Capcana AUR și paradoxul românesc

Capcana AUR și paradoxul românesc

Atât echipa formată din președintele Klaus Iohannis și PNL, PSD, cât și AUR mizează pe aceeași capcană în care românii pot să cadă.

Două sondaje din săptămâna care se încheie reușesc să descrie paradoxul românesc: un partid extremist, în formă și fond, urcă și ajunge pe a doua poziție, cu toate că majoritatea covârșitoare a românilor este în favoarea valorilor și instituțiilor europene.

Potrivit primului, un sondaj INSCOP Research, 77% dintre români consideră că direcția bună pentru România este cea către Vest, (UE, SUA, NATO), în vreme ce doar 10,4% consideră că România ar trebui să se îndrepte către Rusia și China, adică Est.

ADVERTISING

Și liderii occidentali stau confortabil în ceea ce privește încrederea în ei – au fost măsurați președinții american și francez -, dar un capital de încredere și mai mare, 33,1%, este investit de români în Maia Sandu.

Toți cei trei președinți sunt lideri politici puternici, în ceea ce privește asumarea deciziilor pe care le-au luat.

  • Joe Biden nu mai este la cota de popularitate de după alegeri, când venea pe un fond uriaș de speranță în vindecarea rănilor post-Trump, dar nici nu a confirmat imaginea unui lider politic în vârstă, bolnav și fără mare forță.
  • Maia Sandu a deturnat o poveste rea, a câștigat o luptă colosală, în care adversar îi era întreaga mașinărie controlată de Moscova și și-a consolidat imaginea de lider puternic. Face vizite externe, discută cu Macron, primește lideri europeni la Chișinău și comunică ferm.

Niciunul dintre cei trei lideri nu are profil ideal și nu a mutat munții din loc. Ce îi aduce împreună este percepția de conducători, de putere legitimă, asumată și de funcție publică exercitată. Caracteristici care sunt percepute ca absente, în ceea ce-i privește pe liderii politici de la București, iar sondajele care măsoară intențiile de vot confirmă această teză.

În pofida opțiunii românilor pentru valori europene, partidul politic care crește în sondaje este AUR.

Astfel, AUR a crescut la 20,6% în preferințele alegătorilor români, în ianuarie 2022, cel mai înalt nivel atins până acum. Este și singurul partid care a înregistrat o evoluție pozitivă a intenției de vot, în timp ce PSD, PNL și USR sunt în scădere, arată un sondaj recent realizat de INSCOP.

PSD a scăzut la 34,3% în preferințele electoratului, de când a intrat la guvernare alături de PNL, după ce în octombrie 2021, când încă se afla în Opoziție, atinsese un nivel record de 36,6%.

Liberalii s-au prăbușit la 16,6%, cel mai slab rezultat de până acum, după ce la finalul lui 2020 încă aveau 34,5%. Cota maximă de încredere a fost atinsă de PNL în aprilie 2020, cu 39,4%, iar de atunci a tot scăzut constant.

Evoluția USR a înregistrat fluctuații mai mici, cu o cotă maximă de 16,5% și un nivel minim de 9,8%, înainte de ieșirea de la guvernare. După ieșirea din Guvern, USR a mai crescut, iar luna ianuarie găsește partidul condus de Dacian Cioloș la un nivel de 12,5%.

În august 2020, de la prima măsurare a AUR, partidul extremist a urcat de la 1% la 20,6%.

Cele două sondaje, puse în oglindă, arată la prima vedere paradoxal, dar această imagine paradoxală poate da câteva răspunsuri pentru ascensiunea AUR: românii nu dau credit unui partid extremist pentru că sunt extremiști, antisemiți, naționaliști, ci pentru că nu vor să valideze partidele care le-au înșelat așteptările în ultimii ani: PNL, PSD și USR, nu contează aici gradația dezamăgirii.

Pe de o parte, e cronicul vot de blam – cum liderii de la putere sunt complet imuni la criticile care vin dinspre societate, oamenii nu au la îndemână prea multe pârghii, iar comportamentul politic e în general rezervat votului.

Pe de altă parte, e sentimentul acut de înfrângere pe care îl resimt cei care au stat în stradă, pentru a opri abuzurile regimului PSD Dragnea.

Aceștia l-au văzut pe președintele Klaus Iohannis întorcând votul și atitudinea civică, pentru a readuce PSD la putere. Sunt oameni care preferă acum indiferența politică – declară că nu mai votează. Uzura socială pe care a mizat PSD a fost desăvârșită de PNL și președintele Iohannis.

Asta e capcana pe care și Klaus Iohannis + PNL, și PSD, și AUR mizează.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇