Cum au transformat ucrainenii Rusia din vânător în vânat pe frontul de sud: Tactica letală care ar putea elibera Herson până în septembrie

Oleksi Reznikov, ministrul Apărării, a declarat că forțele Kievului au lovit peste 50 de depozite de muniție aflate în spatele frontului cu ajutorul sistemelor mobile de artilerie sosite în ultima lună din SUA. Realizarea pune bazele unei înaintări a armatei ucrainene către Herson, principalul oraș din sud cucerit de ruși încă din luna martie.
Cum au transformat ucrainenii Rusia din vânător în vânat pe frontul de sud: Tactica letală care ar putea elibera Herson până în septembrie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Volodimir Zelenski anunța că va elibera regiunea sudică a țării “pas cu pas”.
  • General american: Regiunea Herson e lipită de Crimeea și de aici se menține controlul asupra tuturor rețelelor de drumuri care duc la nord, est și vest.
  • Ofensiva ucraineană constă în distrugerea infrastructurii militare rusești din regiune, distrugerea depozitelor de muniție, a centrelor de comandă și a taberelor de militari.
  • Serghei Khlan, oficial ucrainean, a declarat că până în luna septembrie orașul Herson va fi eliberat de trupele rusești.
  • Moscova nu mai are resursele militare necesare pentru a avansa, iar odată cu apariția HIMARS, artileria rusă nu mai e eficientă, transformându-se din vânător în vânat.

Într-o zi de vară călduroasă chiar și pentru Moscova, când temperaturile au urcat până la 29 de grade Celsius, Vladimir Putin, ascuns în clădirile Kremlinului, a ținut o ședință de guvern online în care n-a vorbit nimic despre război.

Conflictul sângeros din Ucraina, deși schimbă destinul Rusiei, rămâne undeva ascuns pe agenda publică, iar discuțiile dintre Putin și miniștrii săi sunt rupte de realitate.

“Principalul nostru subiect de astăzi este dezvoltarea industriei aviației. Sunt multe probleme foarte importante și interesante aici, nu doar pentru Guvern, ci și pentru industrie, și chiar pentru mai multe industrii”, a fost declarația de deschidere rostită de președintele Rusiei în fața membrilor guvernului, un număr de mici dreptunghiuri tăcute, înșirate pe un ecran uriaș aflat în fața lui Vladimir Putin.

ADVERTISING

Dar președintele și fiecare ministru știu că după cinci luni de război lucrurile nu merg bine pentru Rusia, iar luna august va fi una complicată pentru întreaga țară.

O eliberare pas cu pas

La peste 1.200 de kilometri de locul unde se desfășura ședința de guvern, armata ucraineană se pregătește pentru o ofensivă în regiunea Herson, pe frontul de sud.

Într-o declarație din 25 iulie, Volodimir Zelenski anunța că forțele Kievului vor elibera regiunea “pas cu pas”.

De asemenea, mai mulți oficiali ucraineni au declarat pe parcursul ultimelor zile că vor exista confruntări intense în regiune.

Herson a fost primul mare oraș, avea 300.000 de locuitori la începutul războiului, cucerit de trupele ruse care au invadat Ucraina, venind din Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Aflat pe malul râului Nipru, aproape de vărsarea acestuia în Marea Neagră, reprezintă punctul cheie în ce privește controlul frontului de sud al Ucrainei.

În cazul în care ofensiva anunțată de Zelenski va avea succes, ar însemna o prăbușire a operațiunilor militare rusești.

“Regiunea Herson e lipită de Crimeea și de aici se menține controlul asupra tuturor rețelelor de drumuri care duc la nord, est și vest. Pierderea acestui teritoriu ar crea reale probleme pentru Rusia”, a declarat analistul militar Mark Hertling, fost general SUA.

HIMARS1

O ofensivă altfel

Strategia ucraineană este total diferită față de ce ne imaginăm că ar fi o ofensivă militară. Forțele Kievului nu transferă masiv trupe în zonă și nu pornesc asalturi asupra pozițiilor ruse. 

Folosind planuri elaborate în urma informațiilor adunate din teren, analizate și discutate cu reprezentanți ai statelor NATO, ofensiva ucraineană se bazează mult pe distrugerea infrastructurii militare rusești din regiune, distrugerea depozitelor de muniție, a centrelor de comandă și a taberelor de militari.

Această strategie a fost vizibilă în data de 24 iulie, atunci când armata ucraineană a bombardat podul Darjevski, care traversează râul Ingulets, cu proiectile lansate de pe sistemele mobile de artilerie HIMARS. Podul se afla la o distanță de 35 de kilometri de linia frontului.

Distrugerea parțială a acestuia creează o mare problemă de logistică pentru armata rusă care nu-l mai poate folosi în siguranță și la capacitate maximă. Ar reprezenta un risc, de exemplu, dacă un comandant ar da ordin de deplasare pentru o sută de tancuri peste pod.

Ulterior, administraţia instalată de forţele ruse în Herson a anunţat, miercuri, închiderea podului Antonovski de peste Nipru. Este singurul pod care aprovizionează forțele rusești din regiunea Herson. Măsura a fost luată după ce acesta a fost distrus parţial în urma unor tiruri de rachete HIMARS.

Pe de altă parte, ucrainenii nu vor să-și distrugă propria infrastructură și, mai ales, să izoleze populația civilă rămasă în oraș, lăsând-o fără acces la alimente.

HIMARS a schimbat totul

În Ucraina, conform declarațiilor unui oficial de la Pentagon, sunt operaționale 12 sisteme de artilerie HIMARS, urmând ca alte patru să fie trimise în zilele următoare. 

Aceste sisteme au ajutat Ucraina să reducă superioritatea artileriei Rusiei. Mai mult, au stopat strategia de înaintare a Moscovei, care bombarda intens teritoriul vizat, apoi trimitea batalioane tactice să ocupe poziții avansate.

Cu ajutorul proiectilelor lansate la mare distanță (70 de kilometri) de pe HIMARS, forțele ucrainene pot distruge artileria inamică aflată în spatele liniei frontului, dar și infrastructura militară.

“Sistemele HIMARS au continuat să fie o mare problemă pentru armata rusă. În ultima săptămână, au continuat să lovească ținte cum ar fi depozite de muniție, puncte de comandă și control, precum și centre de logistică, zone de sprijin, toate acestea având un efect semnificativ asupra capacității de luptă a rușilor”, a declarat reprezentantul Pentagonului.

Serghei Khlan, oficial ucrainean al regiunii Herson, a declarat că până în luna septembrie orașul va fi eliberat de trupele rusești.

Această predicție arată și ea că ofensiva ucraineană din regiune se bazează pe artileria sosită din Occident, care poate lovi la mare distanță și cu precizie ținte rusești.

Moscow Calling, un canal rusesc al rețelei Telegram, cu 31.000 de abonați, “a definit sosirea sistemelor HIMARS ca un punct de cotitură în război și a afirmat că armele occidentale furnizate anterior, cum ar fi NLAW, Javelins, Stingers și Bayraktars, au avut un efect nesemnificativ asupra bombardamentelor artileriei rusești, nefiind proiectate sau destinate pentru a contracara atacul de artilerie, dar HIMARS a schimbat totul pentru capabilitățile ruse din Ucraina”, se arată în analiza publicată de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

De asemenea, pe canalul rusesc de Telegram s-a spus că “recentele lovituri ucrainene asupra depozitelor, nodurilor de comunicații și bazelor rusești din spatele frontului au un impact devastator și potențial ireversibil asupra dezvoltării viitoarelor ofensive rusești”.

HIMARSINFO

Rusia, din vânător, vânat

După cinci luni de la începutul invaziei, Rusia e departe de tot ce și-a propus. N-a cucerit Kievul, micile victorii de pe frontul de est le-a obținut cu mari sacrificii de personal și echipamente militare, iar ofensiva s-a oprit. 

Moscova nu mai are resursele militare necesare pentru a avansa, iar odată cu apariția HIMARS, artileria rusă nu mai e eficientă, transformându-se din vânător în vânat.

Armata ucraineană, deși a oprit tăvălugul rusesc, nu are încă forța de a împinge trupele rusești afară din țară, dar sprijinul occidental începe să aibă efecte. 

Războiul e departe de a se sfârși, dar o eliberare a orașului Herson ar reprezenta un pas important către un posibil armistițiu. 

În ședința de guvern prezidată de Vladimir Putin, ministrul Sănătății raportează realizări în campania de “luptă împotriva cancerului”. 

De la distanță, comportamentul oficialilor ruși seamănă cu cel dintr-o țară normală, dar zeul războiului îi bântuie pe fiecare dintre ei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇