Ziua 617 Rușii nu au învățat din greșeli, Avdiivka e un microcosmos al eșecului. Se repetă Primul Război Mondial în Ucraina? Putin se ține de glume cu ploșnițe

<span style="color:#990000;">Ziua 617</span> Rușii nu au învățat din greșeli, Avdiivka e un microcosmos al eșecului. Se repetă Primul Război Mondial în Ucraina? Putin se ține de glume cu ploșnițe
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 617 de război aflăm că Rusia nu a învăţat nimic din greşelile trecutului şi face aceleaşi erori strategice pe front.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, dă de înțeles că ofensiva de vară a Kievului a eșuat când spune că-şi vede armata prinsă într-un război poziţional static, care îi aminteşte de Primul Război Mondial, în care ambele părţi sunt la fel echipate din punct de vedere tehnologic şi nu mai pot avansa. Kremlinul evident îl contrazice şi susţine că Rusia îşi va atinge toate obiectivele în Ucraina.

În ultimele ore, Moscova susține că a doborât drone ucrainene deasupra Mării Negre și a peninsulei Crimeea.

La rândul lor, ucrainenii au anunțat că forțele ruse au atacat șapte localități din regiunea Sumi, iar atacurile au provocat 101 explozii.

Totodată, Rusia pregătește lovituri asupra infrastructurii critice a Ucrainei, odată ce temperaturile încep să scadă.

ADVERTISING

În ceea ce privește mult disputata zonă Avdiivka, situaţia de aici ilustrează incapacitatea comandamentului militar rus de a învăța din greșelile pe care le-a făcut de la începutul războiului, afirmă Institutul pentru Studierea Războiului (ISW). Ofensiva actuală de lângă Avdiivka a dus la pierderi grele în rândul trupelor ruse.

În acest timp, Vladimir Putin se ţine de glume şi spune că Rusia, în care este interzis importul de produse europene, are astfel o şansă mai mică să ia ploşniţe din Occident.

Situația pe front

  • Se profilează un conflict de tipul Primului Război Mondial? - La peste 20 de luni de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că îşi vede armata cum este prinsă într-un război poziţional static. "Războiul trece acum într-o nouă etapă: ceea ce noi, cei din armată, numim război 'poziţional' compus din lupte statice şi de uzură", a declarat Zalujnîi, pentru The Economist, într-un articol în care a avertizat că frontul de luptă ar putea aminti în curând de tranşeele din Primul Război Mondial. Generalul Valeri Zalujnîi consideră că situaţia de pe front a ajuns în impas, pentru că niciuna dintre părţi nu poate avansa, ambele fiind la fel echipate din punct de vedere tehnologic, ceea ce îi aminteşte de evenimentele din Primul Război Mondial.
  • Kremlinul îl contrazice pe Zalujnîi - Kremlinul a negat afirmaţiile comandantului şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, şi a declarat că Rusia îşi va continua campania militară în Ucraina până îşi va atinge toate obiectivele. Zalujnîi greşeşte atunci când spune că conflictul din Ucraina se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice, întrucât Rusia îşi va atinge toate obiectivele, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Nu, conflictul nu se află într-un impas. Rusia continuă să îşi desfăşoare operaţiunea militară specială. Toate obiectivele stabilite trebuie să fie atinse", a insistat Peskov.
  • Drone ucrainene doborâte - Rusia susține că a doborât șase drone ucrainene deasupra Mării Negre și Crimeii. Potrivit unui raport al Ministerului rus al Apărării, o dronă a fost doborâtă deasupra Mării Negre, iar alte cinci au fost interceptate pe teritoriul peninsulei ocupate.
  • Peste 100 de explozii în Sumi - Forțele ruse au atacat șapte localități din Sumi, în ultimele 24 de ore, a informat administrația militară locală. Atacurile au provocat 101 explozii. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile. Acesta este cel mai amplu bombardament în cadrul unui singur atac de la începutul anului, au spus oficialii ucraineni.
  • Rușii nu au învățat din greșeli - Situația pe front din apropierea orașului Avdiivka ilustrează incapacitatea comandamentului militar rus de a învăța din greșelile pe care le-a făcut de la începutul războiului, afirmă Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), în raportul său zilnic. „Avdiivka este un microcosmos al eșecului general al Statului Major rus, de a internaliza și disemina lecțiile învățate de forțele ruse în timpul ofensivelor eșuate în Ucraina”, au spus analiștii. ISW a dat ca exemplu atacuri „la fel de catastrofale" ale infanteriei rusești, care au implicat vehicule blindate, în special o ofensivă de iarna trecută în vestul regiunii Donețk. Campania Rusiei împotriva așezării bine fortificate de la Vuhledar a dus la pierderi mari de echipamente și soldați. Potrivit ISW, forțele ruse au lansat astfel de atacuri în mai multe sectoare ale frontului ucrainean de la începutul războiului. Ofensiva actuală de lângă Avdiivka a dus, de asemenea, la pierderi grele în rândul trupelor ruse, semnalând un eșec strategic mai profund.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 302.420 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale, a anunțat joi Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numai în ultimele ore au fost uciși 930 de soldați ruși. Iată toate pierderile înregistrate de Rusia până acum:
  • Rusia pregătește atacuri împotriva infrastructurii critice a Ucrainei odată ce temperaturile încep să scadă, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov. „Rusia se pregătește să ne facă rău, când va veni iarna. Vor încerca să lovească infrastructura noastră critică”, a spus acesta.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Armata belarusă a devenit mai puternică în ceea ce privește pregătirea soldaților și echipamentul de luptă, dar acest lucru nu se traduce neapărat în riscuri suplimentare pentru Ucraina, a declarat liderul opoziției din Belarus, Pavel Latushko. De la începutul invaziei, trupele belaruse au desfășurat exerciții militare „permanente”, spune Latushko. Capacitățile armatei din Belarus au fost, de asemenea, stimulate de o creștere a producției interne de apărare, precum și de echipamente furnizate de Rusia, a adăugat Latushko.
  • Putin face glume cu ploşniţe - Preşedintele rus Vladimir Putin face glume pe seama ploşniţelor din oraşele Franţei. Rusia, în care este interzis importul de produse europene, are astfel o şansă mai mică să ia ploşniţe, îşi exprimă mulţumirea Putin, într-o reuniune pe tema situaţiei economice. El i-a ironizat pe aliaţii Ucrainei, în timp ce cerea Guvernului şi Băncii centrale ruse să ia măsuri împotriva inflaţiei.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇