Marele plan al lui Vladimir Putin

După o perioadă de dezorientare, președintele rus a găsit formula prin care e convins că va învinge și va reuși să-și impună viziunea politică la nivel global.
Marele plan al lui Vladimir Putin
  • Strategia e formată din trei dimensiuni principale. Fiecare se bazează pe o alta, un fel de matrioșkă rusească, ceea ce echivalează cu o mare schemă ce depășește cu mult Ucraina.
  • Putin consideră Rusia ca un sistem neutru care nu e afectat de niciuna din forțele și tendințele pe care le-a generat odată cu declanșarea războiului.
  • După ce și-a consolidat puterea, președintele rus are senzația că regimul pe care-l conduce e o prelungire a voinței și gândirii sale.
  • Vladimir Putin a adoptat teroarea în masă ca o strategie conștientă, pentru a încerca să intimideze și să domine populația Ucrainei.

Undeva, la câțiva kilometri de Moscova, într-un laborator al Ministerului Apărării, mai mulți oameni de știință sunt implicați într-un proiect strict secret.

Laboratorul a început să fie finanțat de Guvern imediat după atacurile de la World Trade Center, New York, din 11 septembrie 2001. 

Pe fondul luptei împotriva terorismului, noul președinte al Rusiei a direcționat bani către dezvoltarea unor micro-arme nucleare, chimice și biologice, sub pretextul reacției împotriva celulelor teroriste cecene.

Heidi Blake, în cartea sa “Din Rusia, cu sânge”, arată că serviciile secrete occidentale aflaseră de această operațiune, dar liderii europeni nu erau interesați de activitățile Rusiei.

ADVERTISING

“Folosirea otrăvurilor pentru a elimina dușmanii statului se găsea demult în manualul KGB-ului, dar acest nou program dezvoltat de FSB sub patronajul lui Putin era mult mai sofisticat. Neurotoxinele, bacteriile mortale și otrăvurile radioactive, perfecționate în laborator, erau realizate pentru a ucide fără urme. Puteau fi administrate oral, cu spray-uri sub formă de vapori și declanșau cancere galopante, atacuri de cord, permițând echipelor de asasini FSB să elimine o țintă, făcând să pară că aceasta fusese, pur și simplu, răpusă de o boală subită”, scrie jurnalista britanică Heidi Blake.

Și, astfel, din aproape în aproape, Vladimir Putin și-a consolidat puterea printr-o serie de asasinate, ajungând la momentul invadării Ucrainei.

InfoOtravitiPutin

Matrioșka

După ce, în primele două luni de la ordinul de atac, președintele rus a fost descumpănit de rezistența armatei ucrainene și de faptul că trupele sale n-au reușit să cucerească Kievul, Vladimir Putin a schimbat strategia într-una pe care o consideră victorioasă.

"Planul constă în trei dimensiuni principale, fiind un fel de matrioșkă (păpușă rusească din lemn) strategică. Fiecare aspect al acestuia se bazează pe un altul, ceea ce echivalează cu o mare schemă care depășește cu mult Ucraina, dar se concentrează pe această țară. Poate suna extrem de fantezist și, cu siguranță, dezvăluie cât de rupt de realitate e Vladimir Putin.

Dar e important pentru Occident, al cărui răspuns a oscilat între confruntare și acceptare, să înțeleagă întreaga amploare a speranțelor liderului rus, în timp ce continuă să evalueze rolul în ce privește apărarea Ucrainei împotriva agresiunii Moscovei”, a scris Tatiana Stanovaya, într-un articol pentru New York Times.

Tatiana Stanovaya este bursieră a Institutului Carnegie pentru Pace Internațională și e expertă în afacerile politice ale Rusiei, urmărind evoluția președintelui Putin de peste două decenii. 

Conform acesteia, Putin se bazează pe următoarele trei mari strategii despre care crede că îl pun într-o situație favorabilă pe termen mediu și lung:

  • Prima constă în cucerirea regiunilor Donețk și Lugansk și crearea unui coridor terestru care leagă Rusia de Peninsula Crimeea. Putin consideră că această strategie poate fi impusă cu ușurință, mai ales că a reușit să controleze situația pe frontul de est și să facă mici cuceriri teritoriale. Această poziție de control al estului și sudului Ucrainei îi oferă și un confort politic în fața unor posibili opozanți, susținând că și-a atins obiectivele politice și militare.
  • A doua strategie a lui Vladimir Putin, conform analizei realizate de experta rusă, acum rezidentă în Franța de teama represaliilor, este aceea de a “forța Kievul să capituleze”. Adică va pune o presiune politică la toate nivelurile societății, astfel încât să schimbe actualul guvern cu unul favorabil Moscovei pentru ca, apoi, să preia controlul asupra țării în mod indirect. Putin consideră că-și poate atinge acest obiectiv într-un termen de unul sau doi ani, după ce armata ucraineană va fi epuizată de război, iar Occidentul obosit și fărâmițat nu va mai putea oferi sprijin Kievului.
Second Kyiv Summit of First Ladies and Gentlemen
Vladimir Putin vrea să-l alunge cu orice preț pe Volodimir Zelenski de la putere, indiferent de decizia alegătorilor ucraineni - Foto: Hepta.ro
  • A treia și cea mai importantă strategie e aceea de a construi o nouă ordine mondială, susține expertul citat. “Suntem obișnuiți să credem că Vladimir Putin vede Occidentul ca pe o forță ostilă care urmărește să distrugă Rusia”, scrie Tatiana Stanovaya, “dar cred că pentru el există două tipuri de Occident: unul rău și unul bun. Cel rău este reprezentat de elitele politice tradiționale care conduc în prezent țările europene și SUA. Putin privește aceste elite ca pe niște sclavi înguști la minte ai unui ciclu electoral, care trec cu vederea interesele naționale autentice și sunt incapabile de o gândire strategică. Occidentul bun este format din europeni și americani obișnuiți care, crede el, doresc să aibă relații normale cu Rusia și companii care sunt dornice să profite de pe urma cooperării strânse cu omologii lor ruși”.

Rusia, o prelungire a voinței și gândirii lui Putin

Deci marele plan al lui Vladimir Putin este să-și consolideze poziția militară în estul și sudul Ucrainei, apoi, să schimbe regimul politic de la Kiev, iar în ultimă instanță să promoveze populismul la scară globală pentru a construi o nouă rețea de putere din care să excludă democrația, libertatea individuală și drepturile omului.

Din fericire, modul în care Putin se raportează la realitate e cel puțin inadecvat, pentru că el consideră Rusia ca un sistem neutru care nu e afectat de niciuna din forțele și tendințele pe care le-a generat odată cu declanșarea războiului.

Dar o astfel de poziționare e tipică pentru un lider autoritar care, după ce și-a consolidat puterea, are senzația că regimul pe care-l conduce e o prelungire a voinței și gândirii sale.

Acest lucru se vede cel mai bine în strategia de luptă a trupelor rusești, care se bazează pe terorizarea populației civile. Este o metodă cinică pe care Putin a impus-o generalilor săi pentru a înainta în Ucraina.

“…adevăratul motiv pentru atrocitățile comise de armata rusă este mult mai simplu și mult mai sinistru: președintele rus Vladimir Putin a adoptat teroarea în masă ca o strategie conștientă, pentru a încerca să intimideze și să domine populația Ucrainei”, a scris Iulia Latinina, pentru publicația americană conservatoare “The Hill”. 

DPR Russia Ukraine Military Operation
Vladimir Putin a cucerit Mariupol în urma unor bombardamente intense care au distrus întregul oraș - Foto: Hepta.ro

Nimeni nu poate spune acum ce va rămâne din planul lui Putin - dacă va reuși să-l îndeplinească total, dacă-l va impune parțial sau va rata. 

O constatare optimistă e că nu depinde numai de el, dar e important să înțelegem cum gândește liderul rus, care sunt obiectivele sale și ce e dispus să facă pentru a le atinge. Numai în acest fel lumea occidentală poate găsi soluțiile să-i dejoace strategiile imorale și iraționale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇