Dealul care poate însemna sfârșitul războiului

Un teren vălurit cu un vârf de 166 de metri reprezintă ultimul obstacol natural între forțele ucrainene și orașul Tokmak, cea mai fortificată localitate ocupată de ruși.

Pentru eliberarea sudului, forțele Kievului trebuie să ajungă în suburbiile Tokmak. De acolo, artileria poate controla întregul coridor continental: Mariupol - Berdiansk - Melitopol.

Acest lucru înseamnă posibilitatea de blocare a transferului de militari, arme și provizii către trupele ruse din regiunea Herson, izolarea acestora și eliberarea rapidă a teritoriului respectiv.
Dealul care poate însemna sfârșitul războiului

Dacă v-ar spune cineva că soarta unei țări și, probabil, destinul unui întreg continent, dar și stabilitatea relațiilor internaționale depind de cucerirea unui deal cu o înălțime de doar 166 de metri, aflat undeva în sudul Ucrainei, ați spune, în cel mai bun caz, că persoana respectivă exagerează.

De-a lungul istoriei, multe confruntări militare au depins de o bătălie, de un asalt, de cucerirea unui mic punct de pe hartă de care n-auzise nimeni până atunci, devenind, apoi, o referință care a definit un lanț de evenimente viitoare.

Peste 1.500 de militari americani au murit, iar alți 3.000 au fost răniți pentru a cuceri Sugar Loaf Hill din insula Okinawa, în cel de-Al Doilea Război Mondial, în aprilie 1945. 

Dealul avea o înălțime de doar 15 metri peste nivelul teritoriului învecinat. Japonezii au transformat înălțimea într-o poziție fortificată greu de penetrat. Forțelor SUA le-a luat opt zile, iar după ce au ajuns în vârf au cucerit, în scurt timp, întreaga insulă.

Ofensiva Ucrainei de pe frontul de sud a ajuns în acel moment.

INFOGRAFIE razboi Ucraina
INFOGRAFIE. Poziția aproximativă a confruntărilor și înălțimea pe care trebuie s-o cucerească ucrainenii pentru a avea drum deschis către Tokmak. În detaliu, hărțile topografice din zona confruntărilor decisive pentru eliberarea teritoriului din sudul Ucrainei.

Cele două strategii

La jumătatea lunii august, generalul Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene, face o vizită secretă, undeva în Polonia, aproape de graniță.

ADVERTISING

Se întâlnește cu amiralul Antony David Radakin, șeful Apărării britanice, și cu generalul american Christopher Cavoli, șeful militar al NATO. Cei trei au fost însoțiți de înalți ofițeri, desfășurându-se un adevărat „consiliu de război”.

Întâlnirea a avut ca scop regândirea contraofensivei ucrainene după mai mult de două luni de lupte care nu au produs rezultate notabile.

Înainte de a fi lansată marea operațiune ofensivă a forțelor Kievului de eliberare a teritoriilor ocupate de ruși, existau două viziuni diferite de abordare a acesteia.

Cea ucraineană urmărea un atac concentrat pe două fronturi spre est și spre sud, tatonând defensiva Kremlinului, iar la apariția unei breșe, ataca intens, provocând panică și retragerea dezordonată a trupelor inamice.

Strategia occidentală a fost cu un singur front. Concentrare pe linia de atac Orihiv - Tokmak - Melitopol, cu tăierea defensivei ruse din sud în două, izolând trupele Moscovei, aflate pe brațul stâng al Niprului, și eliberând astfel regiunea Herson și o bună parte din Zaporojie.

Ultimul cuvânt l-a avut Volodimir Zelenski, președintele țării și comandantul suprem al armatei, alegând contraofensiva pe două fronturi.

Direcția Tokmak

Din păcate, decizia a dus la disiparea forțelor ucrainene care n-au reușit să înainteze semnificativ pe niciuna din cele două direcții.

Situația s-a schimbat radical, începând cu câteva zile înainte de „consiliul de război” din Polonia, atunci când amiralul Radakin face o călătorie la Kiev unde are o întâlnire secretă de 45 de minute cu Volodimir Zelenski, conform relatării cotidianului britanic „The Guardian”.

După discuție, forțele ucrainene au renunțat să se mai concentreze pe frontul de est, păstrând acolo doar necesarul de forțe care pot apăra pozițiile deținute.

Generalii ruși au observat acest lucru și de aici le-a venit ideea să construiască o ofensivă în direcția Kupiansk, pe frontul de est. 

Mai mulți experți militari consideră că nu au resursele necesare pentru o astfel de operațiune, iar ucrainenii vor reuși să respingă toate atacurile. Ceea ce se și întâmplă de aproape două săptămâni.

Și tot atunci, la scurt timp după ședința de strategie din Polonia, au început să apară primele vești bune de pe frontul de sud.

Forțele ucrainene au cucerit localitatea Robotîne, punct strategic important pe axa Orihiv - Tokmak - Melitopol. 

Se dau lupte grele în preajma Novoprokovpivka, la sud de Robotîne, armata Kievului aflându-se la 20 de kilometri de Tokmak. 

Ajungerea în preajma acestui oraș ar reprezenta o victorie strategică importantă pentru ucraineni. 

Întregul sistem logistic de transfer de trupe, arme și provizii al rușilor pe coridorul sudic s-ar afla în bătaia artileriei ucrainene, inclusiv orașele Melitopol și Berdiansk.

Superioritatea strategică ar fi evidentă, iar forțele Kremlinului nu ar putea să mențină pozițiile defensive pentru prea multă vreme.

InfoCuloarMelitopol

Un deal de 166 de metri înălțime

Ucrainenii au trecut de prima linie defensivă rusă, unii strategi consideră că a fost cea mai dificilă, iar acum înaintează spre Tokmak, dar pentru a ajunge în preajma orașului vor avea de câștigat o bătălie care va defini întreaga campanie de pe frontul de sud - e vorba de cucerirea unui deal cu o înălțime de 166 de metri, aflat la 4 km est de localitatea Novoprokovpivka.

La sud de Robotîne începe un teritoriu vălurit care protejează în mod natural înaintarea spre Tokmak.

VIDEO. Militarii ucraineni, implicați în confruntările de pe frontul de sud - Sursa: Twitter-X/ AFU (Forțele Militare Ucrainene)

„Fiecare poziție la vest de acest deal se află la o altitudine mai mică, oferind Ucrainei avantajul unei artilerii care nu numai că poate ataca flancurile rușilor, dar controlează înălțimea dominantă asupra inamicilor aflați în partea de vest. Odată ce Ucraina cucerește înălțimea de 166 de metri, restul drumului până la Tokmak este numai pe o pantă descendentă, astfel încât artileria poate proteja înaintarea trupelor ucrainene spre localitate”, a explicat un expert militar pentru publicația Daily Kos.

Conform informațiilor venite din teren, teoria prezentată mai sus e confirmată de luptele grele care se dau la est de Novoprokovpivka, tocmai pentru a fi cucerită înălțimea respectivă, unde rușii au concentrări de trupe.

Ultima linie defensivă

În raportul din data de 27 august publicat de Institutul pentru Studiul Războiului, se arată „că lipsa forțelor Moscovei neangajate, observate în zonă, la sud de Robotîne, poate sugera că o serie de poziții defensive rusești ar putea fi mai puțin apărate decât cele pe care ucrainenii le-au cucerit deja”.

Strategii institutului au ajuns la această concluzie, observând transferuri de trupe aduse din flancuri, militari care nu se aflau pe poziții defensive în partea de sud a localității Robotîne.

Chiar dacă trupele ucrainene vor cuceri înălțimea ce le poate oferi un avantaj strategic decisiv, războiul poate dura încă luni de zile, dar victoria va schimbă cursul conflictului, va da sens și încredere ucrainenilor că pot elibera partea de sud a țării.

În plus, oferă și aliaților occidentali speranța că Rusia va fi învinsă, iar momentul în care Vladimir Putin va fi obligat de realitatea din teren să negocieze ar fi tot mai aproape.

„În bătălia pentru Tokmak, cel mai fortificat oraș din Ucraina, în cazul cuceririi dealului, forțele Kievului vor ajunge într-o poziție avantajoasă, atacând numai de la înălțime, orașul fiind în fundul unei văi”, arată expertul militar american pentru publicația Daily Kos.

De aceea, un deal fără nume pe hărțile Google a devenit ultima linie defensivă pe care ucrainenii trebuie s-o depășească pentru a face un pas decisiv în campania de eliberare a regiunilor Herson și Zaporojie din sudul Ucrainei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇