Mai puțini candidați decât în 2016 și mai greu de verificat. Prima platformă care te ajută să-ți cunoști candidații

Mai puțini candidați decât în 2016 și mai greu de verificat. Prima platformă care te ajută să-ți cunoști candidații

Biroul Electoral Central a publicat, joi, listele centralizate cu candidații la alegerile locale ce au loc pe 27 septembrie. Cei de la Expert Formul au lansat la scurt timp o platformă online mai prietenoasă, ce le permite alegătorilor căutarea candidaților după nume, circumscripții, partide politice sau alte criterii relevante.

Platforma centralizează un număr de 256.042 candidaturi la funcțiile de primar, consilier local, consilier județean, președinte al consiliului județean, primar sau consilier general și include atât o variantă a datelor expuse sub formă de hartă interactivă, cât și una sub formă de text. Platforma poate fi accesata AICI.

ADVERTISING

Candidații, mai greu de verificat

Cei de la Expert Forum au făcut și o analiză a datelor centralizate de BEC, astfel observând că pentru aceste alegeri au fost strânse mai puține informații decât în 2016.

De exemplu, nu sunt oferite și informații precum data și anul nașterii, cetățenia sau sexul candidatului, ceea ce face mult mai dificilă verificarea candidaților. Pornind de la astfel de date, în 2016, Expert Forum a arătat că au existat 477 de candidați sub vârsta legală de 23 de ani.

”În condițiile în care nu se mai publică aceste date nu mai putem observa dacă există astfel de probleme în acceptarea candidaturilor și nu mai putem realiza anumite analize statistice.

ADVERTISING

Lipsa unor astfel de indicatori nu permite nici verificări suplimentare. În urma analizei datelor am identificat nume similare care figurează de până la 11 ori în aceeași circumscripție, fără a putea ști dacă este vorba de aceeași persoană sau nu. Data nașterii ne-ar fi ajutat să înțelegem dacă este sau nu același candidat”, explică Expert Forum, într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

Aceștia arată ca exemplu că pentru localitatea maramureșană Bogdan Vodă, pe lista candidaților la Consiliul Local numele Mariș Vasile se regăsește de nu mai puțin de 11 ori, din partea mai multor partide.

expert-forum-analiza-candidaturi-alegeri-locale-20
Foto: Expert Forum

Cu peste 11.000 de candidaturi mai puține decât acum 4 ani

Platforma include și o secțiune dedicată statisticilor, cu date puse față în față cu cele de la scrutinele trecute.

ADVERTISING

Astfel, aflăm că avem mai puțini candidați decât în 2016. Dacă acum 4 ani au fost 267.239 candidaturi, acum avem cu peste 11.000 mai puține - 256.042.

Totodată, unii dintre candidați s-au înscris în cursă pentru mai multe funcții.

expert-forum-candidaturi-2016-vs-2020
Foto: Expert Forum

Județul cu cele mai multe candidaturi este Iașiul, în timp ce cele mai puține sunt în Covasna.

expert-forum-grafic-număr-candidați
Foto: Expert Forum

În 75 de localități există un singur candidat la primărie, în 400 câte doi candidați, în 717 câte trei candidați, iar în 718 câte patru candidați.

expert-forum-candidati-primarie-pe-localitate
Foto: Expert Forum

Mai puțini indeăendenți decât în 2016

În total s-au înregistrat 1.396 de candidați independenți, respectiv 1.713 candidaturi din partea unor candidați independenți. S-au înregistrat mai puține candidaturi din partea independenților față de 2016, când au fost 2.280.

expert-forum-candidaturi-depuse-de-independenti
Foto: Expert Forum

Cele mai multe candidaturi din partea unor candidați independenți se regăsesc în județele Brașov – 83, Constanța - 66, Mureș - 66, Suceava – 65, Harghita – 63, Bihor – 62, Covasna – 62 și Argeș - 61.

expert-forum-candidati-independenti
Foto: Expert Forum

Cei mai mulți candidați independenți s-au orientat înspre consiliile locale (1.103 de candidaturi) și primării (584 de candidaturi). Doar un candidat independent și-a depus candidatura la Consiliul general, iar 4 la primării de sector. Cei mai mulți candidați independenți sunt la Lumina (Constanța).

În afara Bucureștiului, cei mai mulți candidați pentru funcția de primar sunt la Constanța (17), Timișoara (15), Suceava, Cluj Napoca și Iași (14), respectiv Târgu Mureș, Deva, Brașov, Botoșani și Pitești (13).

Cele mai frecvente nume de candidați sunt: Ioan Pop (77), Gheorghe Popa (74), Vasile Pop (68), Constantin Popa (59), Ioan Popa (57), Ion Radu (54), Gheorghe Popescu (52), Constantin Popescu, Gheorghe Pop și Ion Popa (50).

Unii dintre acești candidați și-au depus candidatura pentru mai multe funcții, astfel că numele se regăsește de mai multe ori în baza de date.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇