Uciderea Dariei Dughina seamănă tot mai mult cu o operațiune FSB - argumente și semne de întrebare

Putin are nevoie de o susținere puternică pentru continuarea războiului și, eventual, intensificarea lui. Dar nu o poate primi decât dacă rușii încep să-i urască sincer pe ucraineni. Aruncarea în aer a unei tinere patriote de 29 de ani pare un bun motiv pentru a stârni indignarea publică.
Uciderea Dariei Dughina seamănă tot mai mult cu o operațiune FSB - argumente și semne de întrebare
  • Primul mare semn de întrebare cu privire la ancheta FSB e în legătură cu Natalia Vovk, care a locuit în același bloc de apartamente cu fiica lui Alexandr Dughin.
  • În cel puțin trei situații cunoscute de public, agenții Kremlinului au folosit copii în operațiuni pentru a masca intențiile agenților.
  • Soțul Nataliei Vovk (principala suspectă), Alexandr, este unul dintre organizatorii din 2014 ai referendumului prin care Donețk a cerut părăsirea Ucrainei.
  • Pentru spionii ucraineni sunt de mii de ori mai importante informațiile despre depozitele de armament din Rusia, despre fabricile de muniție, transporturi și planuri de război decât discursurile unor exaltați.
  • Nimeni în Rusia nu se așteaptă ca autorii atentatului să fie prinși și trimiși în fața justiției, să existe un proces și o condamnare. Nu s-a întâmplat niciodată.

În luna iunie 2007, serviciile secrete ruse (FSB) trimit la Londra un asasin ca să-l elimine pe Boris Berezovski, miliardar, cel mai mare inamic al lui Vladimir Putin.

Magnatul a fost cel care i-a înlesnit fostului agent KGB drumul către Kremlin, dar după ce acesta din urmă ajunge la putere se întoarce împotriva binefăcătorului său.

ADVERTISING

Berezovski emigrează în Marea Britanie, de unde, vreme de un deceniu finanțează întreaga opoziție la adresa lui Putin, internă și externă. Asupra miliardarului au avut loc mai multe tentative de asasinat, în cele din urmă e ucis prin spânzurare în 2013.

Boris Berezovski, miliardarul care l-a inventat pe Vladimir Putin, a fost victima FSB într-o operațiune desfășurată pe teritoriul Marii Britanii în anul 2013. Moartea lui încă e anchetată de investigatorii din Londra - Foto: Wikimedia

La câteva luni după ce FSB reușește să-l omoare pe Aleksandr Litvinenko, otrăvindu-l cu poloniu radioactiv într-un restaurant din Londra, agenții Kremlinului îl trimit în capitala Regatului Unit pe Movladi Altangheriev, șeful mafiei cecene din Moscova, gruparea Lozanskaia. Interlopul fusese recrutat de FSB cu ani în urmă. 

“Asasinul nu venea singur: călătorea cu un băiețel, folosind același mod de operare ca al lui Andrei Lugovoi, când își adusese familia la Londra, ca acoperire pentru asasinarea lui Litvinenko…”, scrie jurnalista Heidi Blake în cartea sa “Din Rusia, cu sânge”.

“Avionul în care se afla Atlangheriev a staționat pe pistă un pic mai mult ca de obicei. Asasinul a așteptat alături de ceilalți pasageri, neștiind că geanta lui fusese luată din cală pentru a fi percheziționată și că ofițerii, îmbrăcați în echipamente de protecție, colectau deja probe din interiorul ei. Când pasagerilor li s-a cerut să debarce, Altangheriev și copilul complice au trecut prin controlul pașapoartelor, și-au luat bagajele de pe banda rulantă și au părăsit vama fără a avea nimic de declarat. Cei doi au ieșit din terminalul aeroportului și s-au apropiat de o stație unde aștepta un taxi negru”, a mai scris jurnalista britanică.

S-a lăsat liniștea peste ancheta FSB

Daria Dughina, 29 de ani, fiica naționalistului-extremist Alexandr Dughin, a fost ucisă în urma aruncării în aer a mașinii pe care o conducea în data de 20 august.

La trei zile de la atentat, FSB publică un raport în care anunță că principala suspectă este Natalia Vovk, cetățean ucrainean. Spionii ruși au destul de multe date despre ea și spun că a fost identificată la Viena, dar nu reușesc s-o rețină nici la peste două săptămâni de la atentat.

Russia Political Philosopher Daughter Murder
Alexandr Dughin, la înmormântarea fiicei sale Daria - Foto: Hepta.ro

Oficialii ucraineni au negat, în mod repetat, orice implicare. De câteva zile, s-a lăsat o liniște înghețată peste ancheta autorităților ruse cu privire la moartea Dariei Dughina. 

Agenta Vovk e liberă. Despre cel de-al doilea suspect anunțat de FSB, Bogdan Tsiganenko, “naționalist ucrainean”, de asemenea, nu se mai știe nimic. Și, astfel, FSB a rezolvat cazul în stil propriu.

Moartea Dariei Dughina, odată cu trecerea timpului, arată tot mai mult ca o operațiune a serviciilor secrete ruse.

Primul mare semn de întrebare cu privire la ancheta FSB e în legătură cu Natalia Vovk, care a locuit în același bloc de apartamente cu Daria Dughina, viitoarea victimă și nu cu Alexandr Dughin, adevărata țintă a atentatului, conform oficialilor ruși.

Russia Political Philosopher Daughter Murder
Natalia Vovk, principala suspectă în atentatul în care a fost ucisă Daria Dughina, conform anchetei FSB, surprinsă de camerele de supraveghere - Sursa: Hepta.ro

Dacă ținta era tatăl victimei, atunci de ce Vovk a locuit lângă Daria Dughina? Spionii culeg informații despre cei pe care-i au în vizor, nu-și pierd timpul cu alte persoane.

Un alt indiciu că uciderea Dariei Dughina a fost o operațiune a FSB reiese și din faptul că în cel puțin trei situații cunoscute de public, agenții Kremlinului au folosit copii în operațiuni pentru a masca intențiile agenților.

Mobilul crimei

Asasinul trimis de FSB să-l omoare pe Litvinenko în 2006, cel trimis în 2007 să-l elimine pe Berezovski și Natalia Vovk au fost însoțiți de copii pentru a nu da naștere la suspiciuni.

Niciun serviciu secret al unui stat democratic nu primește permisiunea să pună viața unor ființe nevinovate în pericol pentru a desfășura o operațiune secretă. O astfel de dezvăluire ar crea scandal public și ar duce la investigații interne.

O altă enigmă nerezolvată de FSB e intrarea Nataliei Vovk în Rusia, cum a ajuns la Moscova fără să apară pe radarul agenților. Granița e închisă de la începutul războiului. Singura cale ar fi fost printr-una din republicile separatiste din estul Ucraine, dar atunci, Vovk arată ca fiind, mai degrabă, un agent al Kremlinului decât unul al Kievului.

Mai mult, soțul Nataliei Vovk, Alexandr, este unul dintre organizatorii din 2014 ai referendumului prin care Donețk a cerut părăsirea Ucrainei, conform unei informații publicate de cotidianul “Moscow Times”.

Singura legătură dintre Natalia Vovk și armata ucraineană e declarația tatălui ei cum că a lucrat ca funcționar militar, dar probabil, Moscova are zeci de agenți infiltrați în rândul forțelor ucrainene.

O altă întrebare rămasă fără răspuns din partea FSB are legătură cu motivul (mobilul crimei) pe care l-au avut ucrainenii pentru a o ucide pe Daria Dughina.

Cu ce-i ajuta pe ei în război? De ce ar fi consumat resurse financiare importante și ar fi riscat viețile unor agenți pentru a omorî o propagandistă pro-Putin din Rusia? 

Pentru spionii ucraineni sunt de mii de ori mai importante informațiile despre depozitele de armament din Rusia, despre fabricile de muniție, transporturi și planuri de război decât discursurile unor exaltați.

O operațiune primitivă

Ucrainenii luptă pentru supraviețuire, în toate felurile posibile, într-un mediu ostil și cu resurse limitate. Din perspectiva lor, o astfel de operațiune n-are nicio logică, nu-i ajută cu nimic în obiectivul lor de a-i scoate pe ruși din țară.

O lungă postare pe rețeaua Telegram scrisă de Maria Zacharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe, publicată a doua zi după uciderea Dariei Dughina, arată că există o mare temere la nivelul conducerii Rusiei față de “opoziția tăcută”, care “respectă drepturile omului” și care “s-a bucurat” de moartea Dariei Dughina.   

“Cei care batjocoresc fac un lucru foarte important - se denunță pe ei înșiși, își arată dezumanizarea, dezvăluind toată urâciunea zilelor noastre. Este imposibil să spui că respecți drepturile omului și să te bucuri de uciderea unei persoane”, a scris oficialul rus. 

“Ei fac asta pentru cei care sunt încă fascinați de o falsă himeră teribilă și cred în valori substituite. De ce parte e adevărul? Nu există adevăr acolo unde sunt oameni care se bucură de moartea unei tinere în urma unei explozii”, a adăugat Zacharova.

În cazul lui Vladimir Putin există un mobil foarte solid pentru o astfel de operațiune. La umbra emoției colective create de asasinat poate începe reprimarea celor care încă mai cred în valorile occidentale, fiind în același timp și o atenționare pentru naționaliștii care critică tot mai frecvent “operațiunea specială” din Ucraina.

Russia Political Philosopher Daughter Murder
Naționaliști ruși, susținători ai războiului - Foto: Hepta.ro

Un alt obiectiv important al liderului rus a fost să creeze în societate un puternic curent de opinie împotriva ucrainenilor. Atentatul în urma căruia inamicii Rusiei au ucis o tânără patrioată de 29 de ani pare a fi programat să stârnească ura populară împotriva “fraților ucraineni”.

„Crima pare să nu aibă niciun sens. Nimănui nu-i păsa de Dughin, și mai ales de fiica lui. Dar acum e tot mai clar că am asistat la un fel de operațiune primitivă, sub steag fals, a FSB-ului”, a scris pe Twitter Liubov Sobol, colegă cu Alexei Navalnîi, la Fundația Anticorupție.

Nimeni în Rusia nu se așteaptă ca autorii atentatului să fie prinși și trimiși în fața justiției, să existe un proces și o condamnare. Nu s-a întâmplat niciodată în șirul lung de crime comandate de Kremlin, chiar și acesta fiind un semn că balaurul a început să-și mănânce propriile capete pentru a supraviețui.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇