Trei pentru București. Cine va învinge?

Trei pentru București. Cine va învinge?

Vedetele alegerilor locale din București vor fi trei candidați, în ordine alfabetică: Traian Băsescu, Nicușor Dan și Gabriela Firea. Care va fi ordinea finală a devenit mai greu de anticipat ca niciodată, la o analiză rece.

Cum se plasează fiecare?

1. Traian Băsescu. A fost și rămâne factorul surpriză al acestor alegeri. După ce a ridicat prin amânări tensiunea anunțului final al candidaturii, acum păstrează acel element de incertitudine: depune candidatura sau nu, se retrage sau nu?

Ce electorat poate atrage Traian Băsescu? Este un personaj politic uzat și de meandrele mandatelor, dar mai ales de ceea ce s-a întâmplat după ele, în special de întoarcerea armelor împotriva Justiției. Declarația despre guantanamizarea României de către DNA sau despre imperativul arestării LCK au fost descalificări sinucigașe politic.

A rămas cu un electorat fidel, un nucleu dur constant în jur de 6-9 procente. Sondajele interne ale partidelor îl dau însă acum, după anunțarea candidaturii, cu mult mai sus, la un scor aproximativ dublu. De unde diferența?

ADVERTISING

Traian Băsescu țintește două resorturi importante. Pe de-o parte, nostalgicii PDL inclusiv din PNL care tânjesc după gloria unei perioade cu lider puternic. Pentru ei a și sunat goarna. Pe de altă parte, o anumită tipologie a electoratului din București care l-a ales de două ori primar, a doua oară din primul tur. Și mă refer la o combinație dintre nerv, imprevizibilitate și consistență pe subiect.

După un mandat și jumătate de primar, Traian Băsescu știe Bucureștiul, mai ales că, din păcate, problemele au rămas cam aceleași, iar după două mandate de președinte de țară are o siguranță a actului managerial de mare anvergură, care se simte.

Traian Băsescu îi poate atrage pe cei exasperați de incompetența agresiva și de competența plicticoasă, cei care înțeleg, în mod corect, că un primar trebuie să fie, desigur, și competent, dar și om politic, pentru că funcția e politică, a doua funcție aleasă din țara asta, precum și lider prin excelență. Adică fix ce lipsește din peisaj.

Există, că recunoaștem sau nu, într-o parte a electoratului o nostalgie a vremurilor când primarul Băsescu ștergea pe jos cu Adrian Năstase și președintele Băsescu ștergea pe jos cu Victor Ponta.

Punctele slabe sunt și ele binecunoscute și le-aș sintetiza ca ”ravagiile Udrea” din cauza cărora și-a ratat moștenirea istorică. Dar nu sunt chestiuni noi. Mai nouă este chestiunea Petrov, dar numai pentru cei care nu asumaseră tacit demult că nu puteai fi ce a fost Traian Băsescu fară să colaborezi cu Securitatea.

Nu stiu dacă Traian Basescu poate câștiga aceste alegeri, dar nici nu mi-aș pune banii pe înfrângere. Ceea ce sunt sigură, cu mare amărăciune pentru motivele care-l fac nefrecventabil, este că Traian Băsescu ar fi cel mai bun primar pe care îl poate avea Capitala.

Scorul va fi probabil cu două cifre: electorat PMP, dezamăgiți, deturnați de la Nicușor Dan, mai mulți, dar și de la Gabriela Firea, mai puțini.

2. Nicușor Dan. Are de partea lui două argumente importante. În primul rând, branduirea foarte solidă pentru funcție, fiind la a treia candidatură, mereu în creștere, are deja legenda sa. Al doilea argument ar fi coaliția PNL-USR-PLUS care-l susține.

De fapt, susținerea constă în faptul că aceste partide nu au candidați proprii, pentru că în afara de "tribul nicușorist" din USR nu cred că restul se vor da de ceasul morții pentru candidatura domniei sale.

Cel mai mare dezavantaj al său este lipsa totală de charismă și faptul că nu transmite sentimentul de lider. Este zona pe care Traian Basescu îl va vampiriza masiv chiar fără să-l atace direct, prin simpla comparație.

Din momentul în care PMP nu a fost primit în alianță, șansele sale s-au diminuat considerabil. Mai poate suferi o pierdere de electorat și în zona Călin Popescu Tariceanu, trimis de PSD să ia voturile controlate de liberalii blatiști cu PSD sau care au rămas pe dinafară.

3. Gabriela Firea nu are calități. Are doar bani publici, Pandele-soț și mult tupeu. Primul mandat a fost o catastrofă pentru București, din toate punctele de vedere. Încă 4 ani și Capitala va ajunge o ruină peste care vor flutura sinistru iepurași de tablă.

Investește banul public în toate pomenile care îi trec din cap. Ultima este pentru mituirea donatorilor de plasmă după vindecare de Covid, ceea ce nu se întâmplă niciunde în lume, contravine normelor europene și ar putea duce la infectări voluntare. Despre marea campanie de testare care a descoperit 4 pozitivi, ce să mai vorbim?

Cu aceste pomeni fidelizează electoratul captiv, care apoi să fie dus la vot de aparatul disciplinat de partid.

Cu banul public și-a cumpărat presa sub acoperirea unor campanii de promovare a Bucureștiului gras plătite (echipa acum SpotMedia.ro a refuzat orice asemenea asociere cu Primaria Capitalei).

Teoretic, intrarea lui Traian Basescu în cursă o ajuta pe G. Firea. Practic, nu atât de mult pe cât pare pentru că este singurul care o poate pune la pământ pe terenul ei preferat, adică comunicarea publică și tupeu.

Campania va fi aproape exclusiv pe TV, unde bătălia pentru București va avea o vizibilitate maximă. Prezența la vot va depinde foarte mult de capacitatea de polarizare, în special a lui T. Băsescu și a Gabrielei Firea.

De partea cealaltă sunt oameni exasperați de orașul insuportabil și de o clasă politică precum un smog. Cine va reuși să arate orizontul va câștiga.

Citeşte şi Înghesuială mare la Primarie

Vezi cele mai tari exclusivităţi SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇