Ziua 521: Forțele ucrainene, „în curând” în Crimeea. Mercenari Wagner, în drum spre Polonia. Zelenski, la Bahmut (Video)

Ziua 521: Forțele ucrainene, „în curând” în Crimeea. Mercenari Wagner, în drum spre Polonia. Zelenski, la Bahmut (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 521 de război a început cu informații despre un nou atac al rușilor asupra civililor. Rachetele vizau un comisariat ucrainean din Dnipro, însă au lovit și un bloc. Au fost răniți 9 oameni, între care 2 copii.

La Moscova, Vladimir Putin a pozat în pacificator, susținând în fața liderilor Africii că el mereu a dorit soluționarea pașnică, dar „Occidentul primitiv” a alimentat continuu conflictul dintre Rusia și Ucraina. Liderii africani i-au cerut însă ferm, în ciuda promisiunilor a câtorva zeci de mii de tone de cereale gratis, să readucă Rusia rapid în acord: „Întreruperile în aprovizionarea cu energie și cereale trebuie să înceteze imediat”.

Pe front, rușii continuă însă să atace depozitele de cereale din Ucraina. Într-un astfel de atac ce tocmai a avut loc în Herson au fost răniți și 4 oameni.

În ciuda bombelor aruncate continuu de ruși, Volodimir Zelenski își continuă vizitele pe front, el ajungând sâmbătă în apropiere de Bahmut. Iar unul dintre oficialii de top ai armatei ucrainene a spus că

ADVERTISING

Iar tensiunile cresc în Polonia, unde premierul a acuzat un atac hibrid al mercenarilor Wagner staționați în Belarus.

Situația pe front

  • Atac la Dnipro - Nouă persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite într-un atac rus cu rachetă în centrul Dnipro, un oraş cu un milion de locuitori. Rușii au vizat sediul unui comisariat în care se aflau membri ai Serviciilor ucrainene de informaţii interne (SBU) dar au nimerit un bloc situat în faţa acestuia.
  • Atac la Herson - Patru persoane au fost rănite în urma unor bombardamente ale rușilor asupra unor zone rezidențiale din vecinătatea unui depozit de cereale din Berislav, Herson.
  • Zelenski la Bahmut - Președintele ucrainean a postat pe rețelele de socializare un video din timpul unei vizite pe care făcut-o pe frontul din apropiere de Bahmut: „Sunt aici să-i felicit pe soldații noștri, să le onorez puterea”.
  • Măsuri pentru porturi - Ucraina a anunțat măsuri suplimentare pentru protejarea porturilor, dar se teme că pauza din atacurile rușilor sugerează că „inamicul schimbă strategia”.
  • UNESCO la Odesa - O delegație a UNESCO a ajuns la Odesa, pentru a evalua pagubele aduse de rachetele rușilor obiectivelor culturale și religioase din orașul de la Marea Neagră, în atacurile din 19-23 iulie.
  • Curând în Crimeea - Kirilo Budanov, șeful principalei direcții de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, a vorbit sâmbătă despre posibilitatea ca forțele ucrainene să intre „în curând” în Crimeea, potrivit The Guardian. Forțele ucrainene vor să intre în Crimeea în efortul de a recuceri peninsula anexată de Rusia în 2014. Budanov nu a precizat o dată la care ar urma să înceapă operațiunea.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Polonia acuză un atac hibrid al Wagner - Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că situația de la granița cu Belarusul devine „și mai periculoasă”: „Avem informații că peste 100 de mercenari Wagner s-au deplasat spre coridorul Suwalki, în apropiere de Grodno. E un pas pre un alt atac hibrid asupra Poloniei”, a spus premierul, susținând că mercenarii se vor deghiza în grăniceri beloruși și vor ajuta imigranții ilegali să-i invadeze țara. Grodno se află în vecinătatea graniței Belarusului cu Polonia și Lituania.
  • Crăciun nerusesc - Volodimir Zelenski a promulgat legea care stabilește ca Ucraina să sărbătorească Crăciunul la 25 decembrie - şi nu la 7 ianuarie - ca până acum. „Poporul ucrainean a fost mult timp supus ideologiei ruse în aproape domeniile vieţii, inclusiv în calendarul iulian şi sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie. Puterea renaşterii naţiunii ucrainene continuă. Lupta continuă şi rodnică pentru identitatea sa contribuie la conştientizarea şi la dorinţa fiecărui ucrainean de a-şi trăi propria viaţă, cu propriile tradiţii, propriile sărbători”, se arată în text.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin pozează în pacificator și critică „Occidentul primitiv” - Vladimir Putin a susținut în fața liderilor africani că vrea el vrea soluții pașnice în Ucraina, dar Occidentul toarnă gaz pe foc: „Au uitat că au distrus situaţia din Sudan? Au uitat ce au făcut în Siria? Nu le-ar putea păsa mai puţin de Carta ONU, îşi amintesc de dreptul internaţional doar atunci când cred că aceste instrumente ar putea fi folosite împotriva cuiva – Rusia, în acest caz. Ei nu vor realiza nimic, acest lucru este prea primitiv. Dacă doresc ca cineva să respecte Carta ONU şi alte acte de drept internaţional, ar trebui să depună efort pentru a respecta ei înşişi aceleaşi norme. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu vrem şi nu căutăm o rezolvare paşnică a vreunui conflict. Abordarea dumneavoastră, ideile voastre – toate acestea rezonează cu punctele planului de pace chinez pentru reglementarea ucraineană, prezentat în februarie”.
  • Mita lui Putin nu i-a convins pe liderii africani - Liderii țărilor africane au cerut reînnoirea Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, din care Moscova s-a retras unilateral, chiar dacă Putin le promisese livrări gratuite. „Întreruperile în aprovizionarea cu energie și cereale trebuie să înceteze imediat. Acordul privind cerealele trebuie prelungit în beneficiul tuturor popoarelor lumii, în special al africanilor", a declarat președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat.
  • Explozie la rafinărie - O explozie a avut loc la rafinăria Kuibișev, din regiunea Samara, pagubele ridicânduse la peste 30 de milioane de ruble (aproximativ 300.000 de euro). Un cetățean rus din Samara a fost arestat în timp ce ar fi încercat să fugă din țară în Kazakhstan, presa Kremlinului anunțând că „sabotorul” și-a recunoscut vina.
  • Exportul de orez rămâne interzis - În timp ce Putin promitea cereale gratuite pentru Africa, Guvernul de la Moscova a decis să prelungească o interdicție de export pentru orez și cereale din familia orezului, până la 31 decembrie, 2023. Interdicția era în vigoare din 1 iulie 2022.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇