Declarația premierului polonez a fost o catastrofă. A blocat ajutorul american către Ucraina - Interviu

Jacek Rostovski, 72 de ani, este un fost ministru și vice prim-ministru în Guvernul Donald Tusk din perioada 2007-2014, un lider al Platformei Civice, formațiunea care va prelua guvernarea alături de alte două partide după alegerile din 15 octombrie.

Citate importante:

Spunând ceea ce a spus, Morawiecki, premierul Poloniei, a trimis un semnal multor republicani din SUA, transmițându-le indirect că e în regulă să se opună în Congresul SUA ajutorului militar acordat Ucrainei.

Când liderii PiS au văzut că au oamenii lor în tribunale și o parte dintre procurori și judecători, iar riscul de a fi prinși a devenit foarte mic, tentația de a fura, în consecință, a devenit foarte mare. Preluând controlul asupra societății, PiS a devenit un partid foarte corupt.

Cei din PiS au crezut că vor fi capabili să câștige alegeri după alegeri. Ideea lor a fost de a recrea un sistem în care partidul decide, în principiu, totul.

Dacă nu ar fi fost controlul pe care îl dețin asupra mass-mediei, asupra programelor publice de televiziune, radio și internet, PiS nu ar fi ajuns niciodată să obțină 35% din voturile polonezilor.
Declarația premierului polonez a fost o catastrofă. A blocat ajutorul american către Ucraina - <span style="color:#990000;">Interviu</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În toamna anului 2017, la trei ani după ce Vladimir Putin a anexat Ucraina și doi de la preluarea puterii de către PiS, Partidul Lege și Justiție, am făcut o călătorie în Polonia pentru a fi martor, alături de mai mulți jurnaliști din Europa de Est, la un exercițiu militar al SUA, care transferase militari pe granița de est a NATO.

În acel turneu, am vizitat mai multe orașe și comune poloneze, unde am avut oportunitatea să punem întrebări despre modul în care funcționează administrația locală, despre sistemul politic și alte teme de actualitate.

Am fost șocat, atunci, de radicalismul și agresivitatea oamenilor politici din PiS. Multe răspunsuri sunau ca și cum ar fi fost învățate pe de rost din manualul de propagandă a partidului, dar uimitor era și faptul că jurnaliștii polonezi ne rugau pe noi, cei din străinătate, să punem întrebări punctuale despre abuzuri ale partidului pentru că lor, primarii și parlamentarii PiS nu le răspundeau la întrebări.

Țin minte că la o astfel de conferință de presă, în care am pus o întrebare pe care o colegă din Polonia mi-a scris-o pe o bucată de hârtie, am atins un subiect controversat, iar deputatul PiS s-a enervat. 

A început să vorbească pe un ton ridicat, amestecând cuvinte în engleză cu unele în poloneză. După ce și-a terminat declarația iritată, au sărit pe mine două doamne din echipa de comunicare a politicianului, cerându-mi numele, publicația, legitimația de presă, seria de pașaport. Am crezut că voi fi expulzat din țară. Colega din Polonia mi-a spus că așa procedează și cu ei cei din PiS, îi hărțuiesc, le fac plângeri la conducerea redacțiilor, le pun interdicții de participare la conferințe de presă și le suspendă acreditările din Parlament.

ADVERTISING

Experiența personală cu PiS fiind una tensionată, m-am bucurat când am aflat că la București, la Conferința „Puterea Inovației”, organizată de Asociația „Proiectul România 2030”, vine un senior al liberalismului polonez, e vorba de Jacek Rostovski

JacekRostovskiInterviuConf
BUCUREȘTI. Jacek Rostovski, 72 de ani, a fost prezent în țara noastră la Conferința "Puterea Inovației", unde a vorbit despre importanța alianței occidentale în ce privește asigurarea unui viitor democratic în lume - Foto: spotmedia.ro

Fost vice prim-ministru în Guvernul Donald Tusk din 2013 și ministru de finanțe în perioada 2007 - 2013, unul dintre liderii Platformei Civice, formațiunea care va ajunge la guvernare după alegerile din Polonia, Jacek Rostovski, 72 de ani, era persoana potrivită să descrie motivele pentru care PiS a pierdut guvernarea deși a câștigat cel mai mare număr de voturi.

Născut în Marea Britanie, tatăl său fiind membru în guvernul polonez din exil în cel de-Al Doilea Război Mondial, cu o reputată carieră didactică la University College of London și membru al Sindicatului Solidaritatea încă de la începutul mișcării anticomuniste poloneze, din anul 1980, Jacek Rostovski este o combinație rară de om politic britanic - a făcut parte din formațiunea pro Uniunea Europeană „Change UK”, candidând în 2019 la alegerile europarlamentare - cu un expert în comunism și mișcări totalitare.

AlegeriPoloniaSondajUPDATE2
POLONIA. Platforma Civică va face alianță cu formațiunea "A 3-a Cale" și cu Partidul STÂNGA, având o majoritate confortabilă în noul Parlament. Donald Tusk, liderul Platformei Civice, cel mai probabil, noul prim-ministru

Ce a vrut să facă Partidul Lege și Justiție (PiS) cu atâta putere și cum a obținut-o?

Ceea ce s-a întâmplat în esență cu PiS este că a politizat și a preluat instituțiile cheie ale statului. De exemplu, controlul asupra Tribunalului Constituțional. Guvernele, în trecut, nominalizau ca judecători în această curte oameni care fie erau apolitici, fie erau, într-un fel, asociați cu un partid politic, dar suficient de eminenți în domeniul lor astfel încât opinia publică să-i perceapă ca fiind independenți.

Numirile semănau mult cu cele de la Curtea Supremă a Statelor Unite. Unii sunt nominalizați pentru că fac parte dintr-un anumit cerc de putere, dar apoi, în timp, devin din ce în ce mai puțin controlabili, în parte pentru că devin mult mai importanți și, în consecință, independenți. Deci ori sunt independenți de la început, ori devin independenți pe parcurs. 

Oamenii pe care i-a numit PiS au fost atât de mediocri încât nu au avut capacitatea să parcurgă acest traseu și au rămas activiști loiali partidului, iar asta a fost o problemă majoră. 

Aceeași procedură a aplicat-o PiS și la Curtea Supremă. Parțial, a făcut acest lucru și la multe dintre instanțele inferioare. A creat un nou consiliu național de justiție, politizat, aflat sub controlul Parlamentului, organism care numește judecătorii.

PiS a preluat nouă instituții tehnocrate și independente, transformându-le în unele partizane. De asemenea, a reușit să câștige alegerile prezidențiale, iar pentru moment, încă un an și jumătate, deține și poziția de șef al statului. Obiectivul PiS, desigur, obiectivul general a fost, în esență, să recreeze partidul unic pe modelul comunist. Eu îl numesc, clasic, partidul stat.

Cei din PiS au crezut că vor fi capabili să câștige alegeri după alegeri. Ideea lor a fost de a recrea un sistem în care partidul decide, în principiu, totul. 

Problema pe care o au, în afară de faptul că tocmai au pierdut alegerile, este și că unii dintre oamenii pe care i-au numit în aceste locuri importante din sistemul de justiție nu au devenit independenți, dar au început să se certe între ei.

De exemplu, acum, la Tribunalul Constituțional există o luptă între cei 15 judecători. Șase sunt într-o tabără și nouă în cealaltă. Se întâmplă acest lucru. Sistemul nu e la fel de eficient ca în comunism. 

Acolo, partidul putea oricând să să schimbe pe cine voia, în timp ce acești oameni au fost numiți pentru o perioadă de nouă ani. Ideea lor era să redeseneze fiecare instituție a statului astfel încât să se afle sub controlul politic al partidului, iar partidul să se afle sub controlul politic al liderului său, adică Jarosław Kaczyński. Acesta e modelul.

PiS Leader Kaczynski Holds A Campaign Rally - Pola
VARȘOVIA. Jaroslaw Kaczynski, liderul autoritar al PiS, anunță că partidul său a câștigat cel mai mare număr de voturi la alegerile din 15 octombrie. Cu toate acestea, după opt ani, formațiunea conservatoare va intra în opoziție - Foto: Hepta.ro

Cât de corupt e PiS?

Inițial nu a fost corupt. În primul mandat, nu au existat scandaluri majore de corupție. Dar după ce a schimbat sistemul de justiție și a preluat întreaga mass-media, care nu face decât să pompeze propagandă 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, oamenii pe care i-au numit în diverse locuri, în companii de stat, agenții, instituții au început să creadă că nu vor mai pierde niciodată puterea. 

Când liderii PiS au văzut că au oamenii lor în tribunale și o parte dintre procurori și judecători, iar riscul de a fi prinși a devenit foarte mic, tentația de a fura, în consecință, a devenit foarte mare. Preluând controlul asupra societății exact asta s-a și întâmplat, PiS a devenit un partid foarte corupt.

Interviu1EI
INTERVIU. Jacek Rostovski, unul dintre cei mai importanți oameni politici liberali, intervievat la București de jurnalistul Emilian Isailă - Foto: spotmedia.ro

Totuși, cum a reușit PiS să câștige alegerile chiar dacă nu va putea forma o majoritate ca să guverneze în continuare?

Să fim clari, dacă nu ar fi fost controlul pe care îl dețin asupra mass-media, asupra programelor publice de televiziune, radio și internet, PiS nu ar fi ajuns niciodată să obțină 35% din voturile polonezilor.

Propaganda ținea întreaga zi și era extrem de violentă, acuzându-și adversarii de trădare, mult mai rău decât o făceau comuniștii în ultimii ani, în Polonia. 

Ceaușescu a fost extremist până la capăt. Dar comuniștii polonezi, la început au fost mai moderați, dar pe măsură ce simțeau că pierd puterea, intensitatea propagandei a crescut în anii din urmă. Dacă nu ar fi controlat mass-media, cred că liderii PiS se considerau norocoși dacă obțineau 25% din voturi.

De ce credeți că un partid conservator, care și-a construit discursul pe valori tradiționale, apelează la o propagandă extremă și distructivă?

Nu știu care e răspunsul la această întrebare, dar cu siguranță e ceva ce vedem că se întâmplă în multe țări. Faptul că mișcările conservatoare au devenit mult mai violente. America este exemplul clasic. Conservatorismul a devenit agresiv și nu știu de ce. Unii analiști fac legătura cu social media. Dar susținătorii și votanții PiS nu folosesc intens social media. Nici pe departe la fel de mult ca restul populației. Nu știu de unde vine această agresivitate. Ce determină o persoană să fie nu doar conservatoare, ci și foarte agresivă.

Ce impact a avut declarația premierului Morawiecki prin care anunța că Polonia nu va mai transfera arme Ucrainei?

Problema cerealelor din Ucraina a fost folosită în contextul alegerilor. E un alt lucru tipic pentru PiS. Nu există nimic mai important pentru cei din acest partid decât păstrarea puterii. Chiar dacă asta înseamnă să ai relații foarte proaste cu vecinul și aliatul tău apropiat pentru care ai depus un efort extrem de mare, l-ai ajutat și dintr-o dată arunci totul la gunoi. De ce? Pentru că nu există nimic mai important decât păstrarea puterii. Interesul național e mult mai jos pe listă în comparație cu urgența de a păstra puterea. 

Polish parliament passes law allowing to hold refe
RUPTURA. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut o declarație șocantă, anunțând că Polonia nu mai sprijină Ucraina cu arme. Gestul său a fost considerat prima mare fisură în ce privește solidaritatea europeană cu cauza țării vecine, invadate de Rusia - Foto: Hepta.ro

În afară de asta, spunând ceea ce a spus, Morawiecki (premierul Poloniei) poate că nu și-a dat seama care va fi efectul, dar el a trimis un semnal multor republicani din SUA, gruparea de extremă dreapta, transmițându-le indirect că e în regulă să se opună în Congresul SUA cu privire la ajutorul militar acordat Ucrainei, atâta timp cât Polonia, marele aliat al acestei țări, a spus că e destul.

Declarația a fost o greșeală imensă în ce privește interesul național al Poloniei.

Din punct de vedere simbolic a fost o catastrofă. Chiar dacă spui că nu a afectat Ucraina în niciun fel, faptul că Polonia nu mai transfera arme pentru că nu mai avea ce da, dar e interesul național cel mai vital al Poloniei ca Statele Unite și restul Europei să continue să transfere arme Ucrainei. 

Declarația premierului a lovit exact aici. A rupt solidaritatea occidentală într-un mod absolut dramatic și într-un mod negativ pentru interesele naționale poloneze, pentru securitatea poloneză. Din păcate, obiectivul cheie pentru PiS a fost păstrarea puterii cu orice preț.

Dacă ar fi câștigat alegerile, PiS ar fi încercat, oricum, să repare pagubele. Ucrainenii nu sunt idioți, înțeleg situația. Dar daunele în SUA au fost făcute. Evident, cu siguranță, nu numai că vom avea nevoie, dar vom dori să reparăm pagubele provocate de această declarație politică, dar daunele din America nu le mai putem repara. 

Declarația nu poate fi anulată. Probabil, singurul lucru pe care ar trebui să-l facem acum, este să livrăm, simbolic, și mai multe arme Ucrainei, cel puțin pentru a încerca să reparăm ce se mai poate repara.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇