Puține tragedii sunt mai mari decât aceea de a pierde regina, pentru o colonie. Dacă pentru unele specii moartea reginei înseamnă sfârșitul coloniei, pentru altele, așa cum este specia de furnici indiene Harpegnathos saltator, moartea reginei înseamnă o șansă pentru orice furnică muncitoare să concureze pentru a obține titlul.
Au loc lupte agresive și, în cele din urmă, este aleasă câștigătoarea. Numai că victoria vine cu un preț: creierul noii regine va intra la apă. Concret, așa cum au descoperit oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității New York și cei de la Universitatea de Stat Arizona, creierul reginei pierde circa 19% din volum.
Acest sacrificiu este necesar, pentru că creierul este un organ care consumă mult și de care regina nu are nevoie. Furnicile muncitoare au nevoie de el pentru a se orienta, de exemplu, însă singura activitate a reginei este aceea de a procrea, relatează IFL Science.
Prin urmare, trebuie să-și conserve energia pentru această activitate, așa că insecta trece prin multe schimbări, inclusiv la nivelul organelor reproducătoare, au descoperit cercetătorii.
Cum este posibilă așa o ciudățenie? Spre deosebire de alte specii care trăiesc în colonii mari, care pot număra zeci de mii de indivizi, coloniile de furnici indiene nu au mai mult de 100 de exemplare. În astfel de colonii mici, fiecare individ este prețios și trebuie să fie flexibil, așa explicându-se capacitatea de micșorare a creierului pe care o au insectele, fie ele simple furnici muncitoare (toate femele).
Oricât ar părea de ciudat, această capacitate de micșorare și chiar revenire ulterioară la dimensiunile de odinioară a creierului este întâlnită și la alte specii.
Un tip de vrabie care trăiește în America de Nord își pierde mare parte din neuroni, pentru ca aceștia să renască în perioada de împerechere.
Când vine această perioadă, neuronii noi intră în funcțiune, necesari ciripitului, de care e mare nevoie pentru împerechere. Acești neuroni apar mai ales în regiunea creierului care răspunde de ciripit. Când sezonul se încheie, neuronii mor și acest ciclu se repetă.
Vezi și A fost descoperit un șarpe cu două capete! Are și două creiere, care adesea intră în contradicție