Ucraina: Bărbații care nu vor să lupte

Ucraina: Bărbații care nu vor să lupte
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ucraina are mare nevoie de oameni pe front pentru a înlocui zecile de mii de bărbați uciși sau răniți. Mulți alții sunt epuizați după 18 luni de lupte. Însă există și ucraineni care nu vor să lupte.

Mii de bărbați au fugit din Ucraina. Unii i-au mituit pe oficiali, alții au găsit tot felul de metode ca să scape de ofițerii de recrutare.

"Sistemul e foarte depășit", spune Iehor, un nume fictiv pe care BBC l-a folosit pentru a proteja identitatea bărbatului. După ce a văzut cum tatăl său s-a întors cu mintea răvășită din războiul purtat de Uniunea Sovietică în Afganistan, el nu vrea să lupte.

Înaintea invaziei ruse, bărbații ucraineni care nu doreau să facă stagiul militar primeau o alternativă - lucrau în fermele armatei sau în serviciile sociale. Această opțiune a dispărut după instituirea legii marțiale anul trecut, dar Iehor crede că ar fi trebuit menținută. "Fiecare situație este individuală. Faptul că scrie în Constituție că toți bărbații trebuie să lupte nu este, în opinia mea, conform valorilor de astăzi", explică el.

ADVERTISING

Iehor a fost trimis recent la un centru de recrutare, după ce a fost oprit pe stradă de poliție în Kiev și acuzat că evită recrutarea. I s-a dat voie apoi să se întoarcă acasă după ce s-a plâns de dureri de spate, dar se teme că data viitoare n-o să-i mai meargă cu astfel de scuze.

Există situații în care se acordă exceptarea de la serviciul militar - pentru probleme de sănătate, cei care sunt părinți singuri sau au o persoană în îngrijire. Dar cei care refuză sau evită recrutarea sunt pasibili de amendă sau chiar de o pedeapsă de trei ani de închisoare.

"Ar trebui să li se permită tuturor să contribuie la acest efort în funcție de situațiile lor, care trebuie luate în considerare. Îmi pare rău pentru cei care se află pe liniile frontului, dar eu nu am o alternativă pacifistă", se justifică Iehor.

ADVERTISING

Metode iscusite de evitare a "măslinelor"

Modul în care Kievul face recrutările a fost criticat și acuzat de corupție. Președintele țării, Volodimir Zelenski, a demis toți șefii comisariatelor militare regionale care se ocupă de recrutare din cauza acuzațiilor de corupție și folosire a intimidării lansate la adresa ofițerilor.

Șeful unui comisariat din Odesa a fost acuzat recent că și-a cumpărat mașini scumpe și o proprietate pe coasta de sud a Spaniei care costă milioane de dolari. Acesta a negat că ar avea habar despre așa ceva. Oficialii armatei ucrainene au declarat pentru BBC că presupusele infracțiuni sunt "rușinoase și inacceptabile".

Din cauza mobilizării, bărbații cu vârsta sub 60 de ani nu au voie să părăsească Ucraina. Mii de ucraineni încearcă des să se strecoare peste graniță, cei mai mulți trecând Carpații în România.

Pentru cei care rămân în țară, grupurile de discuții online sunt un refugiu în care găsesc informații pentru a evita mobilizarea. Pe Telegram primesc sfaturi pentru a evita întâlnirea cu patrulele militare. Există grupuri pentru regiuni și orașe diferite, iar unele au peste 100.000 de membri.

ADVERTISING

Ofițerii de recrutare sunt porecliți "Măslinele" pe aceste grupuri, din cauza culorii uniformelor lor. Când dau de cineva care poate fi luat pe front, îi înmânează o notificare scrisă și îi ordonă să se înregistreze la un centru de recrutare, dar circulă informații că persoanele care s-au supus au fost reținute acolo și nu li s-a mai permis să revină acasă.

Corupția scade încrederea în recrutare

Ministrul ucrainean al Apărării face apel la cetățeni să-și actualizeze informațiile din baza națională de date. Mulți n-o fac, acuzând că unii dau mită ca să scape de armată și că ofițerii de recrutare folosesc tactici de hărțuire și de intimidare. S-a spus și că unii recruți au ajuns pe front după numai o lună de instruire.

Autoritățile încearcă să le recâștige încrederea oamenilor. "E OK să te temi", este sloganul celei mai recente campanii de informare care face o paralelă între temerile din copilărie și îngrijorările de acum.

Într-o tabără de vară abandonată din Kiev, civilii sunt instruiți cum să le țină piept soldaților ruși, la nevoie. Anton, un student în vârstă de 22 de ani, s-a pregătit mental pentru aceste moment. "Când a început războiul, nu eram gata să fiu recrutat. Acum trebuie să fiu pregătit să merg la război în viitor", spune el.

Tânărul nu are o părere bună despre cei care evită recrutarea, dar înțelege de ce unii nu vor să lupte. Recunoaște că și el se teme. "Normal, toată lumea e speriată. Dar dacă invazia se înrăutățește, atunci n-o să mai putem sta aici, în Kiev", a explicat el.

Ucraina a depășit demult toate așteptările în rezistența pe care a opus-o Rusiei. Moscova a fost nevoită să-și schimbe obiectivul - de la ocuparea întregii țări a trecut la încercarea de a păstra o cincime din teritoriul Ucrainei.

Dar și Kievul trebuie să facă niște ajustări. Nu doar în ce privește contraofensiva, care avansează mai greu decât se spera, ci și în ce privește motivația cetățenilor săi de a lupta. Există o nevoie neîndoielnică de oameni pentru război, dar și un adevăr incomod, că lupta pe front nu-i pentru oricine, conchide BBC.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇