Natalia Vovk, femeia Bond din Ucraina, vânată de FSB

După trei zile de la eliminarea Dariei Dughina, conform informațiilor oficiale, dar și a unor experți și disidenți, se poate spune că atentatul a fost pus la cale și executat de o grupare de partizani din Rusia, care în urmă cu câteva luni arunca în aer centre de recrutare, dar și că Natalia Vovk nu este o invenție a FSB, având legături cu armata ucraineană.
Natalia Vovk, femeia Bond din Ucraina, vânată de FSB
  • Dacă spionii ruși au descoperit atât de rapid autoarea atentatului, de ce nu au reușit să-l dejoace?
  • Alexandr Dughin este un important vector de propagandă a viziunii naționaliste și expansioniste a Kremlinului, atât în Rusia, cât și în afara țării.
  • Ilya Ponomarev, fost deputat în Duma de Stat, acum refugiat în Ucraina, pus pe lista neagră de Putin, a anunțat că autorii atentatului sunt reprezentanții Armatei Naționale Republicane, o grupare care luptă pentru înlăturarea actualului regim politic de la Moscova.
  • Disidentul rus susține că Natalia Vovk a jucat un rol în organizarea atentatului, dar nu atât de important cum a fost cel prezentat de FSB, sugerând că femeia s-a ocupat cu culegerea informațiilor despre Dughin, modul său de viață, programul conferințelor și mijloace de deplasare.
  • Într-un ultim raport, reprezentanții FSB anunță că Natalia Vovk a fost depistată la Viena, Austria, într-un hotel, fiind însoțită de alte două femei și un copil, probabil fiica ei.

Câteva sute de persoane au venit la înmormântarea Dariei Dughina, fiica de 29 de ani, a ultra-naționalistului Alexandr Dughin, ucisă într-un atentat care-l viza pe acesta din urmă.

În 48 de ore, FSB a dat un comunicat oficial în care anunța că a identificat cine e autorul crimei, fiind vorba de Natalia Vovk, o agentă din Ucraina, membră a Batalionului Azov, care a călătorit în Rusia cu fiica sa Shaban și a locuit în același complex de apartamente cu Alexandr Dughin.

ADVERTISING

Sunt multe semne de întrebare cu privire la rezultatele anchetei publicate de FSB. 

De exemplu, dacă spionii ruși au descoperit atât de rapid autoarea atentatului, de ce nu au reușit să-l dejoace? 

Alexandr Dughin este un important vector de propagandă a viziunii naționaliste și expansioniste a Kremlinului, atât în Rusia, cât și în afara țării. 

Dughin ținea zeci de conferințe, era prezent în emisiuni TV și călătorea mult. În România a fost de trei ori, o dată la invitația fostului premier Adrian Năstase, dar și pentru lansarea unor cărți.

De la începutul invaziei, forțele de securitate ruse au arestat 16.500 de oameni pentru proteste împotriva lui Putin și a războiului. 

Pornind de la această cifră e greu de crezut că o personalitate pro-Kremlin ca Dughin nu se afla în vizorul FSB.

Oricum ar fi, agenții ruși au dat-o rău în bară. Dacă rezultatele anchetei sunt reale, atunci Natalia Vovk a trecut ca prin brânză de filtrele ruse de securitate, a strâns informații despre Dughin, a intrat în legătură cu alți agenți anti-Putin, a făcut rost de explozibil, de sistemul de detonare, a planificat în cele mai mici amănunte atentatul și l-a pus în aplicare, totuși, ratând principala țintă. Și toate astea s-au petrecut sub nasul FSB.

NataliaRusiaFSB

Armata Națională Republicană, o grupare care vrea să-l dea jos pe Putin

În schimb, dacă Natalia Vovk a lucrat cu o grupare din Rusia, atunci ne aflăm în fața unor confruntări interne.

Într-un interviu oferit publicației rusești “Meduza”, una dintre puținele care mai abordează teme controversate, Ilya Ponomarev, fost deputat în Duma de Stat, acum refugiat în Ucraina, pus pe lista neagră de Putin, a anunțat că autorii atentatului sunt reprezentanții Armatei Naționale Republicane, o grupare care luptă pentru înlăturarea actualului regim politic de la Moscova.

"În dimineața zilei de sâmbătă, membrii Armatei Naționale Republicane mi-au transmis mesajul să urmăresc știrile. Au fost și alte detalii pe care mi le-au împărtășit, dar nu a fost niciunul concret. Imediat după ce s-a întâmplat, mi-au trimis fotografii de la locul exploziei pentru a confirma că sunt ei”, Ilya Ponomarev, fost deputat rus, militant anti-Putin

“Eram conștient că se va întâmpla ceva. Am înțeles aproximativ ce, dar fără a afla numele celor care urmau să fie asasinați”, a declarat fostul politician rus pentru “Meduza”. 

“Am înțeles că oamenii din organizația Armata Națională Republicană, cu care sunt în legătură de ceva vreme, comunic cu ei din luna aprilie, pregătesc o acțiune la scară mai mare decât ceea ce au făcut până acum. Membrii ANR, printre altele, sunt cei care au incendiat birourile militare de înregistrare și înrolare. Prin tentativa de ucidere a lui Alexandr Dughin și uciderea Dariei Dughina au vrut să se poziționeze cu noua denumire a organizației printr-o lovitură importantă”, a explicat Ilya Ponomarev.

“În dimineața zilei de sâmbătă mi-au transmis mesajul să urmăresc știrile. Au fost și alte detalii pe care mi le-au împărtășit, dar nu a fost niciunul concret. Imediat după ce s-a întâmplat, mi-au trimis fotografii de la locul exploziei pentru a confirma că sunt ei”, a mai spus Ponomarev.

De asemenea, disidentul rus susține că Natalia Vovk a jucat un rol în organizarea atentatului, dar nu atât de important cum a fost cel prezentat de FSB, sugerând că femeia s-a ocupat cu culegerea informațiilor despre Dughin, modul său de viață, programul conferințelor și mijloace de deplasare. De prelucrarea datelor, planificarea și executarea operațiunii s-a ocupat altcineva.

O țintă importantă pentru FSB

Ria Novosti, agenție de știri din Rusia, a publicat un interviu cu tatăl Nataliei în care acesta a declarat că fiica lui lucrează pentru armata ucraineană.

Femeia a devenit o țintă pentru FSB care o urmărește prin toată Europa. Într-un ultim raport, reprezentanții agenției anunță, folosind canale Telegram pro-Kremlin, că Natalia Vovk a fost depistată la Viena, Austria, într-un hotel, fiind însoțită de alte două femei și un copil, probabil fiica ei.

Tatăl Nataliei a povestit că ea a părăsit Ucraina ca refugiat în urmă cu câteva luni. Nu a avut nici cea mai mică bănuială că a ajuns în Rusia, iar în urmă cu câteva zile, Natalia a sunat acasă și l-a anunțat că se află în Lituania.

Dacă ținem seama și de faptul că oficialii de la Kiev au negat orice legătură cu atentatul, dar în același timp n-au negat existența Nataliei Vovk, operațiunea are multe șanse să fie una a unei grupări anti-Putin din Rusia, care a recrutat și agenți ucraineni cu experiență.

Un oficial al Batalionului Azov a spus, de asemenea, că Natalia Vovk nu face parte din această grupare militară, cum a anunțat FSB, susținând că, în conformitate cu legitimația publicată de ruși, Natalia Vovk e membră a Gărzii Naționale a Ucrainei.

Pe de altă parte, același oficial Azov, citat de presa din Ucraina, spune că o unitate specială a batalionului acționează sub umbrela Gărzii Naționale.

„FSB nu lucrează suficient de mult pentru a-și justifica salariile. Acest fals e foarte amuzant. Nu o cunoaștem pe această femeie. Documentele furnizate de adversari aparțin unei persoane care nu este soldat al Regimentului Azov”, a declarat reprezentantul batalionului într-o conferință de presă. 

“Uniforma noastră militară are un model de camuflaj specific. Toate documentele noastre conțin fotografii cu noi îmbrăcați în această uniformă. Puteți verifica și acum. Femeia, în poza de legitimație, este îmbrăcată în uniforma Gărzii Naționale a Ucrainei. Și în document se menționează că este soldat al unității militare 3057 din Garda Națională a Ucrainei”, a mai spus reprezentantul Batalionului Azov.

Totuși “o echipă a forțelor speciale Azov aparține unității militare 3057 a Gărzii Naționale a Ucrainei, dar nu toți cei care fac parte din acea unitatea militară sunt soldați Azov…”, a mai precizat acesta.

Până în prezent, coroborând declarațiile oficiale din Ucraina cu cele din FSB, dar și ale unor disidenți și experți, cum e și Ilya Ponomarev, Daria Dughina a murit în locul tatălui ei, acesta din urmă fiind vizat de un atentat asumat de Armata Națională Republicană, o grupare militară de opoziție din Rusia.

Natalia Vovk a fost implicată în operațiune, dar a avut o importanță mai mică decât cea prezentată de FSB.

Pentru spionii ruși, ea e o țintă importantă pentru că astfel, dând vina pe ucraineni, pot ascunde pentru publicul larg faptul că în Rusia există și acționează forțe de partizani care i se opun lui Putin. Mai mult, prin Natalia pot ajunge și la cei care au planificat și executat operațiunea. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇