- 25 de milioane de dolari a fost recompensa pusă de FBI pe capul lui al-Zawahiri pentru informații relevante ce duceau la prinderea sau uciderea sa.
- Teroristul căutat de 21 de ani s-a ascuns în zonele muntoase din Pakistan, fiind ajutat și protejat de o întreagă rețea a grupărilor de talibani.
- Drona Predator MQ-1 a zburat cu două proiectile Hellfire 9X, fără încărcătură explozivă, fiecare fiind prevăzut cu câte șase lame metalice.
- Eliminarea lui Zawahiri în mijlocul orașului Kabul, cu o dronă americană, este o lovitură pentru noul guvern din Afganistan, care a încălcat flagrant acordul de pace, dar arată și o mare vulnerabilitate în fața incursiunilor militare ale SUA.
În dimineața zilei de duminică, 31 iulie, un bunic în vârstă de 71 de ani, cu mult timp la dispoziție, moțăia așezat pe un scaun în balconul unei case arătoase, situată în zona centrală din Kabul, Afganistan, cartierul Sherpur.
Soarele răsărise la 5 dimineața, iar bătrânul se relaxa în aerul răcoros care anunța o zi caldă în care temperatura urma să nu depășească 32 de grade Celsius.
Bărbatul n-a mai reușit să fie martor la trezirea la viață a zgomotosului oraș pentru că la ora 06:18 o dronă Predator MQ-1, manevrată de operatori CIA, serviciul american de informații, l-a luat în colimator și a trimis spre el două proiectile Hellfire R9X.
Ayman al-Zawahiri, al doilea om din rețeaua teroristă Al-Qaida, secundul lui Osama bin Laden, a fost ucis după 21 de ani de când se afla în capul listei cu cei mai căutați teroriști din lume.
FBI oferea o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru informații relevante care ar fi dus la prinderea sau eliminarea sa.
Să înțelegi modul de viață al unui fugar
Ayman al-Zawahiri a fost responsabil pentru planificarea și executarea complotului de atacare a turnurilor de la World Trade Center, New York, din 9 septembrie 2001. Atunci și-au pierdut viața 2.977 de persoane și peste 25.000 au fost rănite.
Zece ani mai târziu, în data de 2 mai 2011, o operațiune militară a trupelor speciale navale a acționat în Pakistan și l-a eliminat pe Osama bin Laden, liderul rețelei Al-Qaida.
Zawahiri era ultimul lider important al organizației teroriste responsabile pentru zeci de atacuri care au marcat primul deceniu al noului mileniu.
La câteva săptămâni după retragerea trupelor SUA din Afganistan, în august 2021, Ayman al-Zawahiri își face apariția în Kabul, după ce mai mulți ani s-a ascuns în zonele tribale din Pakistan.
Conform unor surse CIA, la începutul acestui an, agenții de teren au identificat membri ai familiei Zawahiri, soția, fiica și copiii acesteia, în Kabul, capitala Afganistanului.
Oficiali americani susțin că, pe parcursul anilor, Ayman al-Zawahiri a beneficiat de sprijinul unei rețele care i-a oferit protecție și adăpost.
După retragerea militarilor SUA din Kabul, noua administrație talibană i-a dat undă verde teroristului că poate reveni în Afganistan.
Odată identificată familia, agenții au început o urmărire amănunțită și “astfel am fost capabili să înțelegem modul lor de viață, putând oferi informații valoroase celor care coordonau operațiunea de prindere sau eliminare a țintei”, a declarat un oficial american, sub protecția anonimatului.
Cei care au pregătit misiunea s-au concentrat foarte mult pe casa în care locuia Zawahiri. Aceasta aparținea unui oficial al guvernului taliban, Sirajuddin Haqqani, conform presei britanice.
Obiectivele au fost ca proiectilele să-și atingă ținta și să nu producă daune colaterale sau alte pierderi de vieți omenești. Ambele au fost atinse. Niciun membru al familiei nu a fost rănit sau ucis, iar casa și împrejurimile nu au fost afectate.
Un atac chirurgical
Drona Predator MQ-1 a zburat cu două proiectile Hellfire R9X, fără încărcătură explozivă, fiecare proiectil fiind prevăzut cu câte șase lame metalice extrem de ascuțite.
Dispozitivul, odată lansat, distruge ținta fără să sară în aer, cu ajutorul lamelor care secționează tot ce întâlnesc în cale.
Este un atac chirurgical care se bazează pe informații extrem de precise pentru a-și atinge obiectivul.
Pentru asta, responsabilii misiunii au construit machete cu casa în care se ascundea al-Zawahiri, au studiat materialele de construcții, curtea, vegetația, vecinătățile, astfel încât să scadă cât mai mult posibilitatea unei erori.
În data de 25 iulie, președintele SUA a aprobat declanșarea misiunii.
“După ce Zawahiri a fost căutat fără încetare ani de zile în administrațiile președinților Bush, Obama și Trump, comunitatea noastră de informații l-a localizat la începutul acestui an. Se mutase în centrul orașului Kabul pentru a se reuni cu membrii familiei sale”, a declarat Joe Biden, într-o intervenție de la Casa Albă.
“După ce am analizat cu atenție dovezile clare și convingătoare ale locației sale, am autorizat o lovitură de precizie care să-l elimine de pe câmpul de luptă odată pentru totdeauna. Această misiune a fost planificată cu atenție și a minimizat riguros riscul de vătămare a altor civili. În urmă cu o săptămână, după ce am fost anunțat că sunt condiții optime, am dat aprobarea finală, iar misiunea a fost un succes. Niciunul dintre membrii familiei sale nu a fost rănit și nu au existat victime civile”, a mai spus președintele SUA.
Talibanii au încălcat tratatul de pace
Întoarcerea lui Zawahiri în Kabul, la scurt timp după retragerea americanilor, e considerată de Departamentul de Stat al SUA o încălcare a acordului de pace semnat la începutul anului 2020 între Donald Trump și reprezentanții talibanilor, care au “garantat că Afganistanul nu va fi folosit de niciunul dintre membrii săi, alte persoane sau grupuri teroriste pentru a amenința securitatea Statelor Unite și a aliaților săi”.
Eliminarea lui Zawahiri în mijlocul orașului Kabul, cu o dronă americană, este o lovitură pentru noul guvern din Afganistan, care a încălcat flagrant acordul de pace, dar arată și o mare vulnerabilitate în fața incursiunilor militare ale SUA.
“Când misiunea noastră armată în Afganistan s-a încheiat, în urmă cu aproape un an, am luat decizia că, după 20 de ani de război, Statele Unite nu mai au nevoie de mii de soldați desfășurați pe teren pentru a proteja America de teroriștii care încearcă să ne facă rău. Am promis poporului american că vom continua să conducem operațiuni eficiente de combatere a terorismului în Afganistan și oriunde e nevoie. Tocmai asta am făcut acum”, a declarat Joe Biden, președintele SUA.
În urmă cu zece ani, Osama bin Laden a fost eliminat în urma unei operațiuni militare în care au fost implicate două elicoptere Black Hawk, modificate, încărcate cu echipament și trupe speciale. Acum, drona a fost manevrată de la distanță de câțiva operatori. Niciun militar nu a fost implicat, nu s-a tras niciun cartuș și nu a fost lăsată nicio urmă.