Biden anunţă că liderul Al-Qaida a fost ucis: S-a făcut dreptate şi acest terorist nu mai este! (Video)

Biden anunţă că liderul Al-Qaida a fost ucis: S-a făcut dreptate şi acest terorist nu mai este! (Video)

Preşedintele american Joe Biden a anunţat, luni, în direct la televiziune, moartea liderului Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri. El a fost ucis în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în Afganistan, printr-o lovitură cu drona.

„Sâmbătă, la ordinul meu, Statele Unite au efectuat o lovitură aeriană asupra Kabulului, în Afganistan, care l-a ucis pe emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. S-a făcut dreptate şi acest lider terorist nu mai este”, a spus Biden, într-un scurt discurs de la Casa Albă.

Zawahiri a fost unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, iar Statele Unite au promis 25 de milioane de dolari pentru orice informaţie care permitea să fie găsit. El a preluat conducerea organizației jihadiste în 2011, după moartea lui Osama bin Laden, ucis tot de un comando american în Pakistan.

De negăsit de mai bine de zece ani, el era considerat unul dintre creierele atentatelor de la 11 septembrie care au făcut aproape 3.000 de morţi în Statele Unite.

Moartea sa va permite familiilor victimelor ucise la 11 septembrie 2001 în turnurile gemene ale World Trade Center, din New York, şi la sediul Pentagonului, lângă Washington, "să întoarcă pagina", a declarat preşedintele democrat.

httpv://www.youtube.com/watch?v=embed/8rsw-SwOaRQ

Atacul cu dronă a fost efectuat folosind două rachete Hellfire şi fără nicio prezenţă militară americană la sol, a precizat un responsabil american, dovadă, în opinia sa, a capacităţii Statelor Unite de "a identifica şi localiza chiar şi cei mai căutaţi terorişti din lume şi de a lua măsuri pentru a-i elimina".

Ayman al-Zawahiri a fost reperat "în mai multe rânduri şi pentru o perioadă lungă de timp pe balconul unde a fost lovit în cele din urmă" de lovitura din capitala afgană, a adăugat el.

În weekend, ministrul afgan de Interne a dezminţit informaţiile despre o lovitură cu drona în Kabul, spunând AFP că o rachetă a lovit "o casă goală" din capitală.

Într-un comunicat postat luni pe Twitter înainte de intervenţia lui Joe Biden, purtătorul de cuvânt al talibanilor a recunoscut însă existenţa unui "atac aerian", atribuit unei "drone americane".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇