Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că a centralizat evaluările transmise de reprezentanţii primăriilor pentru 15.794 de secţii de votare, dintr-un total de peste 18.700, în vederea identificării de către autorităţile sanitare a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 pentru alegerile locale.
Datele centralizate până în prezent arată că majoritatea secţiilor de votare au suprafeţe între 25 şi 50 de metri pătraţi, iar la 99,48% dintre acestea exteriorul clădirii permite distanţarea oamenilor. Totodată, 89,50% din secţiile de votare centralizate au grupuri sanitare igienizate şi dotate corespunzător.
Potrivit AEP, în urma comunicărilor primite până în 25 august, ora 12.00, s-a realizat centralizarea pentru 2.659 de unităţi administrativ-teritoriale, 5 subdiviziuni administrativ-teritoriale, respectiv 15.794 de secţii de votare.
Informaţiile au fost colectate de la primari într-un fişier electronic. Potrivit instrucţiunilor de completare a acestui fişier, primarii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:
- Cerinţe legale minimale - Sediile secţiilor de votare trebuie să asigure setul de condiţii minimale privind locaţiile în care funcţionează secţiile de votare, precum şi dotarea minimală a acestora, potrivit Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 44/2016 (exemple: asigurarea generatoarelor de curent şi a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate şi accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranţei participanţilor la procesul electoral, precum şi securitatea materialelor electorale).
- Cerinţe speciale în perioadă de pandemie – Este obligatorie asigurarea igienizării şi dezinfectării spaţiilor, asigurarea marcajelor pentru distanţarea fizică, punerea la dispoziţia participanţilor la procesul electoral a facilităţilor existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secţiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate şi dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).
Ce criterii a analizat AEP
Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanţarea fizică, afluierea/defluirea participanţilor la procesul electoral, precum modalităţile de dezinfectare a acestora, informaţiile solicitate de AEP au vizat: numărul cabinelor de votare, suprafaţa sălii de votare, dacă în imobil se află o secţie de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafaţa zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilaţia.
"Precizăm că acest demers al AEP face parte dintr-o serie de activităţi derulate de instituţia noastră cu scopul de a responsabiliza toţi factorii implicaţi în organizarea şi desfăşurarea alegerilor în condiţii de legalitate şi siguranţă sanitară (videoconferinţe la nivel naţional şi internaţional, întâlniri şi dezbateri cu instituţiile responsabile, cu societatea civilă, formaţiuni politice, etc.)", arată AEP.
Potrivit datelor centralizate până acum, cele mai multe secţii de votare - 51,28% - au suprafaţa între 25 şi 50 de metri pătraţi, iar 42,47% au peste 50 de metri pătraţi.
În 99,48% din cazuri, exteriorul imobilului permite distanţarea fizică a participanţilor. Totodată, 68,31% din secţiile de votare au acces unic în sala de vot.
În ceea ce priveşte grupurile sanitare, 89,50% din secţiile de votare centralizate au astfel de grupuri igienizate şi dotate corespunzător, 9,21% - nu, iar la 1,16% din secţiile de votare ele nu există.
Potrivit AEP, sunt în total 18.758 de secţii de votare, din care au fost comunicate 15.794.