Comportament în premieră observat la o colonie de furnici

Comportament în premieră observat la o colonie de furnici

Regatul animal este plin de tot felul de ciudățenii, de comportamente bizare mai ales când vine vorba despre relațiile dintre prădător și pradă. Recent, oamenii de știință au observat în premieră un comportament straniu nu doar la câteva furnici, ci la o întreagă colonie.

Concret, aflate în pericol, insectele au stat o vreme nemișcate, prefăcându-se moarte, scrie IFL Science.

A face pe mortul e o strategie pe care mai multe specii (în general mamifere) o folosesc pentru a nu fi mâncate. Printre ele se află și furnicile. Dar, de obicei, e o strategie care se întâlnește la anumiți indivizi, nu la o întreagă colonie.

ADVERTISING

Acest comportament neobișnuit a fost observat de oamenii de știință atunci când studiau oposumul pigmeu și cuiburile de lilieci de pe Insula Kangaroo, în Australia.

Întreaga colonie de furnici din specia Polyrhachis femorata era complet nemișcată, astfel încât echipa a crezut că grupul chiar era mort. Asta, până când una dintre insecte s-a mișcat, dând de gol întreaga colonie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Mimetismul a fost perfect. Când am deschis cutia (locul în care furnicile au fost găsite – n. red.), am văzut toate aceste furnici moarte… și apoi una s-a mișcat ușor.

Acest tip de imobilitate defensivă este cunoscut doar la câteva specii de furnici, la indivizi sau la grupuri specifice, dar nu cunoaștem alte cazuri când a fost observată la colonii întregi”, a declarat profesorul S. Petit, parte din echipa care a făcut descoperirea.

Insula Kangaroo a fost grav afectată de incendii de vegetație în 2019 - 2020, iar echipa crede că specia de furnici căuta un loc nou pentru cuib. În cutia unde găsise adăpost colonia, insectele astupaseră deja intrările cu materie organică, o apărare suplimentară împotriva prădătorilor, se mai arată într-un raport publicat de jurnalul Australian Journal of Zoology.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇