Ziua 161 de război a început cu un nou atac asupra Nikolaevului, rușii provocând numeroase distrugeri. Cuvântul zilei rămâne „HIMARS”, care, spune Zelenski, a devenit sinonim pentru ucraineni cu „justiție”.
În timp ce Moscova a susținut că a distrus mai multe astfel de sisteme trimise de americani în Ucraina, Pentagonul a infirmat. În schimb, Kremlinul a acuzat direct SUA de implicare, pentru prima dată în cele peste 5 luni de război, susținând că a interceptat conversații incriminatoare.
Un semnal interesant este dat de fostul cancelar german şi prieten al lui Vladimir Putin Gerhard Schroeder, care spune că președintele rus e gata să negocieze un armistițiu pe modelul acordului pentru cereale. Este posibil ca Putin să transmită prin intermediari acest mesaj, în urma pierderilor uriașe suferite. Jurnaliștii de la Die Welt au calculat că rușii au pierdut în 5 luni de război în Ucraina mai mulți soldați decât au pierdut americanii în 8 ani, în Irak.
Situația pe front
- Nikolaevul a fost atacat la primele ore ale dimineții. Au fost avariate un debarcader, o fabrică, un garaj, un supermarket, o farmacie și mai multe clădiri de locuit.
- Peste noapte au fost bombardate de ruși Donețkul și Makiivka. Mai multe incendii au izbucnit în urma bombardamentelor.
- Jurnaliștii de la Die Welt au calculat că rușii au pierdut în 5 luni de război în Ucraina mai mulți soldați decât au pierdut americanii, în 8 ani, în Irak.
- Rușii au bombardat Ciuguevul, oraș din regiunea Harkov. Un bătrând de 70 de ani a fost ucis și două femei au fost rănite.
- Ucrainenii susțin că Rusia a început să creeze o forță de atac militară care vizează orașul natal al președintelui Zelenski. Orașul Kryvyi Rih, producător de oțel, se află la aproximativ 50 kilometri de linia de front din sud.
- Liderul cecen Ramzan Kadîrov a primit de la liderii separatiști distincția de „Erou al Luganskului”.
- Autoritățile ucrainene au dat un nou bilanț al copiilor care au căzut victimele războiului: 358 au fost uciși și 639 răniți din 24 februarie până acum.
- În Melitopol ucrainenii au început o contra-campanie. Cutiile poștale ale oamenilor au fost umplute cu flayere prin care cetățenii sunt îndemnați să ignore pseudo-referendumul planificat de ocupanți și să nu accepte pașaportul rusesc.
- Rusia a acuzat, pentru prima dată, SUA de implicare directă în războiul din Ucraina. Generalul locotenent Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a afirmat că, în urma unor apeluri interceptate între oficiali ucraineni, Moscova a descoperit că SUA aprobă ţintele pentru sistemele americane HIMARS folosite de forţele de la Kiev.
- Administrația pro-rusă din Herson a anunțat că a reparat o parte a podului Antonovski, distrus de ucraineni pentru a opri avansul invadatorilor.
- Rusia a decis să închidă școlile și grădinițele din 5 orașe din regiunea Belgorod, care sunt aproape de granița cu Ucraina. Este vorba de instituțiile de învățământ din Krasnaia Yaruga, Graivoron, Borisovka, Belgorod și Șebekinski.
- Volodimir Zelenski spune că, deși rușii sunt în avantaj când vine vorba de numărul trupelor și artilerie, ucrainenii provoacă pierderi serioase cu ajutorul eficientelor sisteme de rachete „HIMARS": „HIMARS a devenit aproape sinonim cu cuvântul justiţie pentru ţara noastră”.
- Pentagonul a infirmat afirmaţiile lui Șoigu conform cărora a distrus şase sisteme HIMARS americane de la începutul conflictului din Ucraina.
Pace pe modelul cerealelor?
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atras atenţia că primul transport de cereale ucrainene destinate exportului are doar o valoare simbolică şi că Ucraina trebuie să exporte mult mai mult pentru a-şi ajuta economia grav afectată de războiul cu Rusia. ''Războiul … aproape că ucide economia. Ea este în comă. Blocada rusă asupra porturilor este o mare pierdere pentru economia noastră'', a spus Zelenski.
- Gerhard Schroeder, fost cancelar german şi prieten al lui Vladimir Putin, spune că preşedintele rus îşi doreşte o „soluţie negociată” la războiul din Ucraina şi că un armistițiu ar putea fi negociat pe modelul acordului privind transporturile de cereale.
- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat spusele lui Schroeder despre faptul că Putin e deschis pentru negocierea unei soluții pentru pace, dar a insistat că acest lucru se va face doar în liniile impuse de Rusia.
- Un înalt oficial al Ministerului de Externe de la Moscova a publicat un articol în care anunță că era cooperării cu Occidentul s-a încheiat. „Indiferent de cum va decurge noua ordine mondială, poate fi spus de pe acum că era de 30 de ani de relații în general constructive, de cooperare cu Occidentul s-a încheiat irevocabil”, spune diplomatul.
- Prima navă cu cereale care a plecat din Odesa după semnarea acordului a trecut de inspecția turcă și își continuă drumul spre Liban.
Refugiați și ajutoare militare
- Ucrainenii care se întorc în ţara lor pot reveni în Uniunea Europeană în orice moment, cât timp războiul cu Rusia este în desfăşurare, a declarat marţi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în timpul unei vizite la Kiev: „Sunteţi întotdeauna bineveniţi înapoi în UE. Vom fi mereu cu inimile deschise pentru a-i primi pe ucrainenii care au nevoie”.
- Spania a anunțat că nu va trimite Ucrainei tancuri Leopard pentru că nu sunt într-o stare tehnică bună.
- Zelenski a numit-o pe Irina Venediktova ambasador în Elveția. Ea fusese procuror general al Ucrainei și a fost demisă de președinte în urmă cu trei săptămâni, presa ucraineană vorbind despre suspiciuni de trădare.
- Parlamentul leton a adoptat o declaraţie în care califică Rusia drept ”stat terorist”, în contextul în care Letonia susţine puternic Ucraina, inclusiv militar, în urma invaziei ruse.