Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) organizează miercuri, în premieră, un protest pașnic față de tratamentul incorect aplicat de Guvern acestei industrii pe perioada pandemiei. ”Vrem să tragem un semnal de alarmă”, spune Daniel Mischie, președintele HORA.
“Miercuri, între orele 17:00 și 18:00 întrerupem vânzarea și ne poziționăm în fața restaurantelor și a teraselor cu pancarte însoțite de mesaje ferme, prin care ne exprimăm, pașnic și conform normelor de prevenire a răspândirii COVID-19, nemulțumirea față de măsurile adoptate”, anunță organizatorii protestului.
Printre mesajele care vor fi afișate miercuri seara figurează ”Suntem 400.000. Contează?” sau ”Ruinați o industrie pentru o iluzie”.
Protestul are loc în contextul în care industria Hotelurilor, Restaurantelor și Cafenelelor (HoReCa) este una dintre cele mai afectate de restricțiile impuse de Guvern pe perioada pandemiei, rezultatul fiind o scădere bruscă a cifrei de afaceri cu 70% față de anul trecut și închiderea a circa 40% dintre firme, conform estimărilor.
Deși au avut loc mai multe runde de discuții cu reprezentanții Guvernului pe această temă, ele s-au soldat cu un eșec de fiecare dată. Mai mult, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a extins recent lista judeţelor în cazul cărora sunt instituite restricţii de funcţionare pentru terase, cluburi şi baruri.
Protestul din această seară a fost anunțat public încă de luni, însă Guvernul nu a reacționat în niciun fel.
”Suntem prea mici pentru ei”, a declarat Daniel Mischie, președintele HORA, pentru cititorii Spotmedia.ro.
Cum s-a ajuns la protest
”Noi vrem să facem un protest civilizat, prin care să atragem atenția asupra comportamentului incorect pe care îl au autoritățile față de industria HoReCa”, ne-a mai spus Daniel Mischie.
Invitat să își susțină acuzația, președintele HORA a spus că are în vedere mai multe lucruri.
”În primul rând, toate restaurantele din Europa sunt deschise, cu excepția celor din România. Iar noi credem că noul coronavirus din Suedia sau Olanda e și în România, nu credem că e o altă specie.
Și mă gândesc că dacă în România iei măsura de a închide restaurantele și ai un număr mare de persoane infectate, în timp ce în restul Europei s-a luat măsura de a ține restaurantele deschise (cu anumite restricții în câteva dintre țări!) și ai un număr mic de persoane infectate, atunci înseamnă că decizia ta este una greșită. Recomandăm statului să schimbe modul în care acționează.
În al doilea rând, dacă ne uităm pe Litoral, de unde se spune că vin cele mai multe infecții, atunci să ne uităm și la angajații din HoReCa. Ei sunt de luni de zile la lucru, dar nu avem focare de infecție. Dacă cumva ar fi fost Covid-19 la atâția turiști și nu s-ar fi respectat regulile, mă gândesc că și ospătarii, bucătarii, cameristele, recepționerii ar fi trebuit să se infecteze și să fie anumite focare de infecție. Or, nu există focare de infecție pe Litoral sau pe Valea Prahovei”, a explicat acesta.
Lipsa de predictibilitate, o foarte mare problemă
Daniel Mischie subliniază nevoia uriașă de predectibilitate în desfășurarea activității.
”Noi avem nevoie să negociem contractele de închiriere, contractele de furnizări de materii prime și de servicii. Avem nevoie să le spunem angajaților noștri dacă vor avea unde să muncească în luna octombrie, când e frig. Avem nevoie să le spunem clienților noștri dacă putem să organizăm evenimente, pentru că lumea, în continuare, se căsătorește, sărbătorește...
Avem probleme de predictibilitate și vrem să știm din partea Guvernului că putem funcționa la o anumită capacitate și cu anumite protocoale sanitare, pe care le respectăm și în prezent, dovadă, repet, că numărul de infectări este foarte mic în rândurile operatorilor HoReCa”, a declarat președintele HORA.
Negocieri cu argumente și contraargumente
Întrebat câte runde de negocieri au avut loc până acum, Daniel Mischie a precizat: ”Suntem săptămânal la întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului, dar, din păcate, deciziile lipsesc cu desăvârșire”.
”Eu cred că există preocupări mult mai înalte, ca să spun așa, dar miercuri, la conferința de presă de la ora 11, vom explica de ce noi considerăm că industria HoReCa reprezintă 5,1% din PIB. Am comandat un studiu făcut de Iancu Guda, care îl va prezenta la conferință.
Spre exemplu, în această industrie lucrează circa 200.000 de oameni și încă alti 200.000 în industriile care asigură materie primă și servicii pentru noi. Deci, cam 400.000.
În mediul privat din România lucrează cam 4,5 milioane de oameni. Prin urmare, 10% dintre cei care lucrează în mediul privat activează în sau pentru industria HoReCa. Noi credem că e foarte important pentru stat să ia o decizie, bineînțeles fără a pune în pericol sănătatea cetățenilor”, a subliniat acesta încă o dată.
Cât despre contraargumentele Guvernului, Daniel Mischie a precizat: ”Ne-au spus că în momentul de față numărul persoanelor infectate cu Covid-19 este în creștere și că ei nu simt că ar fi momentul pentru o anumită relaxare din punct de vedere al restaurantelor”.
”Dar au fost momente pierdute, înainte de creșterea numărului de cazuri! Din păcate, statul a reacționat cu maximă întârziere. Și eu cred că e vorba despre un tratament incorect și că problema e aruncată într-un sertar, undeva, de reprezentanții Guvernului”, a adăugat el.
Interese electorale sau obscure, incompetență sau dezinteres?
Invitat să spună cum își explică el, personal, atitudinea Guvernului, Daniel Mischie a declarat: ”Cred că e o problemă care NU îi doare foarte tare pe cei care decid”.
”Eu mă feresc de orice scenarii sau jocuri politice, noi suntem o organizație serioasă. Și sunt convins că vor lua în considerare calculele pe care le prezentăm noi.
Cazul HoReCa e un subiect vizibil. Iar alte industrii (pe care le apreciem, fiecare se descurcă în felul ei) reprezintă furnizori mai mari de venituri directe la bugetul de stat, pe care le văd guvernanții, sau cu putere mai mare, din punct de vedere al societății”, a mai spus acesta.
Intrebat direct dacă el înțelege, în calitate de cetățean, de ce Guvernul a permis deschiderea frizeriilor, sau a sălilor de jocuri de noroc, sau desfășurarea slujbelor în biserică, dar nu și servirea mesei într-un restaurant în condiții de maximă igienă, Daniel Mischie a precizat încă o dată: ”Noi nu ne comparăm cu alții, preocuparea noastră este ca industria nostră să nu fie tratată incorect”.
”În calitate de cetățean, ce să vă mai spun? Uitați-vă cât de mare e industria jocurilor de noroc. Uitați-vă cât de influentă este Biserica în România.
Noi abia acum ne-am ’încordat’ un pic, dar vrem să o facem civilizat. Nu ne strângem la protest în Piața Victoriei sau nu aruncăm cu nimic, pur și simplu dorim ca angajații să iasă în fața restaurantelor, să respecte toate reglementările împotriva răspândirii Covid-19, dar vrem să tragem un semnal de alarmă. Noi credem că un mod de manifestare elegant, decent, va fi vizibil și pentru guvernanți”, s-a arătat încrezător Daniel Mischie.