Cum ajung HIMARS în Ucraina și de ce le provoacă rușilor coșmaruri

Noile sisteme de artilerie au schimbat soarta războiului, președintele Zelenski spunând despre ele că sunt un semn al dreptății și că țara sa mai are nevoie de astfel de arme pentru a reduce diferența față de forțele Kremlinului. Americanii anunță că vor trimite în continuare, aprobând un nou ajutor de jumătate de miliard de dolari.
Cum ajung HIMARS în Ucraina și de ce le provoacă rușilor coșmaruri
  • Eficiența acestor lansatoare mobile e atât de mare și provoacă Rusiei pierderi atât de importante încât propaganda Moscovei nu mai contenește să anunțe că le-a distrus.
  • Generalul Cristian Barbu: Sistemele HIMARS sunt proiectate în așa fel încât să poată fi transportate cu trenul. După ce sunt descărcate din avioanele C-117 sunt încărcate pe platforme de cale ferată și sunt trecute în Ucraina.
  • Expert militar: Rușii nu au nimic echivalent, deoarece aceste sisteme au fost dezvoltate de americani ca o artilerie de precizie pentru utilizare în medii dificile precum Fallujah, Irak, unde trebuia să lovești ținta milimetric pentru că era înconjurată de civili.
  • Atacurile din spatele frontului, țintirea depozitelor de muniție și armament, a podurilor, căilor ferate fac ca niciun soldat rus să nu se mai simtă în siguranță, indiferent unde se află pe teritoriul Ucrainei.
ADVERTISING

Monstrul de 16 tone, 7 metri lungime și trei înălțime, e legat cu corzi, protejat și fixat în cala uriașului avion C-117, care decolează din Camden, Arkansas, către aeroportul Rzeszów din Polonia, aflat la 171 de kilometri de Liov, Ucraina.

E prima etapă din călătoria unui sistem de artilerie HIMARS, care costă 5,1 milioane de dolari, pe drumul său plin de pericole către front.

“Cuvântul HIMARS a devenit aproape sinonim cu cuvântul justiție pentru țara noastră și forțele de apărare ucrainene vor face totul pentru a se asigura că ocupanții suferă pierderi tot mai dureroase în fiecare săptămână, grație acestor sisteme foarte eficiente”, a anunțat Volodimir Zelenski, într-o declarație făcută marți, 2 august.

“Da, într-adevăr, încă tot nu putem trece cu totul de avantajul armatei ruse în ceea ce privește artileria și numărul trupelor. Asta e palpabil în lupte, în special în Donbas - Piski, Avdiivka și alte direcții. Acolo e pur și simplu iadul. Nu poate fi descris în cuvinte…”, a mai adăugat președintele ucrainean.

Cele mai vânate arme

Eficiența acestor sisteme de artilerie e atât de mare și provoacă Rusiei pierderi atât de importante încât propaganda Moscovei nu mai contenește să anunțe că le-a distrus.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat la începutul săptămânii că trupele sale au lovit un depozit în care se aflau două lansatoare HIMARS, altele fiind scoase din uz în zilele anterioare. Atât oficialii ucraineni, cât și Pentagonul au anunțat că toate cele 16 sisteme de artilerie sunt pe front și funcționează din plin.

Acest lucru e confirmat și de situația din teren, unde în afara luptelor dure din Donbas, forțele ucrainene avansează încet, dar sigur în regiunea Herson, pe frontul din sud.

De asemenea, odată cu intrarea în funcțiune a sistemelor de artilerie ucrainene, cele rusești și-au redus frecvența, semn că trec cu adevărat printr-o criză de muniție.

Cu toate că sunt cele mai vânate arme de către forțele ruse, SUA, Germania și Franța reușesc să trimită HIMARS, MARS II și tunuri Caesar în Ucraina spre furia Kremlinului.

HIMARS, tunul cu lunetă

“Sistemele HIMARS sunt proiectate în așa fel încât să poată fi transportate cu trenul. După ce sunt descărcate din avioanele C-117 sunt încărcate pe platforme de cale ferată și sunt trecute în Ucraina”, a declarat, în exclusivitate pentru spotmedia.ro, generalul în rezervă Cristian Barbu, profesor la Academia Tehnică Militară.

Generalul în rezervă Cristian Barbu a explicat pentru spotmedia.ro că sistemele de artilerie HIMARS sunt transportate pe calea ferată din Polonia în Ucraina pentru că e mult mai ușor să fie camuflate.

“E mai ușor pe calea ferată decât pe șosea, pentru că pot fi camuflate și astfel sunt foarte greu de urmărit. Sunt duse cât mai mult în interiorul țarii, apoi sunt pregătite pentru a intra în acțiune”, a explicat generalul Barbu.

O altă observație interesantă a expertului militar e că sistemele HIMARS sunt transportate separat, pe trei repere, care apoi sunt montate la destinație.

“Avem vehiculul militar (camionul), încărcătorul, adică sistemul pe care se atașează proiectilele, și muniția. Toate vin separat și pe trasee diferite astfel încât, dacă se întâmplă ceva și o componentă e distrusă de inamic, să poată fi înlocuită, iar pierderile limitate”, a expicat generalul Cristian Barbu.

InfografieHIMARS

„Rușii nu au nimic echivalent, deoarece aceste sisteme au fost dezvoltate de americani ca o artilerie de precizie pentru utilizare în medii dificile precum Fallujah, Irak, unde trebuia să lovești ținta milimetric pentru că era înconjurată de civili.

Dacă se deschide focul dintr-o clădire aflată în mediul urban, cu HIMARS poți ținti acea clădire de la 80 de kilometri, iar în câteva minute de la începerea atacului, se lansează o rachetă care distruge clădirea în cauză”, a explicat profesorul Konstantinos Grivas, de la Academia Militară din Grecia. 

Niciun soldat rus nu se mai simte în siguranță

Precizia și distanța la care pot fi lansate proiectilele transformă HIMARS într-un coșmar pentru forțele ruse. 

Atacurile din spatele frontului, țintirea depozitelor de muniție și armament, a podurilor, căilor ferate fac ca niciun soldat rus să nu se mai simtă în siguranță, indiferent unde se află pe teritoriul Ucrainei. Această nouă situație macină și mai mult moralul militarilor Moscovei.

US To Send Advanced Missile Systems To Ukraine
Sistemul de artilerie HIMARS lansează un proiectil cu multă precizie, la mare distanță - Foto: Hepta.ro

În prezent, pe lângă cele 16 HIMARS americane, sunt în activitate trei sisteme germane MARS II, asemănătoare, numai că transportorul lansatorului e pe șine, nu pe roți, și 18 Caesar Howitzer, un lansator mobil mai puțin sofisticat și mai puțin precis, dar extrem de rapid și eficient.

Președintele Klaus Iohannis a evitat de fiecare dată să spună dacă România ajută militar Ucraina și în ce măsură. Spre deosebire de alte state membre NATO, țara noastră nu a afirmat, dar nici nu a infirmat ajutorul militar.

După toate indiciile, România e implicată activ în sprijinirea armatei ucrainene, dar rămâne un mister în ce constă acesta.

“…pot să vă spun ce am spus și cu altă ocazie, și în diferite întâlniri la nivel înalt. Suntem în război, nu suntem într-o situație pe care o povestim în liniște, la o cafea. Războiul se desfășoară lângă noi. Este înțelept, în timpul unui război, să nu dai adversarului informații vitale. Drept pentru care noi declarăm public că ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă de la începutul lunii iulie. 

Un oficial de la Kiev a anunțat că Ucraina ar avea nevoie de 50 de sisteme HIMARS pentru a avea capacitatea să recâștige teritoriile ocupate de ruși.

Luni, 1 august, Joe Biden a anunțat un nou ajutor militar de 550 de milioane de dolari care se adaugă celor 8 miliarde oferite de la începerea războiului. 

Noul pachet constă în muniție pentru HIMARS și pentru tunurile de 155 de milimetri, adică un nou sprijin pentru dezvoltarea artileriei ucrainene.

Congresul american a dat aprobare Casei Albe să mărească ajutorul, fiind de așteptat ca noi HIMARS să fie trimise în Ucraina.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇