Un ofițer rus luat prizonier a fost filmat când le arăta ucrainenilor pozițiile trupelor sale: Trădarea i-a înfuriat pe ruși (Video)

Un ofițer rus luat prizonier a fost filmat când le arăta ucrainenilor pozițiile trupelor sale: Trădarea i-a înfuriat pe ruși (Video)

Comandantul unui batalion rusesc, luat prizonier în timpul unui asalt îndrăzneț al forțelor speciale ucrainene, a fost filmat în timp ce dezvăluia pozițiile trupelor Moscovei din regiunea ocupată Herson. Un cont de Telegram a făcut apel ca utilizatorii să nu-l judece prea aspru pe ofițerul capturat.

Iuri Anatolievici, cunoscut cu indicativul Major Tomov, comandantul batalionului 1822 al armatei ruse, a fost dat dispărut la începutul acestei săptămâni. El a căzut prizonier în timpul unei operațiuni a forțelor speciale ucrainene pe malul stâng al râului Nipru, aflat sub ocupația inamicului și a reapărut într-o înregistrare video care a făcut vâlvă pe rețelele de socializare folosite de ruși.

ADVERTISING

Imaginile postate pe contul rusesc Grey Zone de pe Telegram îl arată pe Anatolievici aplecat asupra unei hărți, arătându-le militarilor ucraineni pozițiile pe care rușii le dețin pe celălalt mal al râului, relatează Kyiv Post.

"Pentru a risipi toate zvonurile și îndoielile, precum și pentru a răspunde la întrebări: în înregistrare, comandantul grupului de recunoaștere și comandantul batalionului 1822 al Forțelor Armate Ruse, Major Tomov, este capturat de inamic, ca urmare a unei lupte în apropierea așezării Taberele Cazacilor. La acel moment din dimineața zilei de 9 august, el era în viață. Acum nu am nicio informație, dar cred și sper că încă trăiește. Soarta celorlalți luptători din grupul său nu o cunosc", a scris autorul postării de pe Grey Zone.

Înregistrarea care a fost distribuită și pe Twitter nu a putut fi verificată în mod independent, dar a stârnit furia utilizatorilor care au urmărit-o.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Grey Zone a revenit ulterior cu o precizare în care îi ia apărarea lui Anatolievici pentru că le-a dat informații ucrainenilor și îi critică pe cei care au scris că ar prefera să fie uciși decât să trădeze.

"De obicei, cei care urlă că se aruncă în aer cu o grenadă își sună mama din captivitate pe video. Personal, cred că până când nu ești într-o situație similară, nu promiți niciodată cum te vei comporta în acest caz și, cu atât mai mult, nu încerca niciodată să-i judeci pe cei care se află în această postură", a subliniat autorul postării.

ADVERTISING

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), forțele ucrainene au descins în zorii zilei de marți cu șapte bărci, fiecare purtând șase-șapte soldați, lângă Kozaci Laheri, apoi au străpuns liniile defensive ruse și au avansat până la 800 de metri.

Un blogger rus a scris că atacul a provocat "câteva probleme inevitabile și extrem de dureroase" forțelor ruse. Trecerea Niprului în regiunea Herson deschide o nouă direcție de atac spre Crimeea. Kievul a păstrat, însă, un ton rezervat, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maiar, precizând că nu confirmă raidul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇