A început oficial campania electorală cu reguli stricte de pandemie

A început oficial campania electorală cu reguli stricte de pandemie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Campania electorală pentru alegerile locale începe vineri, 28 august, candidaţii intraţi în cursa pentru un fotoliu de primar sau de preşedinte al CJ, dar şi pentru un loc în consiliile locale şi judeţene încercând, în această perioadă, să convingă alegătorii să le acorde încrederea la urne, pe 27 septembrie.

Campania electorală se va încheia în ziua de sâmbătă, 26 septembrie, la ora 7:00.

Pentru prima dată, campania electorală va fi una atipică şi se va desfăşura după anumite reguli de protecţie sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus.

ADVERTISING

Reguli de pandemie

Guvernul şi Autoritatea Electorală Permanentă vin cu un set de reguli care vizează protejarea sănătăţii cetăţenilor cu care interacţionează candidaţii şi echipele lor de susţinători pe perioada campaniei electorale, iar printre măsuri se numără purtarea măştii.

"Vor exista reglementări în ceea ce priveşte distanţa fizică, în ceea ce priveşte organizarea evenimentelor electorale, (...) trebuie să existe o limitare a numărului de participanţi.

Evident, va fi obligatorie purtarea măştii la astfel de evenimente electorale, unde există interacţiune cu cetăţenii.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte distribuţia materialelor, aici discuţiile sunt ca activiştii care distribuie materiale să poarte mănuşi, să aibă dezinfectanţi, astfel încât să reducă riscul de transmitere a virusului prin materialele distribuite, atunci când nu apelează la modalitatea de a transmite materialele de campanie prin poştă.

De asemenea, în ceea ce priveşte organizarea zilei votului, toţi reprezentanţii din birourile electorale vor avea la dispoziţie cinci măşti pe perioada de 24 de ore, pe parcursul zilei în care se desfăşoară activitatea. Gândim reguli de distanţare fizică în cazul în care sunt mai mulţi alegători care stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot", spunea, pe 12 august, premierul Ludovic Orban.

Autorităţile iau în calcul, totodată, ca aşteptarea în vederea exercitării votului să fie realizată în spaţii marcate şi de preferinţă în afara secţiilor de votare.

ADVERTISING

Iohannis, despre alegeri în plină pandemie: Trebuie să fim realiști, un scenariu cu risc zero nu există!

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a cerut Guvernului să iniţieze o campanie de comunicare şi informare cu privire la procedurile care trebuie respectate în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale şi în ziua votului, în vederea prevenirii infecţiilor cu noul coronavirus.

Şeful statului a arătat că procedurile elaborate de Guvern şi de AEP sunt gândite pentru a facilita accesul la urne al fiecărui cetăţean cu drept de vot "în condiţii de maximă siguranţă", dar şi pentru a-i permite să îi cunoască pe candidaţi şi oferta lor electorală.

Alegerile merg înainte. Majoritatea secțiilor de votare evaluate până acum asigură implementarea măsurilor anti-COVID

Gata cu afișele uriașe

Legea prevede că în campanie nu sunt admise bannerele uriașe care au împânzit țara, așa că ele ar trebui să dispară rapid.

Noile materiale de propagandă trebuie să se ralieze legii 33/2007, astfel că orice afiş electoral trebuie să aibă o dimensiune standard, adică o latură de cel mult 35 cm şi cealaltă de 50 cm, iar aceste afişe vor putea fi puse doar în locuri special amenajate de primării.

Legea însă nu le interzicea candidaţilor să-şi pună afişele electorale înaintea campaniei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇