Ziua 629. Atac cu dronă la o fabrică de explozibili din Rusia. Putin a grațiat un complice în asasinarea Annei Politkovskaia. Mai vin niște "Leoparzi"

<span style="color:#990000;">Ziua 629</span>. Atac cu dronă la o fabrică de explozibili din Rusia. Putin a grațiat un complice în asasinarea Annei Politkovskaia. Mai vin niște "Leoparzi"

Ziua 629 de război a debutat cu un val de drone kamikaze Shahed lansate asupra Ucrainei. Forțele aeriene au reușit să doboare șapte din nouă.

Armata ucraineană a ripostat în cursul nopții cu un atac cu drone care a vizat patru regiuni din Rusia, printre care și cea a Moscovei. Canalul de Telegram Baza a anunțat că o fabrică de explozibili și muniție din Briansk a fost lovită de o dronă.

Armata ucraineană se confruntă cu o creştere a numărului de asalturi ruseşti pe frontul din estul Ucrainei, mai ales în jurul oraşului disputat Avdiivka, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce un consilier al său a confirmat că pe frontul de sud armata ucraineană a ocupat un cap de pod peste fluviul Nipru în provincia Herson.

Trupele ruse încearcă de o lună să încercuiască oraşul industrial Avdiivka, devenit unul din punctele fierbinţi ale conflictului. Însă pe ansamblu linia frontului este aproape neschimbată de mai mult de un an, deşi Zelenski, de o parte, şi preşedintele rus Vladimir Putin, de cealaltă parte, susţin că acest conflict nu a ajuns într-un impas, contrazicându-l amândoi pe comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

ADVERTISING

Iar Kievul primește vești îngrijorătoare din SUA și Europa. Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Statelor Unite, a spus că fereastra finanțării americane începe să se închidă. Iar UE nu-și va atinge obiectivul de a livra Ucrainei un milion de cartușe, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Comentând situația din UE, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a spus că întârzierile livrărilor din spațiul comunitar nu sunt cauzate de lipsa voinței politice, ci de starea lamentabilă a industriei de apărare și numeroasele probleme de sincronizare, precum și de birocrație.

Situația pe front

  • Front îngheţat - Trupele ruse încearcă de o lună să încercuiască oraşul industrial Avdiivka, devenit unul din punctele fierbinţi ale conflictului. Însă pe ansamblu linia frontului este aproape neschimbată de mai mult de un an, deşi Volodimir Zelenski, de o parte, şi Vladimir Putin, de cealaltă parte, susţin că acest conflict nu a ajuns într-un impas, contrazicându-l amândoi pe comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.
  • Armata ucraineană se confruntă cu o creştere a numărului de asalturi ruseşti pe frontul din estul Ucrainei, mai ales în jurul oraşului disputat Avdiivka, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce un consilier al său a confirmat că pe frontul de sud armata ucraineană a ocupat un cap de pod peste fluviul Nipru în provincia Herson.
  • Atac nocturn cu drone - Rușii au declanșat în cursul nopții un atac cu drone kamikaze Shahed. Șapte din cele nouă drone au fost distruse, au anunțat marți forțele aeriene ucrainene, fără a preciza locurile vizate de atacuri.
  • Bombardamente continue în Herson - Trupele ruse au lansat dimineață un tir de artilerie în districtul Korabel din regiunea Herson. O femeie de 54 de ani a fost rănită, a anunțat administrația militară locală. Asta după ce luni ucrainenii au acuzat că rușii au bombardat de dimineață până seară continuu așezările pașnice, rănind cel puțin 17 civili. Cel mai tânăr rănit este un bebeluş de două luni, care se află în spital cu un traumatism cranian provocat de o explozie.
  • Pierderile Rusiei - Bilanțul estimativ difuzat marți de forțele armate ucrainene arată că 313.470 de soldați ruși au murit de la începerea războiului. Alte 920 de decese urmează să fie confirmate.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Fabrică lovită de o dronă - Apărarea aeriană a distrus în cursul nopții patru drone în patru regiuni din Rusia, a anunțat Ministerul Apărării într-un comunicat. Potrivit Reuters, dronele au fost distruse în regiunile Moscova, Tambov, Orlov și Briansk. Canalul de Telegram Baza, citat de publicația independentă Meduza, a anunțat, însă, că în Briansk a fost lovită o uzină chimică, ce produce explozibili militari și muniție.
  • Moscova, ajutată să încalce sancțiunile - 100 de nave din 30 de țări ajută Rusia să încalce sancțiunile occidentale asupra comerțului cu petrol, acuză Trezoreria Statelor Unite, care a solicitat date despre aceste vase. Totodată, Turcia este pe cale să importe o cantitate record de petrol rusesc din Ural în această lună, potrivit traderilor de energie citați de Reuters.
  • Un complice în asasinarea lui Politkovskaia, graţiat de Putin - Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru organizarea asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia, în anul 2014, Serghei Kadjikurbanov a fost eliberat din închisoare şi scutit de executarea pedepsei, la sfârşitul anului 2022, în schimbul participării la războiul din Ucraina. Între timp, Kadjikurbanov, care ar fi urmat să-şi ispăşească pedeapsa în 2034, a ajuns comandant de batalion în Ucraina.
  • Finlanda acuză Rusia că îi trimite prea mulţi solicitanți de azil și a spus că va lua măsurile necesare pentru a preveni un flux masiv de oameni și pentru a-și proteja securitatea națională. Premierul finlandez, Petteri Orpo, a declarat că Rusia și-a schimbat tactica, permițând oamenilor accesul la graniță fără documentele de călătorie necesare: "Este clar că acești oameni sunt ajutați și sunt, de asemenea, escortați sau transportați la graniță de polițiștii de frontieră".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Zelenski mulțumește României - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seară compatrioţilor săi despre "veştile bune" din România şi le-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti. Detalii AICI.
  • Aliații modifică instruirea - Aliații schimbă pregătirea soldaților ucraineni pentru ca aceasta să fie mai apropiată de condițiile de luptă de pe front, după criticile care au vizat diferența dintre pregătirea militară occidentală furnizată forțelor ucrainene și realitatea războiului. Franța și-a propus să asigure pregătirea a 7.000 de militari ucraineni în țară și în Polonia, iar printre elementele noi se numără și utilizarea intensivă a dronelor, relatează Politico.
  • Fereastra se închide - Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Statelor Unite, a declarat că "fereastra finanțării americane pentru Ucraina se închide. "Cu fiecare săptămână care trece, capacitatea noastră de a finanța pe deplin ceea ce credem noi că este necesar… devine mai grea și mai grea", a spus el.
  • Probleme și în Europa - Obiectivul UE de a furniza Ucrainei un milion de cartușe nu va fi atins, a declarat marți ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. El a adăugat că țările Uniunii lucrează împreună cu producătorii pentru a crește producția. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a spus că obiectivul implică stocuri și producție nouă, dar una dintre probleme este că "40% din producție este exportată" în afara blocului. El a adăugat că miniștrii Apărării vor analiza cum să crească aprovizionarea către Ucraina, una dintre opțiuni fiind mutarea producției destinate exportului înapoi în Ucraina.
  • Reacția Kievului - Întârzierile livrărilor din UE sunt cauzate de "starea lamentabilă a industriei de apărare", a spus ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. El a adăugat că problema nu ține de lipsa de voință politică în UE, ci de problemele din industria militară și "multe probleme de sincronizare și de birocrație".
  • Tancuri din Germania - Producătorul german de arme Rheinmetall va furniza Ucrainei 25 de tancuri Leopard 1A5, ca parte a unei comenzi plătite de guvernul german.
  • NATO apără cablurile de internet și gazoductele - Alianța nord-atlantică va întări apărarea infrastructurii critice din UE, inclusiv a cablurilor subacvatice de Internet și a conductelor de gaze din Marea Baltică și din preajma Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus la summit-ul miniștrilor Apărării de la Bruxelles că avarierea recentă a conductelor de gaze și a cablurilor de Internet din Marea Baltică dintre Estonia și Finlanda a dus deja la creșterea prezenței în zonă a navelor, aviației și dronelor NATO.
  • Problema şoferilor polonezi - Kievul şi Varşovia au înregistrat un nou eşec în încercarea de a ajunge la un acord pentru a pune capăt protestului de o săptămână al camionagiilor polonezi la graniţa cu Ucraina. Şoferii polonezi au blocat drumurile către trei puncte de trecere, în ceea ce ei numesc un răspuns la inacţiunea guvernului în legătură cu pierderile pe care le au din cauza concurenţilor străini, în special ucraineni. Ei insistă asupra acordării unui număr limitat de licenţe pentru şoferii de TIR ucraineni, o cerere pe care Kievul a declarat că nu o va lua în considerare.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇