Germania îl acuză pe Putin că face un joc perfid, ca să slăbească susținerea Occidentului pentru Ucraina

Germania îl acuză pe Putin că face un joc perfid, ca să slăbească susținerea Occidentului pentru Ucraina

Guvernul Olaf Scholz a acuzat, luni seară, Rusia că invocă „pretexte” pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină militar Ucraina, subliniind că decizia de reducere a fluxului de gaz este „politică”, fără a avea cauze tehnice.

”Preşedintele rus Vladimir Putin practică un joc perfid. Încearcă să slăbească susţinerea puternică pentru Ucraina şi să genereze clivaje în societatea noastră. În acest sens, generează nesiguranţă şi influenţează preţurile”, a declarat luni seară Robert Haneck, ministrul german al Economiei, citat de site-ul Tagesschau.de.

ADVERTISING

"Din informaţiile noastre, nu există niciun motiv tehnic pentru o reducere a fluxului de gaz", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei de la Berlin, citat de site-ul Merkur.de.

"Sunt invocate pretexte, iar decizia este de tip politic", a afirmat, sub protecţia anonimatului, un alt oficial guvernamental german, potrivit cotidianului Le Monde.

Compania rusă Gazprom a anunţat, luni, reducerea semnificativă a fluxului prin gazoductul Nord Stream 1, invocând probleme tehnice, în contextul în care livrările tocmai au fost reluate săptămâna trecută, la un debit mai mic, după o perioadă de întreţinere.

ADVERTISING

"Capacitatea de distribuţie a staţiei Portovaia va scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri, 27 iulie", a comunicat luni după-amiază compania Gazprom, conform Agenţiei France-Presse.

Gazprom redusese deja de la 167 de milioane de metri cubi la 67 de milioane de metri cubi livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1. Acum, producţia va fi diminuată la nivelul de doar 20%, notează publicaţia Die Welt.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇