CNN: Rusia recrutează mii de voluntari pentru Ucraina. Chiar și fără experiență în luptă

CNN: Rusia recrutează mii de voluntari pentru Ucraina. Chiar și fără experiență în luptă

Batalioane de voluntari pentru a fi trimiși în războiul din Ucraina se formează în întreaga Rusie, aceștia alăturându-se așa-numitei „operațiuni militare speciale” declarate de președintele Vladimir Putin în februarie.

De la Murmansk în Cercul Arctic la Perm în Urali și Primorsky Krai în Orientul Îndepărtat al Rusiei, anunțul apelează atât la patriotismul rușilor, cât și la portofelele acestora. Iar de multe ori, experiența militară relevantă nici măcar nu este necesară. În total, analiștii apreciază că peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizați pentru a suplimenta rândurile rusești epuizate de cinci luni de luptă în Ucraina, cei mai mulți urmând să fie trimiși în Donbas, după cum se arată într-o amplă analiză realizată de CNN.

Săptămâna trecută, Richard Moore, șeful MI6, serviciul secret de informații al Regatului Unit, a spus la postul de televiziune citat că „rușilor le va fi din ce în ce mai greu să furnizeze capital uman în următoarele săptămâni”.

ADVERTISING

Astfel, aceste batalioane de voluntari reprezintă o modalitate de a spori forța militară a Rusiei fără a părea că Putin ia o decizie atât de drastică precum o chemare generală la război. De asemenea, îndemnurile la înrolarea voluntară par să se concentreze mai degrabă asupra regiunilor mai sărace și mai izolate.

Ce impact pe front pot avea aceste batalioane este o întrebare la care doar timpul ne va oferi un răspuns. Până acum știm doar că unitățile de voluntari ceceni au jucat un rol important în campania din Donbas, în special la Mariupol. Dar aceștia sunt relativ bine echipați și au o vastă experiență militară. Nu este însă cazul batalioanelor care sunt formate din alte părți. Deci eficiența unor civili antrenați pentru scurt timp în mersul unui război este foarte mică.

Kateryna Stepanenko, cercetător specializat în Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, spune: „Unele batalioane vor participa exclusiv la operațiuni de sprijin logistic și sprijin în luptă, în timp ce altele vor consolida unitățile militare preexistente sau vor forma batalioane de luptă”.
Dar ea adaugă: „Este puțin probabil ca antrenamentul pe termen scurt să transforme voluntarii fără o experiență anterioară în soldați eficienți”.

ADVERTISING

CNN a cerut comentarii de la Ministerul rus al Apărării cu privire la programul batalionului de voluntari, dar nu a primit un răspuns până acum.

Patriotism și bani

Stepanenko spune că procesul este dirijat de liderii ruși, iar campania de voluntariat este menită să evite declararea unei mobilizări parțiale sau totale în Rusia. Cel puțin pentru moment. Dar se așteaptă ca finanțarea recrutării să vină și de la bugetele locale. Regiunea Krasnoyarsk din Siberia, de exemplu, a trebuit să aloce aproximativ 2 milioane de dolari pentru un astfel proiect, mai arată sursa citată.

Calificările necesare pentru intrarea în batalioane variază de la un loc la altul. Un pliant online din Kazan spune așa: „Invităm bărbați cu vârsta sub 49 de ani care au servit anterior în armată și oferim un contract pe 4 luni în specializarea dumneavoastră militară”.

În altă parte, bărbații cu vârsta de până la 60 de ani fără antecedente penale sunt eligibili. Adesea, nu există nicio cerință de experiență militară anterioară enumerată în notificările online. Un alt anunț - cu titlul „O slujbă pentru bărbați adevărați” - menționează că se caută „patrioți, curajoși, îndrăzneți, încrezători în sine, extraordinari și compleți ai națiunii noastre”.

ADVERTISING

Potrivit postărilor, aproximativ o lună este alocată pentru antrenament - timp deloc suficient pentru recruții care au puțină experiență militară sau deloc pentru a deveni soldați eficienți în luptă. Conform politicii standard a Ministerului rus al Apărării, toți recruții care semnează un contract trebuie să aibă patru săptămâni de pregătire cu armament. Nu este clar dacă același regim este extins la toți voluntarii.

Unele dintre batalioanele de voluntari au trecut deja prin terenul de antrenament Mulino de lângă Nijni Novgorod, potrivit postărilor pe rețelele de socializare.

Contractele voluntarilor tind să fie de la patru luni la un an. Sunt promise salarii mult mai mari decât media regiunilor. De exemplu, batalioanele în curs de formare la Perm și Kirov oferă un venit începând de la 300.000 de ruble lunar (aproximativ 5.000 de dolari), în timp ce în Bashkortostan, lângă granița cu Kazahstanul, minimul este de 280.000 de ruble. Voluntarilor Bashkir din Bashkortostan li se promite încă 8.000 de ruble pe zi pentru operațiuni de luptă pe front.

Salariul mediu lunar în aceste zone este între 30.000 și 45.000 de ruble, adică aproximativ o zecime din ceea ce poate primi un voluntar dacă este desfășurat în prima linie.

Există și alte beneficii promise. În Perm și Kirov, copiilor voluntarilor li se promite admiterea preferențială la universități. Voluntarii vor primi statutul de „veteran de luptă”, acordându-le o bursă lunară pe viață și reduceri la locuințe și transport. Și există inclusiv un sistem de despăgubire pentru victimele căzute pe câmpul de luptă - în unele cazuri, mai mult de 3 milioane de ruble pentru răni grave, mai arată CNN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇