Noua Ucraină este coșmarul lui Putin

Noua Ucraină este coșmarul lui Putin

În doliu, dar încăpățânată, Ucraina își sărbătorește astăzi Ziua Independenței. O nouă Ucraină se ridică, iar puterea ei va crește, crede redactorul DW Roman Goncharenko.

„De ce nu am vizitat această țară înainte de război?”, întreba zilele trecute pe Twitter o jurnalistă germană aflată în Ucraina, supărată că nu a văzut orașele magnifice Liov sau Odesa înainte de închiderea străzilor. Aceasta este o întrebare pe care și-o pun mulți occidentali care au călătorit în Ucraina de la invazia rusă din februarie. Oameni de presă, politicieni și numeroși voluntari care, în multe cazuri, se află în țară pentru prima dată. De la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, țara nu a primit niciodată atâta atenție. Iar acum e plin de sfaturi de călătorie oferite de război. 

ADVERTISING

Colega este pe bună dreptate supărată, după ce a ratat ceva irecuperabil. Este vorba de mai mult decât urmele vizibile ale războiului. Vechea și puternica Ucraină post-sovietică moare sub o ploaie de bombe rusești: oameni, case, fabrici și iluzii. Relația pozitivă, aproape frățească, cu Rusia nu va mai fi niciodată la fel ca înainte de război. Înstrăinarea dintre cele două popoare, care a început după anexarea Crimeei în 2014, nici că ar putea fi mai mare. Ura și furia vor modela generații de acum încolo.  

Cea mai mare amenințare din ultimii 100 de ani

Pe 24 august, cu un amestec de doliu, lacrimi și sfidare, pentru a opta oară în plin război, Ucraina își sărbătorește Ziua Independenței. De data aceasta, marcând un moment de cotitură, la șase luni de când Rusia a încercat să distrugă în mod barbar independența țării. Bilanțul provizoriu? Ucraina sângerează și suferă, dar este în picioare. Și luptă!

ADVERTISING

Amenințarea la adresa țării și a oamenilor săi este la fel de elementară ca acum 100 de ani. Pe atunci, bolșevicii au respins scurta independență ucraineană și apoi au rusificat Ucraina în tradiția Rusiei țariste. Se poate repeta istoria?

Fără îndoială că aceasta este intenția președintelui rus Vladimir Putin. "Denazificarea" Ucrainei, declarată ca obiectiv propagandistic, nu este altceva decât o dez-ucrainizare. Din teritoriile ocupate de Rusia sosesc relatări despre cum tot ce este ucrainean, în special limba, este suprimat și distrus. Planul nebunesc al lui Putin este de a distruge Ucraina într-un război de uzură. Însă acest demers va eșua.

ADVERTISING

"Generația independenței" iese la luptă

Liderul de la Kremlin a început campania împotriva vechii Ucraine, crezând că este o pradă ușoară, mult mai slabă din punct de vedere economic și militar decât Rusia, adesea în dezacord din punct de vedere politic, divizată din punct de vedere social și sprijinită doar pe jumătate de Vest. Deși multe dintre aceste evaluări au fost adevărate, Rusia a picat în capcana unei colosale erori de calcul.

Șase luni mai târziu, Putin are de-a face cu o nouă Ucraină care abia mijește. Consolidarea ei, care a început cu ceva timp în urmă, a fost puternic accelerată de invazia rusă. Noua Ucraină își ia rapid adio de la tot ceea ce a legat țara de Rusia timp de decenii, chiar secole: limbă, nume de străzi, monumente. Cel mai important este că noua Ucraină învață să se apere singură. Și o face cu rapiditate.

Această nouă Ucraină este mai puternică din punct de vedere militar decât oricând înainte și devine din ce în ce mai puternică - datorită Vestului, desigur, dar și pe cont propriu. Spre deosebire de acum 100 de ani, Ucraina de astăzi are un avantaj decisiv, dispunând de o  "generație a independenței". La vârsta de 44 de ani, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a născut în Uniunea Sovietică, este unul dintre reprezentanții mai puțin tineri ai acestei generații.

Nucleul rezistenței este reprezentat de tinerii între 20 și 30 de ani care își sacrifică viețile pe front, care se pun neobosit în slujba armatei ca voluntari civili și se ocupă de persoanele strămutate în interiorul țării. Este o generație pentru care tot ceea ce este ucrainean ține de normalitate. Acesta este gândul care îi mână în luptă și care îi va face să triumfe. Această nouă Ucraină este coșmarul lui Putin.

Autor: Roman Goncharenko


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇