O dronă americană s-a prăbușit lângă baza militară de la Câmpia Turzii (Video)

O dronă americană s-a prăbușit lângă baza militară de la Câmpia Turzii (Video)

O dronă militară americană MQ-9 Reaper aflată în misiune de antrenament s-a prăbuşit în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii, a confirmat joi ministrul Apărării Vasile Dîncu.

Aparatul fără pilot era dirijat de militarii americani și s-a prăbușit în jurul orei 14:15, la o distanță de trei kilometri de baza militară din Câmpia Turzii. Nu s-au înregistrat victime, iar în prezent militarii americani desfășoară o anchetă pentru a afla cauzele prăbușirii.

Drona prabusita langa Baza Aeriana de la Luna, judetul Cluj

Ministrul Apărării a declarat că drona a căzut într-o zonă nelocuită și nu s-au înregistrat pagube. „Nu au fost pagube, a căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. (…) Deocamdată aceste drone sunt folosite pentru antrenament. Ne antrenăm împreună, și noi și americanii, cu aceste drone”, a spus Vasile Dâncu la Digi24.

ADVERTISING

Acesta a precizat că drona era dirijată de militarii americani. "Noi nu operăm în acest moment (drone MQ Reaper, n.r.)", a spus Dâncu.

Drona MQ-9 Reaper este una dintre cele mai performante și mai scumpe drone militare din lume, și nu era echipată cu armament. Este capabilă să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanţă sau autonome şi este dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.

Un detaşament de aproximativ 90 de militari din cadrul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, dotat cu drone MQ-9 Reaper, este dislocat, de mai multe luni, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.

Militarii americani execută aici misiuni de informaţii, supraveghere şi cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene din Câmpia Turzii. Ei asigură sprijinul tehnic, operaţional şi logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării în România.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇