Rusia trimite în Ucraina deținuți, promițându-le libertate și bani: Acceptă criminali, dar nu violatori

Rusia trimite în Ucraina deținuți, promițându-le libertate și bani: Acceptă criminali, dar nu violatori

Deținuților ruși le e promisă libertatea și o sumă substanțială de bani dacă se duc să lupte pe front în Ucraina. Mulți acceptă și apoi familiile îi caută prin listele de răniți din spitale sau chiar mai rău, dacă nu-i găsesc aici.

CNN scrie că acest scenariu e întâlnit în toate comunitățile de deținuți de pe teritoriul Rusiei în ultima vreme.

Jurnaliștii americani au strâns timp de peste o lună informații, au vorbit cu deținuți ruși care luptau în Ucraina, dar și cu rude și prieteni ai celor care au acceptat oferta autorităților.

ADVERTISING

Activiștii care au stat de vorbă cu jurnaliștii americani spun că sunt sute de astfel de cazuri și cei abordați sunt persoane condamnate de regulă pentru crime sau trafic de droguri.

Într-o închisoare unde este deținut americanul Paul Whelan au fost făcute în jur de 10 astfel de recrutări, după cum a declarat fratele acestuia într-o depoziție în luna iulie.

CNN a stat de vorbă cu un deținut închis pentru trafic de droguri, care a discutat cu jurnaliștii din celula sa, printr-un telefon de contrabandă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Acceptă criminali, dar nu violatori, pedofili, extremiști sau teroriști. Oferă amnistie sau grațiere în șase luni și până la 100.000 de ruble pe lună, unii vorbesc chiar de 200.000 de ruble pe lună”, a povestit acesta.

Recrutările au fost făcute de bărbați care nu s-au prezentat, dar se crede că reprezintă o entitate privată de mercenari, cel mai probabil grupul Wagner. Cei care acceptă trec întâi printr-un program de antrenament de două săptămâni în regiunea Rostov, după care sunt trimiși pe front.

ADVERTISING

„Eu, unul, dacă e pe bune, mă bag. Mă poate ajuta foarte mult. Am de ales între a sta închis aproape un deceniu sau a scăpa în șase luni, dacă am noroc. Vreau să ajung acasă la copii cât mai repede. Dacă am opțiunea asta, de ce nu?”, a mai spus deținutul, care are și doi ani experiență în armată.

La închisoarea sa deja 50 de deținuți au fost recrutați și plasați în carantină, dar a auzit că în jur de 400 au aplicat deja.

Activiștii care luptă pentru drepturile deținuților spun că sunt asaltați în ultima perioadă de mesaje de la familiile care sunt îngrijorate de soarta celor închiși.

„În ultimele trei săptămâni din iulie a fost un mare val de astfel de recrutări. Mii de deținuți au fost trimiși în război”, a spus Vladimir Osechkin, liderul ONG-ului Gulagu.net.

El precizează că unora dintre deținuți li s-a promis că familiile lor vor primi între unul și cinci milioane de ruble (82.000 de dolari) dacă mor pe front, dar că nu există nicio garanție că plățile vor fi onorate, pentru că nu există niciun contract, având în vedere că este o operațiune complet ilegală.

Osechkin crede că deținuții sunt folosiți exclusiv ca și carne de tun, trimiși în prima linie să încaseze gloanțele și să dea răgaz soldaților ruși să atace mai eficient.

Jurnaliștii de la CNN au văzut mesajele schimbate între un deținut care a fost rănit și acum e în spital în Lugansk și soția sa. Bărbatul îi povestește că din grupul de 10 de la închisoarea sa, doar el și încă doi mai sunt în viață.

Cele mai recente estimări ale serviciilor occidentale de informații vorbesc de până la 75.000 de soldați ruși uciși sau răniţi în Ucraina, în cele aproape 6 luni de război.

Ziua 168: Amenințarea nucleară e în creștere, Kremlinul caută carne de tun, rușii se revoltă: Nu naștem copii pentru război!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇