Bătălia de la Avdiivka. Când eroismul ucrainenilor nu mai e suficient ca să câștige războiul

Pentru Moscova, numărul militarilor morți contează prea puțin. Inamicul trebuie strivit sub povara valurilor de soldați.

Vladimir Putin e într-o continuă căutare de victorii ca să-și păstreze puterea politică, în condițiile în care atmosfera din Rusia se deteriorează din cauza problemelor economice, a numărului mare de decese în rândul forțelor armate și a cenzurii draconice.

Pierderile rușilor sunt de ordinul sutelor de tancuri și a miilor de soldați. Mai multe brigăzi au suferit o deteriorare importantă a puterii de foc, iar în ultimele zile intensitatea atacurilor a scăzut.

Conflictul a intrat într-o zonă critică, în care orice e posibil. Pentru a schimba cursul războiului, Ucraina are nevoie de superioritate la nivelul artileriei și de o aviație de război performantă.
Bătălia de la Avdiivka. Când eroismul ucrainenilor nu mai e suficient ca să câștige războiul

Nopțile au devenit reci, temperatura coborând până pe la 9 grade Celsius. În estul Ucrainei, toamna a pus stăpânire pe front, aerul fiind încălzit cu proiectile, explozii și trupurile militarilor încleștați într-o luptă pe viață și pe moarte.

Valeri Gherasimov, șeful Statului Major din Rusia, a declanșat o ofensivă consistentă, singura din acest an, asupra localității Avdiivka, aflată la 20 de kilometri nord-vest de orașul Donețk, aflat sub controlul Kremlinului.

Generalul a planificat atacul, conform strategiei folosite și în Bahmut. Trimiterea unui număr uriaș de trupe și tancuri, astfel încât inamicul să fie strivit sub povara valurilor de soldați. Pentru Moscova, numărul morților contează prea puțin, după cum se vede și din desfășurarea conflictului din Ucraina.

„Luptele nu se opresc nicio clipă. Rușii folosesc forțe importante de infanterie și vehicule blindate. Au pierderi greu de imaginat, dar asta nu-i ține în loc. Asalturile continuă non-stop. Împing ca nebunii. Sunt doborâți cu zecile, dar după un timp revin. Sunt atât de mulți”, a declarat șeful militar ucrainean al administrației Avdiivka, într-o postare făcută pe rețelele sociale.

Russia Putin Defence Ministry Board
ARMATĂ. Vladimir Putin, alături de liderii militari Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei (stânga), și Serghei Șoigu, ministrul Apărării – Foto: Hepta.ro

Un deceniu de lupte

Orașul, înainte de războiul început în 2014, când Rusia a anexat Crimeea și o parte din Donbas, avea peste 30.000 de locuitori. Era o suburbie înfloritoare a Donețk-ului, în care, în perioada sovietică, funcționa cea mai mare uzină de cocs din URSS, iar după prăbușirea comunismului, câteva companii occidentale au ridicat aici fabrici, observându-se o dezvoltare rapidă a orașului. 

ADVERTISING

Prosperitatea micuței localități s-a încheiat la jumătatea lunii aprilie 2014, când separatiștii pro-ruși, celebrii omuleți verzi, în realitate militari înarmați în secret de Kremlin, au cucerit Avdiivka.

De atunci, orașul a devenit un punct strategic important în intensele confruntări militare din centrul regiunii Donețk.

În luna iulie a aceluiași an, forțele militare ucrainene recuceresc Avdiivka, reușind s-o apere în ciuda bombardamentelor frecvente și a luptelor care se desfășoară în zonă de aproape un deceniu.

Pentru ucraineni, Avdiivka e importantă pentru că reprezintă poarta de intrare în Donețk, capitala regiunii cu același nume, al doilea oraș ca mărime din țară, după Kiev, aflat acum sub controlul rușilor.

VIDEO. Orașul Avdiivka, aflat de la 20 de kilometri de Donețk, a fost vreme de un deceniu terenul de confruntare între ruși și ucraineni - Sursa: X/ Rusia

Pentru Putin, localitatea e vitală pentru consolidarea apărării metropolei cu două milioane de locuitori, oferindu-i o bază de lansare a asalturilor pentru preluarea întregului Donbas.

Dar bătălia are și o componentă politică importantă. Președintele rus e într-o continuă căutare de victorii militare pentru a-și păstra influența, în condițiile în care atmosfera din țară se deteriorează din cauza problemelor economice, a numărului mare de decese în rândul forțelor armate și a cenzurii draconice.

Semnul victoriei

„În trei săptămâni, apărătorii din Avdiivka au distrus cea mai mare parte a infanteriei și a echipamentului brigăzilor de motorizate 114, 15, 21 și 30 ale Forțelor Armate Ruse, care au atacat nordul orașului”, a anunțat jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, într-o postare pe Telegram.  

„De la începutul ofensivei, din data de 1 octombrie, rușii au reușit să înainteze un kilometru și jumătate, iar în această seară (24 octombrie - n.red.) au plantat un steag pe teritoriul uzinei de cocs. Nu au reușit ocuparea ei, au instalat doar un steag și au fugit”, a mai scris jurnalistul, care a publicat și un video înregistrat de o dronă ucraineană în timp ce doboară acel steag. 

„Inamicul nu poate ocupa teritoriul pentru că se află continuu sub focul exercitat de forțele ucrainene. În mod evident, comandamentul Brigăzii Motorizate 114 a rușilor vrea să arate un semn al victoriei pentru a ascunde eșecul ofensivei sale. Rușii nu au reușit să străpungă apărarea trupelor ucrainene și să ajungă la Stepove-Berdychi”, explică jurnalistul ucrainean.

InfografieAvdiivkaSM

Linia formată între localitățile Stepove și Berdychi se află la 12 kilometri nord de Avdiivka, fiind ținta vizată de ruși. Odată atinsă, ar însemna încercuirea trupelor ucrainene, aflate în oraș, și, cel mai probabil, sfârșitul bătăliei.

Conform unor estimări, pierderile rușilor sunt de ordinul sutelor de tancuri și a miilor de soldați. Mai multe brigăzi (o astfel de grupare are în componență peste 2.000 de militari) au suferit o deteriorare importantă a puterii de foc, iar în ultimele două zile intensitatea atacurilor rusești a început să scadă.

„Trupele Kremlinului au fost prinse într-o fâșie îngustă de teren plat, înconjurat de înălțimi controlate de ucraineni, iar acum rușii trebuie să facă manevre militare în această zonă expusă, fiind tot mai dificil pentru ei să-și mențină pozițiile”, a explicat Anton Gherașcenko, consultant al Ministerului de Interne din Ucraina, într-o postare pe platforma online X.

Comasări de trupe ruse

Forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive în apropiere de Avdiivka și în data de 24 octombrie, făcând progrese confirmate, se arată și într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

„Imaginile geolocalizate publicate pe rețelele sociale în datele de 23 și 24 octombrie indică faptul că militari ai Brigăzii Motorizate 114, Corpul 1 al Armatei Republicii Populare Donețk, au avansat până la marginea depozitului de reziduuri a combinatului de cocs, situat la nord-est de Avdiivka. Unele surse rusești au afirmat că forțele Kremlinului au capturat complet movila de deșeuri, deși imaginile geolocalizate nu confirmă acest lucru”, se mai arată în raportul citat.

PortretMilitarUcrainaUAF
EPUIZARE. Portretul unui militar ucrainean, aflat pe frontul de est, acolo unde forțele ruse au declanșat o ofensivă, fiind lupte intense de peste trei săptămâni - Foto: UAF (Ukraine Army Force)

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele rusești au efectuat atacuri nereușite în apropiere de Avdiivka, iar un blogger militar rus a afirmat că forțele Kremlinului au ajuns până la linia de cale ferată situată la vest de Krasnohorivka, și au făcut progrese limitate în apropiere de Vodiane, localități aflate în apropiere de Avdiivka, anunță ISW.

De asemenea, în același raport sunt citate informații despre noi comasări de trupe rusești în zonă, un indiciu că luptele vor continua.

ATACMS și F-16

Din păcate, mult așteptata contraofensivă nu a produs rezultatele pe care mizau liderii de la Kiev și aliații occidentali. 

Forțele ucrainene nu au reușit să străpungă frontul de sud și să obțină o cale posibilă de eliberare a teritoriului cucerit de ruși.

Conflictul s-a transformat de câteva săptămâni într-unul de uzură, înregistrându-se în continuare încercări, de o parte și de alta, de a găsi fisuri în sistemul de luptă a inamicului.

MilitariUcrainaFrontUAF
NEVOIA DE ARME. Doar prin dăruire și eroism, militarii ucraineni nu pot câștiga războiul și obține eliberarea țării. Forțele ruse îi copleșesc prin numărul mare. Pentru a învinge e nevoie de armament, cât mai mult armament - Foto: UAF

După eșecurile militare majore înregistrate de Rusia în toamna anului 2022, pe perioada iernii, forțele Kremlinului și-au consolidat pozițiile din teritoriile ocupate prin realizarea celui mai sofisticat sistem de tranșee după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar și prin minarea unor teritorii vaste cu scopul de a încetini avansul ucrainenilor.

De la începutul lunii octombrie, forțele ruse au declanșat o ofensivă pe frontul de est, în mai multe direcții, cu scopul de a ridica presiunea pusă de armata ucraineană pe frontul de sud. Kremlinul a aruncat în luptă mii de militari și tancuri, pierderile suferite fiind greu de imaginat.

Dar efortul asumat de Moscova, cel puțin deocamdată, a limitat inițiativa ucraineană, în încercarea de a elibera teritoriile cucerite de ruși, începând cu luna februarie 2022.

Eroismul militarilor ucraineni e incontestabil, iar faptul că au învins în multe lupte și au rezistat mașinăriei de război rusești, provocându-i pagube ireparabile, sunt succese de neimaginat la începutul invaziei.

Conflictul a intrat într-o zonă critică, în care orice e posibil. Pentru a rezista și a schimba cursul războiului, Ucraina are nevoie de superioritate la nivelul artileriei și de o aviație de război performantă.

Fără sisteme HIMARS, dotate cu rachete ATACMS cu rază lungă, dar și aparate de zbor F-16, e greu de presupus că forțele militare de la Kiev pot produce o breșă decisivă în defensiva Kremlinului.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇