Cum a scos Ucraina din luptă zeci de mii de soldați ruși fără să tragă nici măcar un foc

Cum a scos Ucraina din luptă zeci de mii de soldați ruși fără să tragă nici măcar un foc

Pe lângă pierderile mari suferite de la declanșarea invaziei în Ucraina, armata rusă se confruntă cu o rată mare a dezertărilor. Un general american a spus că războiul informațiilor a ajutat Kievul să convingă un număr important de soldați inamici să renunțe la luptă.

Sute de mii de soldați ruși au fost uciși sau răniți în cele 20 de luni care au trecut de când Vladimir Putin a declanșat cea mai mare operațiune militară ofensivă din Europa de după Al Doilea Război Mondial.

Armata ucraineană nu folosește numai gloanțe și bombe împotriva forțelor ruse. Un general american a spus că, prin operațiunile sale de informare, Kievul a reușit să scoată 17.000 de ruși de pe câmpul de luptă fără să tragă nici măcar un foc, relatează Insider.

ADVERTISING

Progresele rapide în tehnologia comunicațiilor și extinderea utilizării rețelelor de socializare au înlesnit eforturile guvernelor și ale actorilor non-statali de a-și promova interesele și a le submina pe cele ale adversarilor.

Lt. gen. Jonathan Braga, comandantul general al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al armatei americane, susţine că expedierea și răspândirea mesajelor adresate militarilor ruși au fost o modalitate importantă de a convinge mii de ruși să dezerteze.

"Mesageria a jucat un rol uriaș în sens tactic și operațional în Ucraina", a declarat acesta, la conferința anuală a armatei americane.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Ne-am susținut partenerii ucraineni în această privință. Am avut 17.000 de ruși care au dezertat. Sunt 17.000 de soldați pe care n-a trebuit să-i mai distrugi pe câmpul de luptă. Asta a slăbit mecanismele lor defensive", a adăugat Jonathan Braga.

Folosind platformele de socializare, un serviciu militar sau unul de informații pot culege date amănunțite despre inamic, despre echipament și personal, precum și despre desfășurarea sa de forțe. Totodată, pot difuza informații care să vizeze anumite trupe inamice și să le submineze moralul.

"La nivel tactic, erodarea hotărârii și a moralului unor soldați pentru a eroda capacitatea în ansamblu a unității este inerentă și reprezintă o activitate militară tradițională pentru a induce îndoiala în mințile inamicilor", a continuat generalul american.

ADVERTISING

Kievul a purtat o gamă remarcabilă de operațiuni în domeniul informațiilor militare. Fie că au folosit informațiile pentru a obține mai mult armament și sprijin logistic din partea aliaților, fie că au ironizat prompt deficiențele armatei ruse, ucrainenii au dat dovadă de o mare pricepere în a manevra informaţia în avantajul lor, notează publicația citată.

Exemplele despre moralul slab al rușilor de care ucrainenii pot profita sunt nenumărate, iar Kremlinul încearcă să contracareze efectele pe care generalul american le-a pomenit. Printre acestea se numără și măsuri brutale precum executarea celor care se retrag de pe poziții sau a dezertorilor prinși, precum și a celor care nu respectă ordinele, așa cum făceau sovieticii în Al Doilea Război Mondial.

Evident, Rusia își folosește și ea puternica mașinărie de propagandă. În săptămânile următoare contraofensivei din această vară, Kremlinul a trimis instrucțiuni instituțiilor de presă din Rusia, indicându-le să exagereze forța armatei ucrainene ca să creeze percepția că succesele militare ale Moscovei sunt și mai mari.

Armata americană cunoaște și ea potențialul operațiunilor de informații.

În comunitatea forțelor de operațiuni speciale din Statele Unite, grupurile de Operațiuni Psihologice din cadrul US Army și Brigada Afaceri Civile au cel mai important rol în culegerea de informații și diseminarea lor. Soldații americani din forțele speciale au, de asemenea, sarcina de a dezvolta cunoștințe culturale și lingvistice specifice, pentru a facilita pregătirea celorlalte unități.

Aceste aptitudini pot fi folosite și împotriva forțelor adverse, în special a celor care nu pot fi convinse să renunțe la luptă decât prin forța armelor.

"Este responsabilitatea noastră să impunem anumite costuri și o credință în mentalitatea adversarului. În definitiv, războiul este o confruntate a voințelor. Poți să ai o strategie de anihilare pentru a-ți distruge adversarul, dar până la urmă trebuie să convingi un om să nu mai facă ceea ce face", a explicat Jonathan Braga.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇