Ștefan Mandachi: Industria Horeca este în colaps. Nu există patron în România care să nu se teamă, fie că-i buticar sau miliardar

Ștefan Mandachi: Industria Horeca este în colaps. Nu există patron în România care să nu se teamă, fie că-i buticar sau miliardar

”Industria Horeca este în colaps în urma unor decizii eronate luate de necunoscători”, spune Ștefan Mandachi. Cunoscutul antreprenor semnalează ”discriminarea evidentă” la care e supusă această industrie și cere să se dea drumul la acces nelimitat în restaurante și hoteluri, dar ”strict protejat” și cu sancțiuni contravenționale sau chiar penale pentru cei care încalcă măsurile de protecție.

Binecunoscut pentru campaniile sale civice din ultimii ani (”România vrea autostrăzi” sau ”Șîeu”) la care s-au raliat mii de firme și milioane de români, Ștefan Mandachi este fondatorul mai multor francize, printre care și lanțul „Spartan”, care în ianuarie 2020, înainte de declanșarea pandemiei, număra 55 de restaurante cu peste 1.000 de angajați.

https://www.facebook.com/stefanvalentinmandachi/posts/3405652809486707

Având acum ”un minus de 5.000.000 euro în vânzări per rețea francize + locații proprii” și ”încasări în zona food cu 83% mai mici față de anul trecut”, Ștefan Mandachi se declară un adept al respectării măsurilor stricte de protecție, inclusiv al purtării măștii, dar spune totodată că detestă și ”îl înfurie orice formă de discriminare”, adică și ceea ce se întâmplă la ora actuală cu hotelurile, restaurantele și cafenelele.

ADVERTISING

Într-o postare recentă pe Facebook, care a adunat rapid peste 4.3 k de like-uri și aproape 360 de comentarii, Ștefan Mandachi a tras un mare semnal de alarmă și a dezvăluit efectele măsurilor luate (sau neluate) de guvernanți asupra afacerilor sale, din care cităm doar câteva:

  • ”companiile mele nu se încadrează la nicio categorie de finanțare/susținere de către stat, deși am trei ani consecutiv în care iau locul 1 la Top Firme și am toate impozitele plătite în avans
  • ”am plătit toate salariile la milimetru celor care s-au întors din șomaj tehnic”
  • ”conform gradului de ocupare actual la hoteluri, (două camere din 90) mergem pe minus 25.000 euro/lunar. Dacă gradul de ocupare crește cu 1000% (de zece ori, ceea ce mă bufnește râsul când scriu) voi recupera investiția de 7-8 mil. euro în anul 3320 (da, 1800 ani, calculat la virgulă)
  • ”unele malluri și-au luat partea leului și m-au prădat cu complicitatea statului (și a unor patroni lași) 200.000 euro japcă deși am fost și suntem închiși prin lege. Absurd!”
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
https://www.facebook.com/stefanvalentinmandachi/posts/3438384809546840

Să fie doar pandemia de vină pentru toate astea sau a fost vorba și despre unele decizii greșite luate de guvernanți, care au agravat situația?” ne-am întrebat.

Iată ce crede Ștefan Mandachi, care a acceptat să ofere mai multe explicații pentru cititorii Spotmedia.ro :

”Obligă-l să fie precaut și lasă-l să-și facă treaba!”

”Industria Horeca este în colaps în urma unor decizii eronate luate de necunoscători. În toată Europa sunt deschise restaurantele. Evident, cu măsuri sigure de protecție.

În restaurant ai dreptul sa primești maxim 20 oameni, iar în fabrică lucrează 2000. Parcurile sunt arhipline. Cine igienizează băncile din parc? Sau toboganele? Nimeni! La restaurant poți însă obliga proprietarul să dezinfecteze mesele. Obligă-l să fie precaut și lasă-l să-și facă treaba! Dar pentru unii e prea târziu. Au intrat mulți în colaps și acum foști patroni își caută de muncă”, ne-a spus Ștefan Mandachi.

ADVERTISING

Cât despre măsurile care ar trebui luate imediat, atât în interesul patronilor de hoteluri și restaurante, cât și al clienților, acesta susține ”accesul protejat strict, dar nelimitat”.

”La hipermarket îți pune limită de clienți? La farmacie îți pune limită? La fabrică îți pune limită? În autobuz ai limită? De ce la restaurant ai limită? E o discriminare evidentă, incorectă. Ce patron nu respectă să răspundă contravențional sau penal. De aceea s-au inventat amenzile. Dar cine respectă legea de ce este penalizat???”, s-a arătat el indignat.

Când îl întrebăm despre cauze, Ștefan Mandachi spune că ar fi vorba despre ”neștiință”.

”Cei care iau măsuri nu au nicio treabă cu industria. Sunt nepregătiți și nu ascultă. Eu am tras nenumărate semnale de alarmă, dar eu le am tras, eu le-am auzit”, adaugă el.

”PSD și PNL au votat acum o lună o lege imbecilă”

Întrebat ce părere are despre comentariul ironic făcut la adresa lui, tot pe Facebook, de fostul ministru PSD Lia Olguța Vasilescu, care a sugerat ca pe vremea guvernării PSD antreprenorilor le era mai bine decât acum, deși ei erau atunci nemulțumiți, Ștefan Mandachi a răspuns tot ironic: ”Cine este Olguța și cu ce se ocupă?”.

”Am auzit prenumele ăsta în anii trecuți, dar nu știu efectiv care-i ocupația ei precisă. Este antreprenor? Contribuie la buget, este contribuabil și se zbate în criza economică? Dă salarii la vreun angajat? Plătește cote la stat? Este funcționar? Este analist economic?

N-o cunosc și nu-i comentez satisfacția că o breaslă întreagă (printre care șî eu) o duce rău acum”, a adăugat acesta, continuând apoi:

”Pe antreprenorii corecți nu i-a îmbogățit PSD, sau PNL, sau PDL. Au muncit, n-au dormit nopțile și au trudit pentru afacerile pe lângă care trăiesc mii de salariați. Și PSD, și PNL au fost o apă și-un pământ pe parcursul istoriei recente, să mă mai scutească. PSD și PNL au votat acum o lună o lege imbecilă: să plătim chiriile cât am fost închiși prin lege. O absurditate”.

”Patronii dârdâie de frică”

De asemenea, întrebat la ce s-a referit când a scris, într-un comentariu la propria sa postare, că proprietarii de restaurante ”dârdâie de frică” și nu spun cu voce tare ce cred și vor, Ștefan Mandachi ne-a spus că acest lucru este ”evident”.

”Se tem de presiuni politice și de încrengăturile corupției la nivel de societate. Nu există patron în România care să nu se teamă, fie că-i buticar sau miliardar. Dar dacă justiția devine solidă și își construiește un ’brand ’al justiției, încet, încet, antreprenorii vor prinde încredere și se vor smulge din confortul sinucigaș al tăcerii”.

”Justiția corectă va da o gură de aer tuturor oamenilor și în special mediului de afaceri”.

La finalul dialogului, l-am invitat pe Ștefan Mandachi ca, pe baza experiențelor sale personale, să ne spună cum crede el că ar putea fi convinși românii să se solidarizeze în jurul unor astfel de valori (cinste, onoare, muncă, justiție), unor proiecte sau unor oameni.

Iată răspunsul său:

”Românii se solidarizează prin acțiuni mici, prin pași de furnică, nu prin transformări radicale și grele. Nu ne putem transforma din comozi în harnici peste noapte. De aceea, răspunsul meu este: ne schimbăm prin educație”.

Reamintim că în noiembrie 2019 Ștefan Mandachi a lansat o nouă campanie, #șîeu în școală,  prin care antreprenorii români erau invitați să participe la educația financiară a elevilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇