Ziua 154 de război: Rușii au închis cel mai important pod de peste Nipru, după ce ucrainenii l-au lovit cu rachetele HIMARS din SUA

Ziua 154 de război: Rușii au închis cel mai important pod de peste Nipru, după ce ucrainenii l-au lovit cu rachetele HIMARS din SUA

​Ziua 154 de război vine tot cu atacuri din partea Rusiei. La 4:25 dimineața, două rachete au lovit Harkov.

Totodată, Rusia a anunțat că trupele sale au preluat controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, aflată în Doneţk.

Dar nici ucrainenii nu se lasă. Rușii au anunţat închiderea podului Antonovski de peste Nipru, după ce ucrainenii l-au lovit cu rachetele HIMARS din SUA și l-au distrus parțial. Este singurul pod care aprovizionează forțele rusești din regiunea Herson.

Iar Antony Blinken va vorbi cu Serghei Lavrov în curând, dar nu despre Ucraina-

Evoluții pe front

  • Administraţia instalată de forţele ruse în oraşul ucrainean Herson - ocupat de ruşi din primele zile ale invaziei - a anunţat miercuri închiderea podului Antonovski de peste Nipru. Este singurul pod care aprovizionează forțele rusești din regiunea Herson. Măsura a fost luată după ce acesta a fost distrus parţial în urma unor tiruri de rachete HIMARS, furnizate de SUA armatei ucrainene.
  • Mercenarii Wagner au realizat progrese în Donbas, iar unele forțe ucrainene s-ar fi retras din zonă, afirmă Ministerul britanic al Apărării, în evaluarea sa de miercuri.
  • Rusia a anunțat că trupele sale au preluat controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, aflată în apropiere de oraşul Svitlodarsk, în regiunea Doneţk.
  • Armata ucraineană afirmă că rușii și-au doborât singuri un elicopter de atac KA-52 în zona Herson.
  • La primele ore ale dimineții, trupele ruse au atacat orașul Harkov. „La ora 4:25, a avut loc bombardarea districtului industrial din Harkov cu două rachete S-300”, spune primarul.
ADVERTISING

Evoluții diplomatice și politice

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a desemnat pe Andrii Kostin, deputat în Rada Supremă (parlamentul unicameral) din partea formaţiunii sale, Slujitorul poporului, în funcţia de procuror general.
  • „Curajul nostru este cu adevărat o inspiraţie pentru toate naţiunile libere şi pentru comunitatea democraţiilor în general. Şi imaginaţi-vă cât de inspiratoare va fi victoria ucraineană”, le-a spus Zelenski ucrainenilor în discursul zilnic.
  • Zelesnki a primit de la Boris Johnson „Winston Chruchill Leadership Award”. „Cred că acesta este un premiu al tuturor eroilor noştri, al tuturor oamenilor noştri, al tuturor celor care rezistăm tiraniei fiecare la nivelul său. Şi a fost cu adevărat o onoare pentru mine să primesc acest premiu”, a spus Volodimir Zelenski.
  • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat că Rusia e răspunzătoare de creşterea la nivel mondial a preţurilor la alimente, ca urmare a invaziei în Ucraina. El a respins ”aşa-numita criză alimentară”, la finalul vizitei sale în Africa. În schimb, a acuzat SUA şi ţările europene că au crescut preţurile prin politici ecologice ”nechibzuite” şi chiar prin stocarea alimentelor în timpul pandemiei.
  • Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu Vladimir Putin, la Soci. Întâlnirea va avea loc pe 5 august. Kremlinul a precizat că cei doi vor discuta despre acordul de cereale şi cooperarea militară.
  • Secretarul de Stat american, Antony Blinken, intenţionează să aibă o conversaţie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în zilele următoare, însă nu despre Ucraina. Discuţia se va concentra pe situaţia unor cetăţeni americani aflaţi în detenţie în Rusia. Washingtonul a transmis o "propunere substanţială" Moscovei în sensul eliberării jucătoarei de baschet Brittney Griner şi fostului militar american Paul Whelan. Va fi prima conversaţie telefonică între Antony Blinken şi Serghei Lavrov de la declanşarea invaziei.
ADVERTISING

Evoluții economice

  • Compania de gaze Naftogaz a devenit prima entitate guvernamentală ucraineană care a intrat în incapacitate de plată de la începutul războiului, după ce firma energetică de stat nu a reuşit să efectueze plăţile datorate pentru obligaţiunile internaţionale înainte de expirarea, marţi, a perioadei de graţie. Naftogaz, care a contribuit cu aproape 17% din veniturile publice ale Ucrainei anul trecut, a înaintat guvernului două solicitări de aprobare a plăţilor către creditori şi de a evita o incapacitate de plată, dar ambele au fost respinse.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇