De ce mia de euro pe care Firea vrea să le-o dea donatorilor de plasmă i-ar discrima pe bolnavi și ar face mai mult rău decât bine

De ce mia de euro pe care Firea vrea să le-o dea donatorilor de plasmă i-ar discrima pe bolnavi și ar face mai mult rău decât bine

Deși susține că Primăria Capitalei are conturile blocate, Gabriela Firea le propune astăzi consilierilor să-i permită să cheltuiască – nu știm din ce bani – aproape 2,5 milioane de lei pe vouchere. Acestea ar urma să fie folosite pentru a-i recompensa pe bucureștenii vindecați de Covid 19 care donează plasmă.

Mai mulți specialiști și consilieri generali susțin, însă, că ideea e total neinspirată și riscă să facă mult mai mult rău decât bine.

Firea s-a lăudat cu această inițiativă în mediul online încă dinainte de a o prezenta proiectul, susținând că va da vouchere în valoare de 1.000 de euro pentru fiecare bucureștean vindecat de Covid care donează plasmă.

În cele din urmă, a apărut și textul proiectului pe care primarul general al Capitalei îl va pune pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Generel de joi, pe 13 august.

În document este menționat bugetul proiectului: 2.411.424 de lei. Din această sumă, 11.425 de lei ar urma să se cheltuiască pe tipărirea de vouchere, iar restul pe ”pachete de vouchere” în valoare de 4.800 de lei pentru 500 de donatori de plasmă.

ADVERTISING

Plasma este un produs care se obține din sângele uman. Așa că donarea de plasmă se supune legilor donării de sânge.

În context, președintele Fundației Donatorilor de Sânge, Antoneta Bugner, a explicat deja pe larg pentru SpotMedia.ro de ce consideră că donarea trebuie să rămână gratuită și de ce proiectul Gabrielei Firea încalcă legea, este „iresponsabil” și chiar ”o ticăloșie”.

Dar pe lângă faptul că încalcă o serie de norme privind donarea de sânge, inițiativa Gabrielei Firea ridică și multe probleme de natură administrativă. Ba chiar riscă să-i discrimineze pe unii dintre pacienți.

Spre exemplu, ne-am întrebat, înainte de toate, ce va putea cumpăra un bucureștean cu voucherele. În proiect se menționează doar că ele vor putea fi folosite ”în scopul achiziționării de proceduri medicale necesare recuperării post-infectare, precum li procurării de medicamente și alimente”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

E suficient să analizăm doar această formulare ca să vedem că proiectul ridică o întreagă serie de probleme.

Printre altele, nu cumva serviciile medicale de recuperare post – Covid 19 sunt deja gratuite?

”Ba sunt. Doar ca pentru acei pacienți care vor să facă investigații suplimentare, la privat, doamna primar general Gabriela Firea vrea să ofere acest ajutor.

Însă nu toți pacienții care s-au vindecat de Covid 19 pot dona plasmă. Unii, pentru că au avut forme mai ușoare de boală și nu au dezvoltat un nivel suficient de mare de anticorpi.

Alții, din cauză că au avut sau au diverse afecțiuni asociate care nu le permit să devină donatori”, a precizat consilierul general Cătălin Deaconescu (PNL) pentru SpotMedia.ro.

Spre exemplu, pacienții care au suferit de hepatite nu donează sânge. Și nici cei seropozitivi. Și atunci, nu cumva proiectul Gabrielei Firea îi ajută doar pe unii pacienți, iar altora – care uneori sunt, de fapt, cei mai bolnavi – nu le oferă nimic?

ADVERTISING

În plus, mai există aici o formă de discriminare. Spre exemplu, dacă doi pacienți - un bucureștean și un vasluian internat în Capitală – se vindecă de Covid 19, doar cel din Capitală va putea primi vouchere ca să doneze plasmă. Vasluianul, în schimb, dacă dorește să doneze, o va face gratis.

”În mod clar proiectul se referă doar la bucureșteni. Dar ceea ce nu poți condiționa este folosirea plasmei. Dacă medicul decide ca ea să fie folosită pentru un pacient din altă zonă a țării, așa va fi.

Nu poți condiționa administrativ actul medical. În același timp, însă, asta înseamnă că, deși proiectul se referă doar la bucureșteni, beneficiari ar putea fi pacienți din toată țara”, a mai spus Cătălin Deaconescu.

În textul proiectului nu se menționează cum vor fi selectați donatorii care vor primi vouchere.

În teorie, pacienții trebuie să se prezinte la centrele de transfuzie, cu dovada că s-au vindecat de Covid 19 și să fie testați pentru a se stabili dacă pot dona plasmă. Iar dacă pot, ar avea dreptul să solicite - nu știm încă prin ce procedură - voucherele de 1.000 de euro.

Care va fi valoarea unui bon și în ce farmacii și magazine vor putea fi ele folosite? Incă nu știm.

Se va merge la oferirea acestor vouchere pe sistemul primul venit, primul servit, la campaniile de testare pentru Covid 19 inițiate de Gabriela Firea? Nici asta nu știm momentan pentru că administrația Firea n-a spus.

”Oricum e un proiect care nu are nicio normă de aplicare. Noi am întrebat, spre exemplu, în ședința de comisie (care pregătește ședința Consiliului General - n.red.) de ce să dăm vouchere de 1.000 de euro. De ce nu dăm de 500 de euro sau de mai mult de 1.000? N-am primit răspuns.

Se așteaptă ca noi să votăm proiectul așa cum este și să stabilească după normele”, a precizat pentru SpotMedia.ro consilierul general USR Cosmin Smighelschi.

Rămâne să vedem dacă proiectul se va adopta și dacă nu cumva Gabriela Firea va pregăti și altele similare. Asta, dacă va mai găsi vreo justificare pentru ele.

Adevărul este că momentan nu știm câți oameni ar putea primi aceste vouchere.

În proiect se menționează că din 30.000 de pacienți vindecați de Covid 19 la nivelul României, doar 500 au donat plasmă.

Dar nu scrie nicăieri câți dintre vindecați erau bucureșteni. Și nici câți dintre acești oameni din Capitală care au învins boala puteau dona plasmă, dar n-au făcut-o din cauză că n-au primit nimic la schimb.

Reamintim, însă, că lipsa de interes a populației pentru anumite inițiative n-a împiedicat-o nici până acum pe Gabriela Firea să lanseze proiecte succesive, cu aceeași temă.

Spre exemplu, bucureștenii au arătat de la început că nu prea sunt interesați de testarea în masă. Dar Firea tot a lansat mai multe proiecte de decontare a testelor rapide sau serologice, susținând că e mare nevoie de ele.

Citește și:

Cine face bani de pe urma testării în masă a bucureștenilor, inițiată de Gabriela Firea? Afaceri bănoase pentru firme abonate la contracte cu statul


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇