Curtea Supremă a Rusiei a dat o decizie care scapă chiar și criminalii de închisoare. Cine luptă în Ucraina are imunitate

Curtea Supremă a Rusiei a dat o decizie care scapă chiar și criminalii de închisoare. Cine luptă în Ucraina are imunitate

Militarii ruși care luptă în Ucraina nu pot fi condamnați penal, a stabilit Curtea Supremă de Justiție din Rusia.

Noul precedent juridic a fost stabilit printr-o pronunțare în cazul unui accident auto mortal, în care un caporal al armatei ruse, Vladislav Ustinov, a primit iniţial o condamnare de doi ani de închisoare în mai 2022, pentru că a lovit și ucis cu mașina două persoane, relatează Moscow Times.

Însă în loc să fie scos din armată după sentință, Ustinov a fost trimis să lupte în Ucraina. Potrivit cotidianului economic rus Kommersant, acesta este caporal și încă se află pe front.

ADVERTISING

Curtea Supremă a Rusiei a stabilit pe 28 iunie că Ustinov nu mai reprezintă o amenințare pentru societate, întrucât "îndeplinește sarcini de luptă în zona operațiunii militare speciale" din Ucraina.

Curtea a ținut cont în hotărârea luată de faptul că infracțiunea cu o gravitate de gradul doi a fost prima încălcare a legii pentru Ustinov și a admis responsabilitatea acestuia în producerea accidentului, obligându-l la plata unor compensații.

Efectul acestei decizii este că instanțele din Rusia vor putea invoca implicarea unui inculpat în războiul din Ucraina drept circumstanțe atenuante și să dispună revizuirea sentințelor, după cum a explicat chiar avocatul lui Ustinov, Serghei Biziukin.

ADVERTISING

Cu câteva zile înainte de decizia Curții Supreme, parlamentarii ruși au adoptat legea care permite ștergerea cazierului condamnaților la închisoare, în schimbul intrării în forțele armate desfășurate în Ucraina.

Experții juridici consultați de Kommersant au declarat că instanțele din Rusia ar putea acum să se folosească de noua lege și de precedentul stabilit de Curtea Supremă pentru a-i lăsa în libertate pe criminalii ruși care luptă în Ucraina.

Președintele Vladimir Putin, care a recunoscut luna trecută că le-a acordat amnistie deținuților ruși care luptă în Ucraina, a semnat în noiembrie legea care permite mobilizarea cetățenilor ruși cu condamnări pentru infracțiuni grave.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇