Ucraina a reacționat dur după ce papa Francisc a spus că Daria Dughina e o victimă nevinovată a războiului

Ucraina a reacționat dur după ce papa Francisc a spus că Daria Dughina e o victimă nevinovată a războiului

Ucraina a reacţionat dur după ce Papa Francisc a descris-o pe Daria Dughina, fiica scriitorului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin asasinată sâmbătă la Moscova, drept o victimă nevinovată a războiului.

Astfel, ambasadorul Vaticanului a fost convocat vineri la MAE de la Kiev pentru a i se transmite un protest.

''Ucraina este profund dezamăgită de cuvintele suveranului pontif, care compară incorect agresorul şi victima'', menţionează MAE ucrainean într-un comunicat citat de agenţia EFE.

''În acelaşi timp, este gravă decizia papei Francisc de a menţiona în contextul războiului ruso-ucrainean moartea unui cetăţean rus pe teritoriul Rusiei, cu care Ucraina nu are nimic de-a face'', adaugă sursa citată.

ADVERTISING

''MAE ucrainean atrage atenţia nunţiului apostolic (ambasadorul Vaticanului - n.red.) asupra faptului că, de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Federaţia Rusă, suveranul pontif nu a acordat niciodată o atenţie specială victimelor concrete ale războiului, între care se regăsesc 376 de copii ucraineni care au murit de mâinile ocupanţilor ruşi'', îşi mai argumentează Kievul protestul faţă de afirmaţiile papei Francisc.

În final, MAE ucrainean cere ''ca în viitor Sfântul Scaun să evite declaraţii injuste care provoacă dezamăgire în societatea ucraineană''.

ADVERTISING

Miercuri, în timpul audienţei generale săptămânale de la Vatican, papa Francisc a subliniat că ''nevinovaţii plătesc pentru război'', menţionând-o apoi pe ''sărmana fată aruncată în aer de o bombă pusă sub scaunul maşinii la Moscova''.

De asemenea, suveranul pontif a descris războiul ruso-ucrainean drept o ''nebunie'', adăugând că au fost ucişi atât copii ucraineni, cât şi ruşi, iar mulţi alţi copii au rămas orfani şi ''orfanii nu au naţionalitate''.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇