Ziua 553. Cale deschisă spre Crimeea. Școli mutate la metrou. Kievul și Moscova se acuză reciproc de terorism după atacuri masive (Foto & Video)

Ziua 553. Cale deschisă spre Crimeea. Școli mutate la metrou. Kievul și Moscova se acuză reciproc de terorism după atacuri masive (Foto & Video)

Ziua 553 de război a început cu cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului, la câteva ore după slujba de înmormântare a liderului mercenar rus Evgheni Prigojin. Șase regiuni au fost vizate, iar la sud-vest de Moscova a fost lovit aeroportul Pâskov, fiind distruse mai multe avioane.

De cealaltă parte, și rușii au bombardat masiv Kievul, fiind cel mai puternic atac din primăvară încoace. Două persoane au murit și mai multe clădiri au fost avariate, precum și un cimitir. O serie de rachete a fost lansată și asupra Odesei, dar au fost distruse înainte să-și atingă țintele.

Cucerirea localităţii Robotîne, revendicată de Kiev săptămâna trecută, deschide calea unei ofensive ucrainene către sudul ocupat al Ucrainei şi Crimeea, anunţă ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, într-un discurs pe care l-a susţinut la Paris.

Între timp, în oraşul Harkov, de la graniţa cu Rusia, s-au construit 60 de săli de clasă în staţiile de metrou, pentru a permite elevilor să revină la învăţământul faţă în faţă în siguranţă.

Moscova susține că a distrus în Marea Neagră patru nave militare ucrainene care aveau la bord membri ai forţelor speciale.

ADVERTISING

Din ambele capitale au fost transmise acuzații reciproce de terorism, ambele părți invocând disperarea celeilalte pentru lipsa avansului pe front.

La Kiev se lucrează la o modificare legislativă prin care orice act de corupție să fie asimilat înaltei trădări.

Iar de la Moscova Putin i-a făcut urări călduroase prietenului Alexandr Lukașenko, ce împlinește azi 69 de ani.

Situația pe front

  • Atac masiv asupra Kievului - Un atac cu rachete a vizat miercuri dimineaţă Kievul, unde s-au auzit explozii, au informat autorităţile civile şi militare ucrainene. În districtul Darniţkii din Kiev au căzut resturi pe acoperişul unei unităţi comerciale. Doi oameni au murit, nu este încă stabilită amploarea pagubelor. A fost afectat și un cimitir: „Kievul nu a mai văzut un atac atât de puternic din primăvară. Inamicul a lansat un atac masiv (…) folosind drone și rachete", a declarat pe Telegram șeful administrației militare de la Kiev, Serghei Popko, precizând că, "în total, peste 20 de ținte inamice au fost distruse" de apărarea aeriană ucraineană.
  • Zeci de drone și rachete doborâte - Ucraina spune că a doborât toate cele 28 de rachete rusești și 15 drone lansate în cursul nopții.
  • Odesa sub atac - Rușii au lansat 8 rachete asupra Odesei, dar au fost distruse deasupra Mării Negre, fără a-și atinge țintele.
  • Kievul acuză Rusia de terorism - Consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak, a comentat atacul rușilor: „Astăzi amplul atac al rușilor asupra Kievului a fost, desigur, unul care a țintit populația civilă. Motivul: răzbunarea pentru accidentele frecvente din Rusia, eșecurile de pe front, ura pe motive de etnie și o tentativă de intimidare psihologică. Fără îndoială că un atac de o asemenea amploare se califică drept un act terorist premeditat”.
  • Bilanț tragic - Ministerul ucrainean al Apărării anunță că pe 29 august 7 civili au fost uciși și 19 au fost răniți în urma atacurilor rușilor în 148 de așezări din 10 regiuni ale țării.
  • Cucerirea localităţii Robotîne, revendicată de Kiev săptămâna trecută, deschide calea unei ofensive ucrainene către sudul ocupat al Ucrainei şi Crimeea, anunţă ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba. ”De pe flancurile Robotîne, deschidem calea către (oraşele de la sud) de Tomak, iar apoi către Melitopol şi frontiera (administrativă) a Crimeii”, a anunţat şeful diplomaţiei ucrainene marţi, în faţa unor diplomaţi francezi, într-un discurs pe care l-a susţinut la Paris.
  • Kievul vrea viață normală - Kievul a extins programul cafenelelor și restaurantelor cu o oră, până la 23:00, a anunțat primarul Vitali Kliciko, în ziua în care zeci de rachete și drone au fost lansate asupra capitalei ucrainene. Măsura intră în vigoare de la 1 septembrie.
  • Corupție = trădare - Parlamentul Ucrainei a înregistrat pentru prima dată un proiect de lege care echivalează corupția cu înalta trădare. Zelenski anunțase anterior că vrea să propună o astfel de lege.
  • Şcoala se mută la metrou - Forţată să-şi protejeze elevii de ameninţarea rachetelor ruseşti supersonice lansate de la distanţe scurte, metropola ucraineană Harkov, din estul ţării, a construit zeci de săli de clasă în staţiile de metrou, pentru a permite elevilor să revină la învăţământul faţă în faţă. Unele părţi ale oraşului se află la mai puţin de 30 km de graniţa cu Rusia, iar suburbiile sale nordice au fost marcate de lupte. Şcolile din Harkov au fost forţate să predea online pe tot parcursul războiului, deoarece unele rachete pot ajunge în oraş în mai puţin de un minut şi nu este suficient timp pentru a ajunge la un adăpost. Primarul Ihor Terehov a anunţat că 60 de săli de clasă au fost amenajate în staţiile de metrou, înainte de începerea noului an şcolar, din septembrie, creând spaţiu pentru ca peste 1.000 de copii să facă ore fizic.
  • Şase piloţi ucraineni au fost ucişi într-o misiune de luptă în apropiere de Bahmut, anunţă miercuri la televiziunea ucraineană Suspilne un purtător de cuvânt al celei de-a 18-a Brigăzi Separate de Aviaţie a Armatei Ucrainene ”Igor Sikorski”, Evghen Rakita.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei - Dronele ucrainene au vizat șase regiuni rusești în cel mai mare atac coordonat cu drone de la începutul războiului.
  • Aeroport bombardat - Un atac cu dronă a vizat aeroportul Pâskov din nord-vestul Rusiei, în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat guvernatorul regional Mihail Vedernikov, la câteva ore după slujba de înmormântare a liderului mercenar rus Evgheni Prigojin. Două avioane Il-76 au fost distruse și alte 4 aeronave au fost avariate, iar spaţiul aerian din sud-vestul Moscovei a fost închis traficului. Conform primelor informaţii, nu există victime.
  • Atac cu drone în Briansk - Guvernatorul regiunii Briansk a anunțat că până la ora 12:00 sistemele de apărare antiaeriană au doborât 7 drone. Printre țintele vizate a fost și oleoductul Drujba. O dronă a fost doborâtă și deasupra fabricii Kremnîi EL, care produce componente pentru sistemele de apărare antiaeriene și pentru sistemele de rachete Iskander.
  • Rusia strigă terorism - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei a comentat atacul fără precedent asupra regiunilor țării: „Evident că această agonie a regimului de la Kiev, ura prostească, furia și absența oricărei perspective de dezvoltare pe viitor au dus la această activitate teroristă. Nu există nicio altă opțiune, e un punct mort”.
  • Nave distruse în Marea Neagră - Ministerul rus al Apărării a susţinut că a distrus în Marea Neagră patru nave militare ucrainene care aveau la bord membri ai forţelor speciale: „Miercuri, în jurul orei locale 00:00 (21:00 GMT marţi), un avion al Forţelor Aeriene Navale ale Flotei Mării Negre (…) a distrus patru nave militare rapide cu grupuri de debarcare ale forţelor de operaţiuni speciale ucrainene cu un total de până la 50 de persoane".
  • Rusia pune batista pe moartea lui Prigojin - Rusia a informat autoritatea de investigare a aeronavelor din Brazilia că nu va ancheta momentan, conform reglementărilor internaţionale, prăbuşirea avionului Embraer, de fabricaţie braziliană, în care şi-a pierdut viaţa liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.
  • Urări calde pentru Lukașenko - Președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe Alexandr Lukașenko să-l facă „urări calde” de ziua lui. Cei doi au stabilit și întărirea alianței strategice între Belarus și Rusia.
  • Incendiu la Marea Neagră - Sute de pompieri încearcă să stingă mai multe incendii de vegetaţie izbucnite în apropierea oraşului Gelendjik de la Marea Neagră, una dintre cele mai populare staţiuni din Rusia. Într-o postare pe Telegram, primarul Alexei Bogodistov a declarat că 441 de persoane, peste 80 de autovehicule, avioane şi elicoptere de stingere a incendiilor au fost desfăşurate în lupta cu flăcările, care au cuprins o suprafaţă de 118 hectare. Marţi, administraţia locală le-a cerut locuitorilor să se ofere voluntari pentru a ajuta serviciile pentru intervenţii de urgenţă.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇