A redeschide sau a nu redeschide restaurantele - asta e întrebarea. Ce soluții propune Rafila pentru patronii din HORECA

A redeschide sau a nu redeschide restaurantele - asta e întrebarea. Ce soluții propune Rafila pentru patronii din HORECA
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Profesorul Alexandru Rafila a afirmat că riscul de infectare cu noul coronavirus este mai mare în restaurante decât pe terase pentru că este spaţiu închis versus spaţiu deschis.

El a precizat că echipamente de dezinfecţie sau filtrare a aerului ar putea fi instalate în restaurante, în contextul în care un studiu MIT arată că astfel de aparate instalate într-un avion reduc considerabil riscul de infectare.

Rafila mai crede că şi angajatorii ar fi interesaţi să utilizeze asemenea echipamente.

ADVERTISING

„Da, este un risc mai mare pentru că discuţi de un spaţiu închis versus un spaţiu deschis. Validarea unui spaţiu ca şi terasă ar putea să fie făcută de o autoritate care are responsabilitate în acest domeniu”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat duminică la Digi 24 dacă există un risc mai mare să iei coronavirus într-un restaurant decât la terasa aceluiaşi restaurant.

Întrebat dacă instalarea unor aparate de filtrare care să reducă riscul de infectare ar putea fi o condiţie pentru redeschiderea restaurantelor, în condiţiile în care un studiu MIT care arăta că riscul de a te infecta într-un avion este extrem de mic, unul  la 4.300, iar dacă există un rând liber, acolo unde sunt locuri de trei, unul la 7.700, Rafila a spus că poate fi pusă în dezbatere o astfel de recomandare.

ADVERTISING

„Poţi să pui în dezbatere o astfel de recomandare, mai degrabă. Eu am citit inclus ale Centrul European de Control al Bolilor. Nu sunt foarte clare în ceea ce priveşte utilizarea echipamentelor de dezinfecţie şi filtrare a aerului. Sunt menţionate, dar nu sunt neapărat indicate în acest moment.

Cred că este o acţiune în dezvoltare în momentul de faţă şi, dacă se va considera oportun, acest tip de echipamente de dezinfecţie sau filtrare a aerului ar putea să fie utilizate dar nu numai de restaurante, cred că şi mulţi angajatori ar putea să fie interesaţi de utilizarea unor astfel de echipamente. Este una dintre posibilităţi şi nu cred că nu merită să ne aplecăm asupra ei.

ADVERTISING

Dar repet, datele din literatură care fac referire la astfel de echipamente şi reducerea transmiterii acestei infecţii sunt foarte, foarte puţine. Probabil unul dintre articole este cel pe care l-aţi menţionat dumneavoastră”, a conchis Rafila. 

Patronii restaurantelor spun că afacerile lor sunt pe butuci

Peste 10.000 de restaurante, adică 30% din totalul celor 35.000- 40.000 de unităţi, nu se vor mai redeschide niciodată, susține Dragoş Petrescu, preşedintele patronatului industriei HoReCa şi proprietarul lanţului de restaurante City Grill.

Afacerile restraurantelor, un business de 15-17 miliarde de lei pe an, s-au redus la jumătate în ultimele luni.

Patronii de restaurante, hoteluri şi pensiuni spun că fac eforturi să îşi ţină cei 400.000 de angajaţi pe ştatele de plată, chiar dacă au primit ajutor de la Guvern.

„Şi noi aproximam că aproximativ 30% din operatori nu vor mai deschide niciodată, din păcate, această previziune se dovedeşte optimistă pentru că nu putem rezista.

Nu am anticipat că vom intra la sfârşit de iulie-august fără restaurantele deschise într-o anumită măsură. Suntem singura ţara din Europa, dar sigura, care are încă restaurantele la interior sub restricţii”, a spus Dragoş Petrescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇