Străzi și parcuri din Sectorul 2 se sufocă din cauza mizeriei. Ce spun oamenii și cum promit candidații la primărie că vor face curățenie? (Foto&Video)

Străzi și parcuri din Sectorul 2 se sufocă din cauza mizeriei. Ce spun oamenii și cum promit candidații la primărie că vor face curățenie? (Foto&Video)

Mizeria de pe străzi și din parcuri este, de ani buni, una dintre marile probleme ale bucureștenilor din Sectorul 2. Indiferent ce măsuri s-au luat și ce taxe s-au impus, gunoiul a continuat să se adune.

SpotMedia.ro vă spune cum se poate rezolva problema și ce promit candidații susținuți de PSD și de Aliața PNL, USR și PLUS la funcția de primar de sector.

La SpotMedia facem jurnalism constructiv. Vă prezentăm și soluții, nu numai problema. Credem că doar o comunitate informată și implicată poate aduce schimbarea în bine pe care ne-o dorim.

Aproape că nu mai e stradă în Sectorul 2 pe care să nu zacă, abandonați, saci cu gunoi. Pe unii ii ridică salariații de la Supercom SA.

Aceasta e firma fostului senator PSD Ilie Ciuclea, cu care primăria de sector a încheiat acum vreo 20 de ani un contract de salubritate, pe care l-a tot prelungit, apoi, prin acte adiționale. Acum e în curs o licitație pentru salubrizarea Sectorului 2 la care s-a înscris și Supercom. Procedura se prelungește, iar firma fostului senator își continuă vechiul contract.

Problema este că, după curățenie, mulți saci cu gunoi rămân pe stradă. În timp se sparg, iar gunoiul se întinde și începe să răspândească mirosuri grele. Puțini sunt locuitorii Sectorului 2 care nu le-au simțit.

gunoi-pe-spatiul-verde-in-Sectorul-2-

În timp, din cauza gunoiului și din cauză că sunt măturate rar și fără tragere de inimă, multe străzi au căpătat un aspect soios.

cos-de-gunoi-plin-in-Sectorul-2

Iar într-o astfel de mizerie, nici nu mai are rost să vorbim despre trai civilizat și despre dezvoltarea zonei. Înainte de toate, în multe locuri din Sectorul 2 e nevoie de o curățenie serioasă.

Întrebarea este: cine și ce trebuie să facă pentru ca această curățenie să înceapă, în sfârșit?

ADVERTISING

Până acum, primăria de sector a luat niște măsuri. Dar fie n-a putut, fie n-a vrut să oblige Supercom să curețe mai bine și să-i dezvețe pe cetățeni de aruncatul gunoiului pe trotuare sau printre blocuri.

Spre exemplu, Primăria le-a impus oamenilor, în iarna lui 2019, cea mai mare taxă de salubrizare din țară: 159 de lei pe an. Apoi a zis că-i scutește de plată pe cei care colectează selectiv. Între timp, taxa a fost suspendată, redenumită, iar acum valoarea ei este infimă.

E de reținut, însă, că toate acestea n-au folosit la mai nimic. Zone ca Pantelimon și Colentina, dar și Tei au rămas la fel de murdare!

strazi-nematurate-in-Sectorul-2-

Ba mai rău, murdăria s-a întins și în parcuri. Spre exemplu, în Parcul Plumbuita.

Apa lacului se umple des de sticle și alte gunoaie. Angajații Apelor Române curăță parte din lac, dar oamenii aruncă din nou gunoaie.

malul-Lacului-Plumbuita-in-care-nu-se-face-curaten

Nimeni nu-i amendează și nu-i constrânge să se comporte civilizat.

Apa-murdara-in-partea-frecventata-a-Parcului-Plumb

Prin parc se adună covoare de semințe. Uneori, coșurile de gunoi dau pe dinafară. Iar toate acestea îi deranjează pe oamenii ieșiți la plimbare.

Florin (37 de ani) și Irina (35 de ani) ne-au spus că Primăria Sectorului 2 a investit în reabilitarea parcului. Dar acum cineva ar trebui să ia măsuri și să-i învețe pe bucureștenii necivilizați cum să-l folosească.

Ce și-ar dori oamenii de la Parcul Plumbuita, puteți vedea în materialul următor:

Ce își doresc bucureștenii de la Parcul Plumbuita?

Foarte murdar e și malul Lacului Tei din parcul cu același nume din Sectorul 2. Apa e plină de gunoaie, iar malul e folosit pe post de toaletă publică.

Adevărul este că nici apa și nici malul nu sunt în grija primăriei de sector, ci a Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB) din cadrul Primăriei Capitalei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La solicitarea SpotMedia.ro, șefa departamentului de Întreținere a ALPAB, Cristina Roxana Balcu, a spus că lacul se curăță de stuf. Iar pentru astfel de lucrări se modifică nivelul apei. Or, creșterea și descreșterea apei au tentința de a aduna gunoaie la mal. Se curăță chiar în aceste zile, a transmis Cristina Roxana Balcu.

mizerie-pe-malul-Lacului-Tei-

Dar toate astea n-au nimic de-a face cu faptul că unii bucureșteni folosesc malul lacului în loc de toaletă! O astfel de problemă se poate rezolva doar cu monitorizarea zonei și cu sancțiuni. Iar la așa ceva ar trebui să pună umărul și primăria de sector.

mal-murdar-al-Lacului-Tei-

Cum promit candidații la funcția de primar să dea startul curățeniei în Sectorul 2

I-am întrebat pe Dan Cristian Popescu (candidatul susținut de PSD la funcția de primar de sector) și pe Radu Mihaiu (candidatul sprijinit de PNL, USR și Plus pentru aceeași funcție):

  • care este soluția pe care o propun pentru asigurarea curățeniei pe străzi și în parcuri
  • care sunt primele 3 măsuri pe care le vor lua ca primari, astfel încât efectele să se simtă în sub 100 de zile
  • dacă Primăria Sectorului 2 va continua colaborarea cu Supercom SA și în următorii ani
  • dacă bucureștenii vor mai plăti taxa de habitat, care anul trecut era cea mai mare din România

Ambii candidați au răspuns întrebărilor SpotMedia.ro. Iată soluțiile propuse de fiecare.

Radu Mihaiu (Alianța PNL, USR și PLUS): Dacă rămânem cu Supercom, vom avea grijă să își facă treaba

Iată principalele declarații ale candidatului Dreptei, Radu Mihaiu, la funcția de primar al Sectorului 2, cu privire la:

  • soluțiile pentru curățenie și primele măsuri care să dea rezultate în 100 de zile
ADVERTISING

Cele 3 măsuri pe care le voi lua cu privire la curățenie sunt:

  1. Modificarea criteriilor de performanță ale Direcției Servicii Publice astfel încât să monitorizeze serios și să penalizeze Supercom pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale
  2. Punerea în acord a caietului de sarcini pentru licitația privind operatorul de salubritate cu cerințele ANRSC, astfel încât noul operator să îndeplinească condițiile de licențiere ANRSC
  3. Eliminarea taxei de habitat și revenirea la modelul tarif. Vom păstra taxă de habitat doar pentru cei care nu au contract de salubritate cu un operator licențiat.
  • continuarea colaborării dintre Primăria Sectorului 2 și Supercom SA

Cel puțin până la finalizarea licitației, primăria este captivă contractului cu Supercom, din păcate.

Supercom este și unul din participanții la licitație, deci există o șansă ca, dacă respectă caietul de sarcini, să fie declarat câștigător. În acest caz, vom colabora, desigur, urmărind însă să respecte nivelul de servicii asumat în contract.

  • obligația bucureștenilor din Sectorul 2 de a plăti cea mai mare taxă de habitat din țară

Taxa de salubritate nu este suspendată, este redenumită taxă de habitat și costă (doar acest an - 2020) 99 de bani pe an.

Ea ar urma să revină la suma de 159 de lei pe an începând cu 2021, după trecerea alegerilor, dacă se păstrează actuala conducere PSD (candidatul PSD neagă că ar vrea să păstreze taxa - n.red.).

BUCURESTI - USR-PLUS - CANDIDATI ALEGERI LOCALE BU
Candidatul Alianței USR-PLUS pentru Primăria Sectorului 2 din București, Radu Mihaiu, participă la o conferință de presă în cadrul căreia Alianța USR-PLUS își prezintă candidații la alegerile locale din București, duminica, 28 iunie 2020. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Noi intenționăm să desființăm taxa de habitat și să revenim la sistemul tarifar de dinainte de intrarea acestei taxe în vigoare. În varianta propusă de noi, plătesc taxă doar cei care nu au contract de salubritate cu un operator licențiat.

Dan Cristian Popescu (PSD): Vom face curățenie, vom da și amenzi. Vrem să ne ocupăm și de parcurile din sector pe care le administrează acum Primăria Capitalei

Iată principalele declarații ale candidatului Dan Cristian Popescu (susținut de PSD) la funcția de primar al Sectorului 2 și care este viceprimar în sector de 4 ani, cu privire la:

  • soluțiile pentru curățenie și primele măsuri care să dea rezultate în 100 de zile

Pentru asigurarea curățeniei pe străzi vom întări capacitatea administrativă de control a programelor de curățenie și întreținere a străzilor stabilite de către operator (firma de curățenie - n.red.).

Un rol important în acest sens îl va avea Poliția Locală care va trebui să fie prezentă activ în stradă.

De asemenea, deșeurile electrocasnice, electrice și electronice (DEEE) precum și deșeurile voluminoase (saltele, mobilă), deșeuri care încă fac parte din peisajul urban de azi, le voi reglementa printr-un program riguros de colectare.

Desigur, acolo unde va fi necesar, vom aplica și măsuri coercitive asupra celor care nu respectă spațiul public, prin aplicare de amenzi.

Legat de parcuri, este responsabilitatea directă a Administrației Domeniului Public Sector 2 unde deja din mandatul meu de viceprimar lucrurile au început să se îmbunătățească în sensul creșterii curățeniei, a reabilitării și modernizării și a îngrijirii spațiilor verzi.

BUCURESTI - DAN CRISTIAN POPESCU - LANSARE CANDIDA
Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, susține un discurs în cadrul unei conferințe de presă în care își lansează candidatura ca independent la Primăria Sectorului 2 din București, în parcul Lacul Tei din București, joi, 6 august 2020. Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/Hepta.ro

Însă legat de parcuri, rămânem cu o problemă majoră, cu cele care sunt în administrarea PMB, fiind un volum mare, vom solicita preluarea acestora în administrarea ADP Sector 2, pentru o mai bună îngrijire.

Îmi vine in minte Parcul Circului, pe care doresc să-l preluăm în administrare la Sectorul 2, să-l reabilităm, să asigurăm întreținerea acestuia.

  • continuarea colaborării dintre Primăria Sectorului 2 și Supercom SA

Încă din 2019, Primăria Sectorului 2 a inițiat procedurile de achiziție publică pentru un nou contract de salubritate. Până la finalizarea acestor proceduri, situația de urgență este necesar a fi acoperită prin contractul aflat în vigoare (cu Supercom - n.red.) pentru această perioadă de urgență.

Noua procedură include o serie de indicatori de performanță prin care vom crește calitatea vieții în sector (fie că vorbim de ținte de reciclare, fie că vorbim de spălarea și întreținerea străzilor din Sectorul 2).

  • obligația bucureștenilor din Sectorul 2 de a plăti cea mai mare taxă de habitat din țară

Este o întrebare care stă pe buzele locuitorilor Sectorului 2, al cărei răspuns este NU.

În anul 2019, Primăria Sectorului 2 a introdus Taxa de habitat pentru locuitorii sectorului. Datorită acestei taxe de habitat, acum plătim doar 0,99 lei/an de persoană (Taxa 0) în loc de tariful anterior acestei taxe.

Comunitatea Sectorului 2 a devenit mult mai responsabilă în ceea ce privește mediul înconjurător, colectăm gunoiul pe 2 fracții și vom iniția un program de colectare selectivă pe 4 fracții. Fără Taxa de habitat, vom pierde subvenția acordată de Primăria Sectorului 2, motiv pentru care vom rămâne la Taxa 0.

Care dintre aceste promisiuni se va concretiza și când va deveni Sectorul 2, în sfârșit, suficient de curat, rămâne să aflăm.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇