Tactica veche de 200 de ani cu care Rusia răspunde la tehnologia modernă a Ucrainei pentru a apăra podul lui Putin (Foto)

Tactica veche de 200 de ani cu care Rusia răspunde la tehnologia modernă a Ucrainei pentru a apăra podul lui Putin (Foto)

Rușii fac orice pentru a proteja podul Kerci. Imagini din satelit par să confirme că Moscova recurge la o tactică veche de două secole pentru a salva obiectivul strategic din Crimeea.

Mai multe nave au ajuns pe fundul mării în apropierea podului Kerci, după ce rușii le-au scufundat pentru a forma un baraj care să protejeze obiectivul de atacurile cu drone maritime lansate de ucraineni, relatează Sky News.

Imagini din satelit arată șase obiecte întunecate care au fost amplasate în linie, într-un interval de șapte zile, de-a lungul secțiunii estice a podului Kerci.

Serviciul ucrainean al informațiilor militare (GUR) a anunțat anterior pe Telegram că Rusia plănuiește să scufunde cel puțin șase feriboturi lângă pod, pentru a crea "o bandă de protecție" în fața sa. GUR a mai anunțat că Rusia intenționează să instaleze bariere între feriboturile scufundate pentru a proteja podul de atacuri.

ADVERTISING

Într-o primă imagine satelitară realizată de Planet Labs PBC pe 19 august nu se vede niciun obiect în apă, la sud de pod, dar pe 21 august apar două vase. Pe 23 august un alt vas apare la suprafața apei. Iar pe 26 august se văd șase obiecte cu o lungime de aproximativ 30 de metri. Experții sunt de părere că acestea sunt niște vase scufundate.

Un răspuns vechi la o amenințare nouă

Michael Clarke, analist în securitate și apărare, a declarat că folosirea unui baraj din vase scufundate într-un loc strategic este "un răspuns vechi la amenințarea nouă" a dronelor marine ucrainene.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Este o zonă largă, așa că e nevoie de mai multe nave pentru a forma un fel de barieră între ele, cu lanțuri sau plase din oțel, ca să nu treacă nimic de ele", a spus el.

Deși scufundarea unor nave nu este o strategie nouă, este prima oară când Rusia apelează la ea de la invadarea Ucrainei, adaugă Clarke.

Un alt expert, analistul independent în război naval HI Sutton, consideră că o barieră din nave scufundate poate avea "un efect moderat împotriva dronelor subacvatice și de suprafață". El a spus că este posibil ca Rusia să suspende lanțuri și plase între ele pentru a forma bariere. "Aceste bariere pot avea garduri deasupra pentru a preveni dronele maritime să treacă pe deasupra", a declarat Sutton.

Aceste bariere sunt create pentru a forma obstacole care necesită un anumit grad de precizie pentru a naviga autonom printre ele, chiar și fără plase și alte elemente de apărare. Pentru dronele controlate de la distanță care acționează noaptea ar putea fi mai greu să treacă cu succes de aceste obstacole, mai ales în condiții de foc.

ADVERTISING

Ucrainenii sunt cu ochii pe podul lui Putin

O nouă dronă subacvatică ucraineană, pe care compania Ammo Ukraine o dezvoltă în prezent, ar putea schimba modul în care aceste arme atacă infrastructura maritimă a Rusiei. Acest lucru este un indiciu al interesului ridicat al Ucrainei pentru mijloace alternative de atacare a țintelor rusești pe distanțe mari și al gamei sale tot mai largi de capabilități pentru astfel de misiuni, notează The War Zone.

Este foarte posibil ca Ucraina să nu mai fie nevoită să apeleze la atacuri cu drone plutitoare sau subacvatice pe viitor, după ce Kievul a anunțat marți că a modificat rachetele antinavă Neptune pentru atacuri cu o rază de acțiune de 250 de mile (400 de kilometri). Acest lucru înseamnă că Ucraina poate lansa un atac cu o forță distructivă considerabilă din spatele liniilor sale, arată sursa citată.

Este clar, însă, că Ucraina continuă să fie interesată de lansarea unui alt atac asupra podului Kerci. Podul rămâne o țintă de top pentru armata ucraineană, nu doar pentru valoarea logistică, ci și pentru simbolismul său.

Un element de infrastructură crucial pentru aprovizionarea trupele Moscovei din Crimeea, podul a costat 4 miliarde de dolari și este singura legătură directă între rețeaua de transport a Rusiei și peninsula Crimeea, fiind vizat de atacuri repetate ale Ucrainei în timpul războiului.

Ucraina a lovit prima oară podul lui Putin pe 8 octombrie 2022. Un alt atac a avut loc pe 17 iulie, cu o dronă maritimă ucraineană "Sea Baby" având o încărcătură de până la 850 de kilograme de explozibil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇