Washington Post: Un ofițer ucrainean a coordonat distrugerea Nord Stream, iar Zelenski nu a știut nimic

Washington Post: Un ofițer ucrainean a coordonat distrugerea Nord Stream, iar Zelenski nu a știut nimic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Roman Cervinski, colonel în Forțele de Operațiuni Speciale ale Ucrainei, a fost parte integrantă a operațiunii de sabotaj care a distrus gazoductul Nord Stream, susțin surse citate de cotidianul american Washington Post.

Rolul ofițerului oferă cea mai directă dovadă care leagă armata ucraineană și serviciile de securitate din această țară de controversatul act de sabotaj, care a declanșat multiple anchete pe plan internațional și pe care Statele Unite și statele vest-europene l-au catalogat drept un atac la infrastructura energetică a Europei.

Roman Cervinski, un colonel decorat, în vârstă de 48 de ani, care a făcut parte din Forțele de Operațiuni Speciale ale Ucrainei, a fost coordonatorul operațiunii Nord Stream, au declarat sub protecția anonimatului surse citate de Washington Post.

El a controlat logistica și sprijinul pentru o echipă de șase oameni care au închiriat un iaht folosind identități false și echipament de scufundare la mare adâncime, pentru a plasa încărcături explozive pe conductele de gaz din adâncul Mării Baltice.

Pe 26 septembrie 2022, trei explozii au provocat scurgeri masive din magistralele Nord Stream 1 și 2 care transportă gaze naturale din Rusia în Germania. Atacul a lăsat intactă doar una dintre cele patru legături de gaz din rețea, în pragul iernii.

ADVERTISING

Sursele citate susțin că Cervinski nu a acționat și nu a plănuit singur operațiunea. El a primit ordine de la mai mulți oficiali ucraineni cu funcții și poziții superioare, iar aceștia i-au raportat generalului Valeri Zalujnîi, ofițerul cu cel mai înalt grad din armata ucraineană.

Cervinski a negat, prin intermediul avocatului său, că ar fi avut vreun rol în sabotarea conductelor și a dat vina pe propaganda rusă. "Toate speculațiile despre implicarea mea în atacul de la Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă fără niciun temei. Mi-am dedicat toată viața apărării Ucrainei", a precizat el, într-o declarație scrisă adresată Washington Post și Der Spiegel, care au efectuat o investigație comună asupra acestui caz.

Câțiva dintre cei care au vorbit despre implicarea lui Cervinski în atacul asupra Nord Stream i-au luat apărarea, spunând că acesta a acționat în interesul Ucrainei. Ei susțin că distrugerea conductelor a împiedicat Moscova să-și vândă gazele naturale și l-a lăsat pe Putin fără un instrument economic important pe care l-ar fi folosit în scopuri politice.

Guvernul Ucrainei nu a răspuns la întrebările adresate de jurnaliștii cotidianului american despre implicarea lui Cervinski.

ADVERTISING

Atentatul comis asupra conductelor Nord Stram a tensionat relațiile diplomatice ale Statelor Unite cu Ucraina și a atras nemulțumiri din partea oficialilor americani.

Kievul a lansat mai multe operațiuni îndrăznețe și secrete împotriva forțelor ruse, însă atacul din Marea Baltică a vizat o infrastructură construită pentru a furniza energie pentru milioane de oameni din Europa. Ucraina a susținut în mai multe rânduri că Nord Steam i-ar permite Rusiei să ocolească conductele ucrainene, privând Kievul de venituri importante din tranzitare, notează ziarul american.

Gigantul rus Gazprom deține 51% din Nord Stream, iar companiile de profil din Germania, Franța și Olanda au investit miliarde de euro în acest parteneriat.

Cine este colonelul Cervinski

De la invazia Rusiei, în februarie 2022, Cervinski a făcut parte dintr-o unitate a forțelor speciale ucrainene și s-a ocupat de activitatea de rezistență în zonele ocupate de ruși. Potrivit surselor citate, el îi raporta generalului-maior Viktor Hanușciak, un respectat ofițer cu experiență, care comunica direct cu generalul Valeri Zalujnîi.

ADVERTISING

Cervinski era potrivit pentru a ajuta la organizarea unei misiuni sub acoperire, menite să ascundă responsabilitatea Ucrainei, au spus sursele. El a ocupat funcții de conducere în agenția de informații militare a țării, precum și în Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, și este apropiat profesional și personal de liderii militari și de securitate importanți. El a mai contribuit și la alte operațiuni secrete ale Kievului.

În 2020, Cervinski a supervizat un plan complex de atragere a mercenarilor Grupului Wagner în Belarus, cu scopul de a-i captura și aduce în Ucraina pentru a fi judecați.

În declarația sa pentru cele două publicații care au investigat implicarea lui în atentatul Nord Stream, Cervinski a spus că a "planificat și implementat" operațiuni de eliminare a liderilor separatiști proruși din Ucraina.

O altă misiune pe care el a coordonat-o a avut ca obiectiv răpirea unui martor care putea oferi informații despre doborârea de către Rusia a zborului 17 Malaysia Airlines deasupra regiunii de est Donbas în 2014, soldată cu uciderea celor 298 de pasageri și a echipajului. Anul trecut, o instanță din Olanda a pus sub acuzare doi ruși și un ucrainean pentru doborârea avionului cu o rachetă sol-aer Buk, de producție rusească.

Cervinski este deținut în prezent într-o închisoare din Kiev, sub acuzația de abuz de putere, ca urmare a unui complot de a atrage un pilot rus să dezerteze în Ucraina în iulie 2022. Autoritățile susțin că ofițerul, care a fost arestat în aprilie, a acționat fără permisiune și că operațiunea a dus la dezvăluirea coordonatelor unei baze aeriene ucrainene, ceea ce a atras un atac cu rachete al Rusiei, soldat cu uciderea unui soldat și rănirea altor 17.

Fostul superior al lui Cervinski, Viktor Hanușciak, nu mai activează în Forțele de Operațiuni Speciale și a declarat public că operațiunea pentru care a fost reținut Cervinski a avut aprobarea armatei. El a refuzat să comenteze pe tema articolului publicat de ziarul american.

Cervinski a spus că nu este responsabil pentru atacul inamic și că operațiunea la care au participat SBU, Forțele Aeriene și Forțele de Operațiuni Speciale a avut aprobarea comandantului-șef Valeri Zalujnîi.

Colonelul consideră că arestarea și urmărirea penală sunt o răzbunare politică pentru criticile sale la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a administrației sale.

Cervinski a afirmat public că îl suspectează pe Andriî Iermak, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Zelenski, de spionaj pentru Rusia. El a acuzat, de asemenea, administrația Zelenski că nu a pregătit suficient țara pentru a contracara invazia Rusiei.

Zelenski a fost "tras pe linie moartă"

Participarea lui Cervinski la sabotajul Nord Stream contrazice dezmințirile publice ale președintelui ucrainean cu privire la implicarea țării sale în acest atac, notează cotidianul american.

"Eu sunt președintele și dau ordine în consecință", a afirmat Zelenski într-un interviu, în iunie, răspunzând unei informații publicate de Washington Post, potrivit căreia CIA a aflat înainte de atac de planul Ucrainei.

"Nimic de acest gen nu a fost făcut de Ucraina. Nu aș acționa niciodată în acest mod", a mai spus liderul de la Kiev atunci.

Sursele citate au spus, însă, că operațiunea Nord Stream a fost gândită în așa fel încât Zelenski să nu afle nimic, o informație care dezvăluie raporturile dintre factorii de decizie din conducerea Ucrainei.

"Toți cei implicați în planificare și executare i-au raportat direct lui Zalujnîi, astfel că Zelenski nu ar fi putut afla despre acest lucru", arată un raport secret al CIA, scurs pe platforma de chat Discord de către Jack Teixeira, membru al Gărzii Aeriene Naționale din Massachusetts.

Oficiali din mai multe state au spus în privat că erau încrezători că Zelenski nu a aprobat personal atacul asupra Nord Stream.

Conform surselor ziarului american, alte operațiuni ale Ucrainei împotriva Rusiei, inclusiv cea de atragere a pilotului rus, au fost concepute fără știrea președintelui Volodimir Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇