Ziua 168 de război a început cu un nou bilanț tragic, de data aceasta din regiunea Dnepropetrovsk, unde rușii au aruncat peste 80 de obuze asupra unui oraș, provocând victime și mari distrugeri.
În centrul atenției rămân și exploziile din Crimeea, nerevendicate oficial de Kiev, dar cu indicii puternice că ar fi un atac al armatei ucrainene. De altfel, președintele Volodimir Zelenski a declarat că războiul a început cu anexarea Crimeii şi trebuie să se încheie cu eliberarea ei.
Situația rămâne tensionată și în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Ucrainenii acuză că rușii fac operațiuni extrem de periculoase pentru a obține controlul total, iar liderii G7 avertizează că a crescut riscul unei amenințări nucleare, cerând Moscovei să cedeze ucrainenilor controlul asupra centralei. Lucrurile vor fi tranșate joi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.
Între timp, Kremlinul continuă să caute soldați pe care să-i trimită pe front, stârnind o nouă mișcare de protest pe teritoriul Rusiei. La geamurile maternităților au apărut bannere cu mesajul „Nu naștem copii pentru război”. Între timp, sunt ofertați deținuții din închisorile rusești, dar și ucrainenii ținuți în foamete în zonele ocupate.
Situația pe front
- 13 oameni au fost uciși și 11 răniți într-un bombardament cu peste 80 de obuze comis de ruși asupra orașului Marganeţ, din regiunea Dnepropetrovsk. 5 dintre răniți sunt în stare gravă. Totodată, au fost avariate 20 de blocuri, palatul culturii din localitate, un hotel, două școli și sediul consiliului local, dar și un transformator.
- Bombardamentele au continuat și în Zaporojie, unde o persoană a fost ucisă.
- Nikolaevul a fost din nou bombardat. Trei oameni au fost răniți, între care și o fată de 13 ani. 8 case au fost avariate.
- Rușii anunță că nu au de gând să mai reclădească orașul Popasna, din regiunea Lugansk, pentru că e complet distrus.
- Rușii au bombardat o clădire rezidențială din Vuhledar, regiunea Donețk.
- Hackerii ruși de la Killnet susțin că au spart site-ul Lockheed Martin, care fabrică temutele HIMARS.
- Liderul autoproclamat al Donețkului, Denis Pușilin, susține că ucrainenii continuă să bombardeze centrele de detenție unde sunt ținuți prizonierii de război.
- În Melitopol a avut loc o explozie în apropiere de sediul partidului Rusia Unită, în timp ce ocupanții pregătesc referendumul de alipire la Rusia.
- În Mariupol, cetățenii primesc mesaje să se înroleze în armata rusă, pentru un salariu de 200.000 - 300.000 de ruble pe lună. Autoritățile ucrainene îi îndeamnă pe cei care mai sunt în oraș să plece și să nu cadă în capcana întinsă de ruși.
- Deținuților ruși le e promisă libertatea și o sumă substanțială de bani dacă se duc să lupte în Ucraina.
- Militari ruși au început să se antreneze pe drone iraniene în contextul războiului din Ucraina, a declarat un oficial american pentru CNN.
A început bătălia pentru Crimeea?
- Exploziile de la aeroportul militar Saki din Crimeea au provocat moartea unei persoane și rănirea altor 14, a anunțat ministrul regional al Sănătății. Printre victime se află și doi copii. Peste 60 de apartamente au fost avariate.
- Cauza exploziilor din Crimeea rămâne necunoscută, în timp ce ucrainenii acuză sabotori partizani, rușii susțin că a fost un accident. Surse de la Kiev au declarat însă pentru New York Times că ar fi fost un atac comis de ucraineni. De altfel, după atac, dar fără referire la acesta, forțele ucrainene au anunțat că au distrus 9 avioane ale Rusiei, cifre ce nu au mai fost comunicate până acum. Autoritățile ruse susțin însă că nu a fost avariat niciun avion. Detalii AICI.
- În Crimeea a fost emisă stare de alertă de pericol terorist până pe 24 august.
- Institutul american pentru Studierea Războiului spune că Rusia nu are motive să acuze Ucraina de atacul aeroportului din Crimeea, pentru că asta ar arăta lipsa de eficiență a sistemelor antirachetă și ar slăbi moralul trupelor, așa cum s-a întâmplat după scufundarea crucișătorului Moskva.
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeii, argumentând că prezenţa ocupanţilor ruşi în peninsulă este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală: „Lumea începe să recunoască că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei”.
Amenințarea nucleară
- Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi o avariază realizând această reorientare a producţiei de energie electrică, a avertizat marţi operatorul ucrainean Energoatom, avertizând că este o operațiune extrem de periculoasă. Detalii AICI.
- Liderii G7 cer Rusiei să cedeze Ucrainei controlul centralei nucleare de la Zaporojie și spun că riscul nuclear a crescut mult la această centrală în ultima perioadă.
- Și șeful Agenției Europene pentru Energie Nucleară, Rafael Mariano Grossi, acuză că bombardarea centralei de la Zaporojie a încălcat toți cei 7 piloni de siguranță și securitate și cere ambelor părți să se opreacă imediat.
- Rusia a solicitat convocarea Consiliului de Securitate al ONU, pentru a discuta situația centralei nucleare de la Zaporojie. Ședința va avea loc pe 11 august.
Sancțiuni și energie
- UE și Marea Britanie au oprit de azi complet importul de cărbune din Rusia. Comisia Europeană a estimat că măsura va afecta în jur de un sfert din exporturile de cărbune ale Rusiei, care totalizează 8 miliarde de euro pe an.
- Compania slovacă Slovnaft și cea ungară MOL au anunțat că au plătit separat pentru tranzitul petrolului rusesc prin oleoductul Drujba, astfel că e de așteptat ca livrările să fie reluate în scurt timp. Amintim că marți Rusia a anunțat că Ucraina a blocat livrările de petrol pe teritoriul său către Slovacia, Cehia și Ungaria, pentru că plata nu a putut fi efectuată din cauza sancțiunilor europene.
- Letonia a cerut în mod oficial CEDO să se alăture procedurii ucrainene împotriva Rusiei.
- Zelenski doreşte o interdicţie de un an de călătorie şi expulzarea ruşilor care trăiesc în Occident, astfel încât aceştia să poată trăi „în propria lume până când îşi schimbă filosofia”: „Orice fel de ruşi... făceti-i să plece în Rusia. Vor înţelege atunci. Vor spune: Acest (război) nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populaţie nu poate fi trasă la răspundere, nu-i aşa? Poate".
- Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul britanic demisionar, Boris Johnson, s-au felicitat reciproc pentru cooperarea lor din ultimii ani, în care consideră că „au făcut diferenţa în multe probleme internaţionale” şi au subliniat importanţa de a continua „să sprijine Ucraina oricât este necesar”.
- Per Wastberg, cofondatorul Amnesty International, a demisionat în urma scandalului pe raportul organizației care acuza armata ucraineană de crime de război împotriva propriilor cetățeni, după ce ar fi înființat baze militare în spitale și școli.
Cenzura lui Putin
- Marina Ovsiannikova, fostul editor de la Canalul 1, demisă după ce a afișat în jurnal un banner împotriva războiului, a fost vizată de percheziții într-un nou dosar în care e acuzată de fake news împotriva armatei ruse. Până acum, jurnalista a fost deja amendată de două ori pentru discreditarea armatei.
- În Rusia s-a născut un nou curent în ce privește protestele. La geamurile maternităților și centrelor pentru sănătatea mamei și copilului apar bannere pe care scrie „Nu naștem copii pentru război”.