Tăriceanu cere amânarea alegerilor locale chiar şi cu un an: Nu ar fi o problemă insurmontabilă

Tăriceanu cere amânarea alegerilor locale chiar şi cu un an: Nu ar fi o problemă insurmontabilă

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că amânarea alegerilor locale, chiar şi cu un an, nu ar fi o problemă „insurmontabilă”, în condiţiile în care scrutinul din septembrie „nu se poate desfăşura în condiţii normale”.

„Eu cred că amânarea alegerilor locale, chiar şi cu un an, nu ar fi o problemă insurmontabilă. Prefer un proces electoral desfăşurat (…) în condiţii corecte, care să asigure participarea la vot, exprimarea neîngrădită a votului, decât un proces electoral care este o farsă şi este viciat”, a spus Tăriceanu, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISING

În opinia sa, alegerile ar fi trebuit amânate mai ales că "nu se poate desfăşura în condiţii normale" campania electorală.

"Contactul în campanie nu se poate desfăşura. Acest lucru duce în final la un deficit democratic pentru că cetăţenii trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză.

ADVERTISING

Ce să voteze? Măştile de pe figură? Trebuie să îl vadă pe candidat, să îl audă, să îi pună întrebări, să asculte răspunsurile. (...) Săptămâna viitoare se va face o simulare la Parlament de cum ar funcţiona ziua votului.

În secţiile de votare sunt 16 membri şi durează cam trei minute operaţiunea de votare, de când intră cetăţeanul în secţia de vot - se prezintă cu actul de indentitate, se identifică, semnează, primeşte ştampilă, ia buletine, se duce în cabină, pune buletinele în urnă şi aşa mai departe.

ADVERTISING

Lucrul aceste ne pune mari probleme legat de modul în care se va desfăşura votul, cât de bine se poate desfăşura votul în condiţii de siguranţă. Pentru că şi cei din secţiile de votare vor fi foarte expuşi, ca şi ceilalţi", a adăugat liderul ALDE.

https://www.facebook.com/tariceanu/videos/314358113150662

Tăriceanu consideră că, în condiţiile date, cei aleşi vor fi votaţi de 10-15% din populaţia cu drept de vot.

"Probabil vor fi aleşi cu 15, 10% din numărul de votanţi. Cam acesta este rezultatul organizării alegerilor cu orice preţ pe 27 septembrie", a spus reprezentantul ALDE.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇