Ruşii vor să reconstruiască Ucraina cu nord-coreeni

Ruşii vor să reconstruiască Ucraina cu nord-coreeni

Coreea de Nord ar putea trimite muncitori în republicile populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, potrivit ambasadorului Rusiei la Phenian.

Această decizie ar reprezenta o provocare pentru Occident, având în vedere sancţiunile internaţionale împotriva statului nord-coreean, relatează The Guardian.

Coreea de Nord are o tradiţie în a câştiga valută străină prin trimiterea cetăţenilor săi să lucreze în străinătate. Conform sancţiunilor ONU, ei ar fi trebuit să fie repatriaţi până la sfârşitul anului 2019, dar mulţi au continuat să lucreze în Rusia şi China, precum şi în Laos şi Vietnam, după termenul limită.

ADVERTISING

Constructori coreeni la infrastructura din Donbas

Ambasadorul rus Alexander Matsegora a declarat că există ”o mulţime de oportunităţi” de cooperare economică între Coreea de Nord Nord şi republicile autoproclamate din regiunea Donbas a Ucrainei, în pofida sancţiunilor ONU.

”Constructorii coreeni înalt calificaţi şi muncitori capabili să lucreze în cele mai dificile condiţii ne pot ajuta să ne refacem infrastructura”, a spus Matsegora, într-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia şi preluat de agenţia de presă nord-coreenă NK News.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Declaraţiile sale vin la câteva zile după ce Coreea de Nord a devenit una dintre puţinele ţări care au recunoscut cele două teritorii din Donbas, acuzând guvernul ucrainean că susţine poziţia ”ostilă” a Washingtonului faţă de Phenian.

Drept răspuns, Ucraina a întrerupt relaţiile diplomatice cu statul nord-coreean şi l-a acuzat că subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că apelul Rusiei către Coreea de Nord pentru sprijin a arătat că Moscova ”nu mai are aliaţi în lume, cu excepţia ţărilor care depind de ea financiar şi politic”.

ADVERTISING

Ambasadorul Matsegora a lăsat deschisă posibilitatea unei alte confruntări cu ONU din cauza sancţiunilor, după ce a sugerat că fabricile nord-coreene şi centralele electrice construite în perioada sovietică ar putea folosi echipamente produse în regiunea Donbas.

O astfel de măsură ar contraveni unei interdicţii ONU, impusă la sfârşitul anului 2017, privind achiziţionarea de maşini industriale, echipamente electronice şi alte articole de către Coreea de Nord.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇