Atelierul de momeli, locul în care ucrainenii fac ținte false pe care să le atace rușii

Atelierul de momeli, locul în care ucrainenii fac ținte false pe care să le atace rușii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Muncitorii unei firme care îi aparține celui mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, produc imitații ale armelor și echipamentelor militare pe care forțele Kievului le folosesc pentru a induce inamicul în eroare și a-l face să-și epuizeze muniția.

Într-un atelier prăfuit din Ucraina, câțiva meseriași lucrează contracronometru pentru a produce echipamente de artilerie care nu vor trage niciodată vreo salvă, camioane radar care nu detectează vreo țintă și rachete care nu explodează. Toate acestea sunt niște momeli care atrag tirul trupelor ruse, irosindu-le muniția, rachetele și dronele, pentru a proteja echipamentul real și forțele ucrainene.

De la începerea războiului, echipa s-a specializat în modelarea plasticului, lemnului, spumei și a metalului, transformându-le în imitații reușite ale sistemelor militare avansate. Sunt suficient de pricepuți încât să-i convingă pe operatorii ruși de drone și pe soldații inamici de pe câmpul de luptă că au de-a face cu ținte reale.

ADVERTISING

Meșterii ucraineni își măsoară succesul după cât de repede sunt distruse țintele. "Când militarii vin la noi și ne spun 'am rămas fără din astea', înseamnă că ne-am făcut treaba foarte bine", a spus unul dintre ei pentru The Guardian.

Grupul secret care îi păcălește pe ruși

Lângă atelier se află un dulap plin cu tot felul de piese, inclusiv motorul și fragmentele scofâlcite ale unei drone kamikaze Shahed de fabricație iraniană și aripa ruptă a unei drone rusești Lancet, ambele folosite pentru a ataca echipamentul fals.

Atacarea unei imitații este o greșeală costisitoare pentru Rusia și echivalează totodată cu un atac mai puțin asupra unei poziții reale ucrainene.

"Le pot salva viața alor noștri, prietenii noștri care luptă. Avem o înțelegere cu Armata să ne dea poze și rămășițele din atacuri (asupra momelilor - n.red.), ca dovadă că am făcut treabă bună", explică muncitorul.

ADVERTISING

Toți cei din echipă sunt angajați ai companiei metalurgice Metinvest, care deține combinatul Azovstal, simbolul rezistenței ucrainene din Mariupol.

La începutul războiului, când forțele ucrainene păreau copleșite de invazia rusă, trei manageri ai companiei s-au gândit să înceapă producția unor momeli. Arsenalul pe care țările occidentale îl trimiteau abia începuse să treacă granița. "Ne-am gândit că dacă rușii vedeau multe arme, s-ar putea să se teamă să mai înainteze sau să bombardeze zona. Este o armă psihologică. Compania a susținut pe deplin planul", a povestit unul dintre ei.

Acționarul principal al Metinvest este cel mai bogat om din Ucraina, miliardarul Rinat Ahmetov. El a aprobat personal proiectul, a spus un reprezentant al acestuia.

Echipa e formată din voluntari care au fost scoși de pe statul de plată înainte de februarie 2022. Asta asigură încredere într-un grup al cărui proiect îi poate transforma pe toți în ținte. "Putem avea încredere unii în alții, nu a trebuit să luăm oameni de pe stradă. Îi știm pe toți cei de aici", a spus unul dintre ei.

ADVERTISING

"Inamicul nu e prost"

Atelierul își actualizează periodic "linia de producție" pentru a mima noi arme primite de Ucraina și a face machete mai realiste, pentru că inamicul se adaptează. "La începutul războiului era foarte simplu, rușii vedeau ceva și încercau să nimerească", spun ei.

Ambele tabere folosesc momeli - armata ucraineană a ironizat Rusia pentru că a folosit "tancuri" gonflabile care s-au dezumflat pe poziții.

Російська армія «здулась» на запорізькому напрямку.У той час, коли наші партнери погоджують поставки танків в Україну,...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Joi, 26 ianuarie 2023

Rușii fac acum mai multe misiuni de recunoaștere pentru a verifica țintele, dar echipa de artizani crede că rămâne cu un pas în față. În ultima vreme, atelierul a folosit câteva trucuri pentru a imita căldura sistemelor de arme reale, așa că momelile sunt convingătoare nu doar în timpul zilei, ci și noaptea, când sunt observate prin imagini termice.

"Inamicul nu e prost. Trebuie să ne adaptăm la realitate, folosim mereu ceva nou în munca noastră. Și ne bazăm pe asta - dacă nu se întâmplă nimic când trimitem un model nou, dacă nu e luat la țintă, am greșit ceva la design", a explicat un membru al echipei.

Cererile de la Armată parvin prin mesaje criptate. "Puteți să încercați să faceți așa ceva? Vrem 50 de bucăți", este unul dintre apeluri.

Designerul de la Metinvest a răspuns afirmativ și și-a pus echipa la treabă. Primul pas e Google - de aici sunt descărcate cât mai multe imagini ale echipamentului care va fi imitat. Apoi, are loc o ședință în care se discută despre cele mai ieftine materiale și modalități de realizare din care să iasă ceva credibil. Folosesc orice, de la țevi și conducte până la ambalaje din lemn aruncate și canistre vechi de ulei.

Când se apucă de lucru, imprimările la scară mărită ale sistemelor de arme sunt înregistrate ca un ghid pentru maiștrii care realizează șabloane măsurate cu atenție pentru fiecare piesă. Totul trebuie să fie cât mai aproape de original.

Materialele demontate sunt transportate pe front și asamblate acolo în doar 20 de minute.

Deși niciunul dintre meseriași nu are experiență în recuzită sau design de platou, priceperea lor e fără cusur: creațiile lor sunt superioare machetelor gonflabile.

Spre deosebire de momelile gonflabile, multe dintre materialele lor pot fi refolosite după o lovitură parțială. "Armata ne-a spus că sunt unele probleme cu cele gonflabile când bate vântul, pentru că le smulge și nu arată a ceva real", a explicat un lucrător.

Calul troian, cea mai veche momeală militară

Machetele și momelile sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în conflictele armate. Unul dintre cele mai cunoscute exemple, Calul troian, a devenit cea mai bună expresie a unui șiretlic folosit pentru a învinge un inamic.

Tancurile false au fost folosite pentru prima oară cu succes de forțele aliate în Al Doilea Război Mondial. Trupele americane au creat o întreagă divizie specializată în crearea de "armate-fantomă", Cartierul general 23 al trupelor speciale, care folosea și efecte sonore, semnale radio false și o gamă largă de iluzii pentru a imita mișcări de trupe. Unii dintre membrii acestei divizii au lucrat apoi în industria filmului și în teatru.

Deși echipa ucraineană de momeli abia așteaptă să se întoarcă la ceea ce făcea înainte de război ("așteptăm cu nerăbdare victoria și să scăpăm de munca asta"), regizorii ucraineani pregătesc deja primele filme despre război, așa că unii dintre cei care lucrează în atelierul prăfuit ar putea ajunge să facă în continuare "arme" mult timp după ce armele adevărate vor fi amuțit, notează cotidianul britanic.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇