Sângele e pe bani, în București. Consiliul general a adoptat proiectul prin care donatorii de plasmă care au avut Covid 19 pot primi vouchere de 1.000 de euro

Sângele e pe bani, în București. Consiliul general a adoptat proiectul prin care donatorii de plasmă care au avut Covid 19 pot primi vouchere de 1.000 de euro

În ciuda avertismentelor specialiștilor, la inițiativa Gabrielei Firea, Consiliul General a adoptat proiectul care stabilește că bucureștenii vindecați de Covid 19 care donează plasmă pot cere vouchere în valoare de 4.800 de lei de la PMB.

Firea s-a lăudat cu această inițiativă încă dinainte de a publica proiectul de hotărâre pe care l-a propus Consiliului General.

În cele din urmă, când a apărut și proiectul, bucureștenii au putut afla și câteva cifre.

Bugetul total al proiectului este 2.411.424 de lei. Din această sumă, 11.425 de lei ar urma să se cheltuiască pe tipărirea de vouchere, iar restul pe ”pachete de vouchere” în valoare de 4.800 de lei pentru 500 de donatori de plasmă.

ADVERTISING

Mai mulți specialiști au atras atenția că această măsură este periculoasă din mai multe puncte de vedere, atât medical și procedural, cât și administrativ.

Printre altele, ar discrimina pacienții și ar risca să dea peste cap întregul sistem în baza căruia se donează sânge.

Liderul consilierilor USR, Ana Ciceală, a anunțat încă dinainte de ședință că nici colegii săi de partid și nici consilierii PNL nu pot vota acest proiect. Ciceală a precizat și argumentele legale și morale care îi împiedică pe consilieri să voteze acest proiect.

ADVERTISING

În timpul ședinței, argumentele au fost prezentate din nou de consilierii PNL și USR.

În schimb, reprezentanții administrației Firea au susținut că, de vreme ce legislația permite să li se ofere donatorilor tichete de masă (de regula, un singur tichet, în ziua donării, în valoare de 50 de lei – n.red.), atunci se pot da și tichete mai scumpe.

În plus, directorul juridic al PMB, Adrian Iordache, a susținut că nimeni nu-i obligă pe donatori să ceară voucherele, dacă nu și le doresc.

În cele din urmă, cu 33 de voturi pentru, proiectul a fost adoptat.

ADVERTISING

Citește și:

USR și PNL boicotează voucherele pentru plasmă: Doar în mintea Gabrielei Firea totul e despre bani

Cei 1.000 de euro dați de Firea pentru plasmă vor accelera răspândirea bolii și vor pune în pericol centrele de donare

De ce mia de euro pe care Firea vrea să le-o dea donatorilor de plasmă i-ar discrima pe bolnavi și ar face mai mult rău decât bine


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇