Cum pot fi aduși oamenii la vot? Dacă nu se iau măsuri, prezența nu va trece de 30-35%. La București, candidații cu puține voturi ar putea decide câștigătorul - Interviu

Cum pot fi aduși oamenii la vot? Dacă nu se iau măsuri, prezența nu va trece de 30-35%. La București, candidații cu puține voturi ar putea decide câștigătorul  - Interviu

Trebuie găsite urgent metode de a crește siguranța alegătorilor și a experților electorali, altfel prezența la alegerile locale ar putea fi foarte scăzută, de 30-35%. Iar o prezență scăzută avantajează partidele mari și primarii în funcții, afirmă Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Deși pentru votul prin corespondență e târziu, spune Ovidiu Voicu într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Guvernul poate decide ca alegerile să dureze 2-3 zile, creșterea numărului de secții de votare, programarea votului pe ore pentru anumtie categorii de vârstă și chiar votul anticipat.

Ovidiu Voicu face o analiza a șanselor principalilor candidați, dar și a legăturii care poate exista între moțiunea de cenzură și jocul localelor: “Dacă nu ar fi fost atât de mulți candidați, sondajele arată că probabil Nicușor Dan ar fi câștigat (…) Băsescu poate să ne facă cu ochiul: ‘m-am lăsat bătut’”.

În condițiile date, alegerile locale ar trebui ținute pe 27 septembrie sau amânate?

Avem nevoie de o legitimitate clară a primarilor și a consiliilor locale și județene, de aceea, cred că e preferabil ca alegerile să fie ținute, dar cu multă înțelepciune. Trebuie găsite urgent metode de a crește siguranța alegătorilor și a experților electorali.

Mai e posibilă legal prelungirea votului timp de două zile?

Sigur că se poate, pentru că situația o cere. Nu cred că cineva s-ar opune, inclusiv CCR sau Comisia de la Veneția, unor măsuri care ar conduce la creșterea încrederii în procesul electoral, un element fundamental al democrației.

Două, chiar trei zile de vot ar fi un lucru bun, la fel programarea alegătorilor pe ore. Am văzut asta și în propunerile Guvernului pentru alegătorii de anumite vârste. Este o discuție și creșterea numărului de secții, și o altă organizare a lor, să nu mai fie doar în școli.

ADVERTISING

Despre toate acestea s-a vorbit după ce am amânat prima oară alegerile, dar, din păcate, nu le vedem încă puse în practică.

Votul prin corespondență?

Nu cred că este posibil tehnic să fie organizat pentru un număr mare de votanți în timpul rămas până la alegeri. Când să tipărești, când să faci procedura? Nu știm dacă Poșta Română are o astfel de capacitate. Aceste lucruri ar fi trebuit evaluate în urmă cu 4-5 luni.

Votul prin corespondență – O soluție ideală pe timp de pandemie, dar imposibilă în România

În schimb, poate fi o soluție votul anticipat, care însă nu a fost luat încă în calcul. Este posibilitatea de a te duce să votezi la Biroul electoral de circumscripție sau la cel municipal cu o săptămână sau două înainte de data votului. 

Votul e pus în plic închis și este deschis în ziua votului. Se practică în multe țări. Putea fi o soluție de distanțare, dar la fel de bine funcționează și votul în mai multe zile consecutive.

Credeți că această situație epidemiologică, sanitară, incertă ar putea afecta semnificativ prezența la vot?

Da, dacă nu avem niciun fel de măsuri care să crească încrederea cetățenilor în siguranța procesului electoral, putem ajunge la prezențe destul de scăzute: 30-35%.

Mă bazez și pe o cercetare IRES, făcută în urmă cu trei săptămâni,  la care am fost invitat să particip. Au făcut niște profiluri de votanți, mai precauți, mai curajoși, și se estimează că dacă Guvernul nu vine cu niște măsuri care să crească încrederea cetățenilor, nu vom depăși 35% prezență efectivă la vot.

Pe cine ar avantaja acest procent scăzut?

Primarii în funcție, care au rețelele lor de electori prizonieri unor sisteme de ajutor. Mai sunt avantajate partidele mari – PSD și PNL - cu rețele extinse în teritoriu, iar când lumea se codește să meargă la vot, contează mult să vină un activist al partidului să îndemne la urne.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

PNL este primul în sondaje în acest moment. Vă așteptați la o victorie importantă a liberalilor?

Mă aștept să câștige PNL la nivelul votului politic la nivel național, pe fondul situației din PSD, care de atâtea săptămâni nu reușește în niciun fel să obțină un sprijin electoral mai mare, în ciuda faptului că Guvernul este mediocru, cu indulgență, în gestionarea crizei sanitare și economice.

Nu mă aștept să fie o victorie masivă, mă aștept ca PSD să fie destul de aproape, iar în zona de urban mare să concureze puternic cu USR.

USR va pierde puncte pe fondul absenteismului și a faptului că vom avea o campanie fără interacțiune?

USR a pierdut nu neapărat din cauza pandemiei, ci din cauza felului în care a gestionat relația cu electoratul care nu e în “bula” USR. A pierdut 4 ani în care s-a aflat în Parlament mai degrabă cu dispute interne decât cu o ieșire puternică în afara bulelor de pe rețelele sociale.

Într-un interviu de săptămână trecută, Dan Barna spunea cum a crescut organizația USR de la câțiva membri la 30.000 de membri sub conducerea sa. E ridicol să te lauzi cu doar 30.000 de membri după ce ești de 4 ani partid parlamentar. Este un eșec pentru organizația USR.

Iar faptul că se bazează pe alegători capricioși, care sunt și conștienți de riscurile sanitare, va conduce la un dezavantaj pentru USR, dacă participarea va fi redusă.

PNL racolează intens primari pesediști, operațiune dezavuată și de președintele Iohannis. Racolările acestea vor fi mai degrabă avantajoase pentru PNL prin câștigul de primari realeși sub sigla lui sau mai degraba dezavantajoase pentru că vor enerva electoratul propriu, căruia îi promisese că nu va accepta pesediști?

Eu cred că PNL și-a făcut toate calculele pe baza sondajelor și a cunoașterii electoratului și va ieși pe câștig din afacerea racolărilor.

ADVERTISING

Nu e prima dată când se întâmplă. Vechiul PNL nu a fost foarte activ. Dar PDL de cate ori ajungea la putere lua primarii pesediști, care apoi se duceau înapoi.

Acest trafic a existat întotdeauna și a fost parte a succesului dlui Băsescu.  Nu e nimic nou, oamenii aceștia se tot mută în funcție de cine are banii la centru. Deci calculul politic pentru PNL este că va ieși în câștig.

Iar electoratul cu un nivel de etică mai înalt, care nu acceptă traseismul politic, erau șanse mici să voteze PNL și mai degrabă se îndreaptă către USR – PLUS. PNL merge pe numere mari și pe acei electori care sunt mai atenți la numele primarului decât la valorile pe care acesta le exprimă.

Cum explică un lider PNL faptul că partidul a racolat masiv primari PSD: Sunt ”foarte puțini”, mai ales cei care au criticat PSD

Sunt foarte puține localitățile unde s-a reușit formarea unei alianțe PNL-USR-PLUS, adică anti-PSD. Sunt orașe mari unde alianța a fost ratată, de exemplu, Constanța. De ce?

În primul rând, este calcul politic la nivel local. Acolo unde una dintre părți, mai ales PNL, a simțit că poate să câștige singură într-un tur, nu a avut interes să facă o alianță pentru a nu împarți puterea. Se întâmplă și la USR sau PLUS.

Citeam recent despre comuna Corbeanca, a treia din țară ca nivel de venituri/cap de locuitor, unde USR-PLUS au luat 47% la europarlamentare, dar la alegerile locale au un candidat de la USR și unul de la PLUS.

Este vorba despre orgoliul celor care văd în politică o formă de afirmare personală mai degrabă decât o slujire a interesului public. Și ei sunt majoritari, în toate partidele. Cei care au investit mult timp personal, au un ego ridicat și doresc să se afirme foarte greu dau înapoi când și-au pus în cap să candideze.

În București avem o alianță parțială, dar complicată prin intrarea în luptă a lui Traian Basescu.  Cum vedeți harta candidaturilor în acest moment?

Dacă toți cei care și-au anunțat intenția se vor ține de cuvânt, vor fi foarte multe candidaturi, foarte diverse, candidați care vor lua puține voturi, dar care puse unele lângă altele contează și în final ar putea face diferența.

La București avem o alianță PNL-USR-PLUS, mai ales datorită lui Nicușor Dan și a încăpățânării cu care și-a urmat din 2012 încoace planul politic de a coaliza în jurul său o alianță bazată pe valori importante legate de administrarea orașului.

Trei pentru București. Cine va învinge?

La sectoare au fost forțați de faptul că îl aveau deja pe Nicușor Dan să găsească  o soluție de compromis, dar fără PMP.

Și tocmai această lipsă nu are potențialul de a arunca în aer chiar scopul pentru care a fost creată alianța? Dacă tot faci o alianță anti-PSD, nu o concepi în așa fel încât să îi dai cele mai mari șanse matematice de reușită?

Așa este, în mod normal, ar fi trebuit să găsească o soluție de compromis și cu PMP, deși acum diferența pe fond dintre PMP și PSD este doar Traian Băsescu.

În rest, PMP este pe jumătate fostul UNPR, bucăți de ALDE, de PC, deci o oaste de strânsură a foștilor sateliți ai PSD de-a lungul timpului.

Nu știm de ce nu au ajuns totuși la o soluție de compromis.

Există suspiciunea că Dan Barna ar fi vrut să îi mai taie din șanse lui Nicușor Dan pentru a nu risca, după alegeri, ca primarul Capitalei să îi revendice poziția.

Acestea sunt teorii complexe, care atribuie politicienilor capacitatea de a face planuri cu multe ramificații.

Eu cred mai degrabă în ipoteza prostiei decât a capacității intelectuale crescute. De fapt, în cele mai multe cazuri, avem răspunsul corect dacă mizăm pe incompetență.

Sau, pur și simplu, nu au fost în stare să găsească o soluție pentru această alianță cu mai multe partide, din motive legate de luptele interne în USR, dar și de orgolii, lipsă de viziune, de închidere în război intern în loc de deschidere către un public mai larg.

Înghesuială mare la Primarie

Cum vedeți candidatura lui Traian Băsescu? Va face un scor important mizând pe nostalgia bucureștenilor după confruntările majore și candidații de calibru?

Eu cred că Traian Băsescu își va atinge obiectivul principal de a-și trage partidul într-o zonă de relevanță politică, adică peste pragul electoral. Partidul nu trebuie să devină irelevant în negocierea viitoare, cu mult mai importantă pentru PMP, pentru alegerile parlamentare și o eventuală guvernare.

Cred că și-l va atinge pentru că Traian Băsescu are un anumit discurs și o anumită experiență politică, care dau foarte bine la o nișă importantă de public bucureștean căreia îi place disputa cu vervă, acest tip de politician bătăios care “le spune” pe toate.

Traian Băsescu este tot timpul la orice televiziune, cu orice moderator, în orice discuție pe care o poate duce datorită experienței.

Îl vedeți la un scor cu două cifre?

Nu e imposibil, dar în jur de 10-11%, nu aproape de 20%. Va depinde foarte mult de prezența la vot, pentru că tipul acesta de electorat se duce mai degrabă din instinct în ultimul moment.

Dar depinde și de performanțele celorlalți candidați.

Traian Băsescu ar putea fi motivul pentru care Nicușor Dan ar putea pierde alegerile?

E posibil. Toată această pleiadă de candidați care nu se duc să câștige, ci pentru a se face vizibili pe ei sau partidul lor, va smulge voturi de la cele două tabere principale. Dacă nu ar fi fost atât de mulți candidați, sondajele arată că probabil Nicușor Dan ar fi câștigat.

Dar Traian Băsescu nu va lua voturi doar de la Nicușor Dan, oricât i-ar plăcea lui să spună asta pentru efectul asupra negocierii cu PNL și USR. Electoratul de care vorbeam mai devreme este în egală măsură și pesedist, este electoratul care l-a votat pe Sorin Oprescu.

Iar Gabriela Firea însăși are un discurs care se apropie de cel al lui Traian Băsescu. Este la fel de volubilă, spune prostii cu aceeași ușurință ca Traian Băsescu. Tipul de politician care spune orice și vorbește tot timpul ca să te amețească mai degrabă decât să te convingă.

Este și candidatul partidelor lui Victor Ponta și Robert Negoiță, Ion Sârbu. Cu ajutorul lui Robert Negoiță, acolo vor dispărea niște voturi de la Gabriela Firea.

Se vede din nou cât de importante ar fi fost alegerile în două tururi, ar fi ajuns în finala Gabriela Firea și Nicușor Dan, iar unul dintre ei ar fi câștigat cu legitimitate foarte mare.  

Ați spus de negocieri cu PNL și USR. Ce negocieri mai pot fi făcute? Se mai poate schimba ceva pentru locale?

Nu cred că se mai poate schimba ceva pentru locale. Ce s-ar putea schimba este la nivel de Parlament. Dacă se depune moțiune de cenzură, negocierea pentru majoritate ar putea aduce pentru PMP beneficii în aparatul central: posturi de conducere mai multe decât au, mai mulți secretari de stat.

Iar Traian Băsescu fie ar renunța la candidatură, desigur numai până când ea rămâne definitivă, fie și-ar asuma un profil foarte scăzut, sprijinindu-l prin tăcere pe Nicușor Dan.

Este foarte important dacă un candidat de tip Traian Băsescu merge în fiecare seară la TV pentru a spune “votați-mă!” sau nu face asta, pentru că publicul lui trebuie ținut în priză.

Și-ar asuma un candidat ca Traian Băsescu un scor minuscul în urma unui non-combat?

Oricum și-a asumat un scor scăzut. Oricum se va spune despre el că l-a bătut Gabriela Firea sau Nicușor Dan. Deci poate să ne facă cu ochiul: “m-am lăsat bătut”.

Ce șanse dați moțiunii de cenzură să dărâme Guvernul?

Undeva spre 50%. E un teatru absurd. PSD n-ar prea vrea să treacă, pentru că nu vrea să preia guvernarea și nici nu vrea să fie perceput ca scandalagiul din plină criză, care dă jos guvernul fără să propună altceva.

Dar Marcel Ciolacu are o presiune internă din partea celor care îl acuză că e prea slab și a baronilor care pierd primari în teritoriu.

PNL nu ar fi foarte nefericit să scape de guvernarea în plină criză, pe care nu e în stare să o gestioneze. Dar nu pot să își dea demisia, pentru că ar părea slabi.

Nu m-aș mira să vedem o moțiune de cenzură depusă săptămână aceasta, pentru că dl Ciolacu nu are de ales, dar o procedură târâită apoi cel puțin până în septembrie. O amenințare continuă ca să avem despre ce vorbi.

E o problemă constituțională?

Poate fi. Pentru că nu știm dacă sesiunea extraordinară va fi sau nu considerată parte a sesiunii ordinare. Constituția spune că poate fi o singură moțiune pe sesiune.

Problema aceasta poate fi și dacă moțiunea e doar depusă, pentru că în Constituție este interzis celor care au semnat o moțiune să semneze încă una în aceeași sesiune.

Citește cele mai tari exclusivități SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇