"Ne vânează ca pe motanii vagabonzi!" Un clip video arată teroarea recrutărilor forţate din Ucraina ocupată

"Ne vânează ca pe motanii vagabonzi!" Un clip video arată teroarea recrutărilor forţate din Ucraina ocupată

Separatiştii pro-ruşi şi-au intensificat recrutarea forțată a bărbaților ucraineni, în zonele ocupate din regiunea Donbas, pe fondul pierderilor tot mai mari suferite pe front de armata Kremlinului.

Recrutarea forțată, o caracteristică a guvernării separatiștilor susținuți de ruși încă dinainte de invazia din 24 februarie, s-a reluat în iunie, transmite The Guardian. Separatiştii au înfiinţat puncte de control și au organizat patrule, unele dintre ele implicând luptători ceceni, în căutarea bărbaților buni de recrutat pentru a lupta de partea Kremlinului.

Un videoclip filmat la sfârșitul lunii iunie arată o femeie din regiunea Donbas, care şi-a documentat astfel eforturile de a-i împiedica pe oficialii comisariatului de război să-i bage soțul într-o dubă pentru a-l duce la biroul de recrutare.

ADVERTISING

Femeia se confruntă la început cu doi oficiali, dintre care unul are pașaportul soțului ei.

  • Daţi-i înapoi pașaportul, vă rog. Nu e lege marțială, îl iei pe [soțul meu].
  • Este o mobilizare generală.
  • De ce ești aici?
  • Sunt de la biroul de recrutare.
  • Du-te să lupți oriunde vrei. Nu-l iei pe [soțul meu].

Un al treilea bărbat, care stă lângă ușa unui magazin, intervine, spunând: „Știu unde au fost duși vecinii mei”.

  • „Ar trebui să fie ceva voluntar!" strigă femeia. „Nu vrea să meargă să lupte!”
  • „Este capabil să lupte”, răspunde bărbatul.
  • „Dar are pașaport ucrainean. Nu este obligat să lupte pentru voi.”

La un moment dat se aude vocea unui bărbat, aparent a soțului, întrebând: „De ce încerci să mă tragi în mașină?”

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Unul dintre bărbați explică: „Pentru că trebuie să vă aduc la biroul de recrutare pentru a vă verifica documentele.”

„Nimeni nu vrea să lupte! Ne-am săturat de voi și de războiul vostru"

Pe măsură ce discuția continuă, femeia descrie modul în care alte rude au plecat să lupte și au murit. „Nimeni nu vrea să lupte! Ne-am săturat de voi și de războiul vostru. Aţi luat toți bărbații! Toți tinerii.

Am îngropat deja jumătate dintre ei. Cumnat. Frate. Toată lumea. Mai avem doar unul. Avem un copil cu handicap”, spune femeia.

Filmuleţul a fost prezentat de Oleksandra Matviiciuk, o militantă pentru drepturile omului de la Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina.

ADVERTISING

Ea spune că altercația s-a încheiat fără recrutarea forţată atunci, dar omului i s-a spus să se prezinte la biroul de recrutare în termen de două ore, iar apoi nu ştie ce s-a mai întâmplat.

"Din februarie nu am mai putut ieși pe stradă"

Un alt bărbat i-a scris activistei că trăieşte un coşmar: "Din februarie nu am mai putut ieși pe stradă pentru că în orașul meu sunt mașini de patrulare care caută bărbați. Ne vânează ca pe pisicile fără stăpân".

„Recrutarea forțată în armata așa-numitelor DPR și LNR [autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk] – deși prefer să spun de către Rusia – a început înainte de războiul de acum. Dar din 24 februarie am văzut oameni opriți pe stradă, cărora li s-au luat pașapoartele și au fost trimiși cu forța în armată.

După februarie, am început să primim mesaje prin care se cere ajutor”, relatează Oleksandra Matviiciuk .

„Se pare că au început să caute din nou bărbați în jurul datei de 23 iunie, creând puncte de control la ieșirile în orașe pe autostrăzi, iar comisariatul de război emite avize pentru persoanele scutite, pentru că au diverse ocupații, cum ar fi lucrează în fabrici”, a explicat ea.

500.000 de bărbați ar putea să fie înrolați cu forţa

Activista mai spune că ar exista până la 500.000 de bărbați care pot să fie înrolați cu forţa ca să lupte de partea rusă.

Aceste noi dovezi ale recrutărilor forţate vin pe fondul pierderilor tot mai mari ale Rusiei în război.

Kremlinul a început să facă batalioane de voluntari în toată Rusia, care oferă bonusuri de înscriere și a ajuns cu recrutarea chiar şi în închisori.

În timp ce Kievul estimează că numărul rușilor uciși de la începutul războiului este de 38.000, analiștii occidentali sugerează o cifră cu aproximativ o treime mai mică. Oficialii apărării din Marea Britanie au calculat recent că sunt vreo 50.000 de morți și răniți din februarie în rândurile ruşilor.

Ukrainian woman tries to stop officials dragging her husband to join pro-Russian fighters

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇