România, cu ochii pe sateliți și drone. Un eveniment organizat la București arată cât de mult a schimbat războiul agenda politică a statelor din zonă

“Spațiu și securitate pentru Europa de Est”, titlul unei conferințe și expoziții care au loc la Palatul Parlamentului. Aici au venit să discute reprezentanți ai guvernelor, agenții europene, ONG-uri și companii pentru accelerarea proiectelor de dezvoltare tehnologică și achizițiile din domeniu.
România, cu ochii pe sateliți și drone. Un eveniment organizat la București arată cât de mult a schimbat războiul agenda politică a statelor din zonă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Tehnologia actuală face crimele de război imposibil de ascuns, susține ministrul Cercetării.
  • 70 de programatori români de la Thales, în colaborare cu NASA și Agenția Spațială Europeană, realizează un modul pentru viitoarea stație spațială ce va orbita în jurul Lunii.
  • Aplicațiile spațiale sunt necesare pentru asigurarea securității la granița de est a Uniunii Europene și pentru Marea Neagră, a spus președintele Agenției Spațiale din România.

Într-una din sălile de conferințe din Palatul Parlamentului, cu o suprafață cam cât un teren de fotbal, s-au adunat peste 100 de oameni interesați și specializați în tehnologie spațială și securitate.

Pentru prima dată, în România s-au organizat de către agenția spațială locală (ROSA) o conferință și o expoziție cu această temă.

Evenimentul a captat atât atenția Guvernului României, dar și a mai multor organizații de cercetare și companii din domeniul securității și cercetării spațiale pentru că războiul din Ucraina ne-a arătat tuturor cât de importantă e tehnologia în domeniul apărării și rolul fundamental al sateliților în acest proces.

ADVERTISING

“Am văzut cu toții că s-a ajuns în punctul în care crimele de război nu mai pot fi ascunse pentru că avem tehnologia potrivită”, a spus Sebastian Burduja (PNL), ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în deschiderea conferinței.

Acesta consideră că tragedia din Ucraina “ne-a făcut pe toți să ne dăm seama de importanța tehnologiei spațiale și de dezvoltarea acesteia”.

Un alt vorbitor, deputatul Sorin Moldovan (PNL), a făcut și el referire la conflictul din țara vecină, spunând că războiul “ne-a arătat cât de important e spațiul”, susținând că o strategie națională de apărare trebuie să țină cont și de dezvoltarea infrastructurii spațiale.

Un satelit de ultimă generație

În sala de expoziție, aflată în aceeași clădire, standurile companiilor, asociațiilor și organizațiilor guvernamentale seamănă mai mult cu atelierele de proiectare ale unor ingineri pasionați de modelism decât cu ale unor oameni preocupați să vândă ceva. Și cum ai putea să vinzi un satelit la o expoziție?

Thales, un conglomerat global de tehnologie, prezent în România de 20 de ani, a venit la această expoziție cu macheta noului Space Inspire, un Software Defined Sattelite, adică “un satelit care are incorporate pachete de programe și care are propriile funcționalități de poziționare și de conectare la rețele”, a explicat Bogdan Niculae, un inginer de software, 38 de ani, care conduce divizia din România a Thales Alenia Space.

IMG_6617-Large-Large
Macheta satelitului de ultimă generație Space Inspire, dezvoltat de Thales - Foto: Spotmedia.ro

Sateliții au devenit o infrastructură importantă atât în ce privește dezvoltarea economică, dar și în ce privește sistemele de apărare națională.

Thales România e o companie de înaltă tehnologie cu peste 800 de angajați, fiind și un “partener de încredere al forțelor armate române, furnizând diverse sisteme militare, de la radiouri tactice până la soluții de telecomunicații militare criptate și tehnologii subacvatice încorporate în platforme navale, terestre și aeriene”, se arată pe site-ul companiei.    

“Cerul este limita. Motto-ul nostru este să furnizăm tehnologie necesară de la cercetarea oceanelor până la stele. Considerăm că tehnologia sateliților reprezintă o cale consistentă de dezvoltare economică”, a declarat pentru Spotmedia.ro Cristian Sfichi, director general Thales România.

O dronă și un telescop de ultimă generație

La expoziție sunt prezente instituții de cercetare, organizații private, care-și fac cunoscute produsele și soluțiile tehnologice de ultimă generație.

DroneExpoInventikus
Inventikus, o organizație privată care-și propune să promoveze inovația românească - Foto: Agenția Spațială Română

Inventikus are un stand cu macheta unei drone, fiind “un grup de companii și instituții private românești cu obiective puternice în domeniul cercetării și dezvoltării. Scopul nostru este acela de a crea un sistem scalabil pentru a valorifica capacitatea inventivă din România de astăzi”, se arată pe site-ul organizației.

De asemenea, un stand interesant este cel al Institutului de Științe Spațiale, care au montat un telescop de ultimă generație.

IMG_6619-Large
Matthieu Dabin, Thales Alenia Space - Foto: Spotmedia.ro

„Aplicațiile spațiale sunt necesare pentru asigurarea securității la granița de est a Uniunii Europene și pentru Marea Neagră și Dunăre. România este în prezent singurul stat membru ESA riveran la Marea Neagră”, a spus dr. Marius Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), organizatoarea evenimentului “Spațiu și securitate pentru Europa de Est”.

Cererea pentru soluții tehnologice în domeniul comunicării civile și militare a crescut foarte mult. Există diferențe între un satelit comercial și unul pentru apărare.

“Cel militar trebuie să asigure protecția frecvențelor de comunicare, pe când cel comercial are nevoie să susțină un volum mare de trafic”, a explicat Matthieu Dabin, de la Thales Alenia Space, pentru Spotmedia.ro.

A doua cursă spațială

Bogdan Niculae are în subordine 70 de programatori care lucrează într-un proiect finanțat de NASA și de ESA (Agenția Spațială Europeană). E vorba de Lunar Gateway, o stație spațială de mici dimensiuni care urmează să graviteze pe orbita Lunii. 

În România se dezvoltă “un modul secundar de habitat, denumit I-HAB”, spune inginerul Bogdan Niculae. Un modul în care vor locui astronauții și vor desfășura diverse activități de explorare și comunicare.

“Pot spune că am intrat în a doua cursă spațială. Avem foarte mult de lucru, iar în termen de doi ani cred că echipa se va dubla”, a mai adăugat acesta.

IMG_6616-Large
Bogdan Niculae, un inginer software, implicat în a doua cursă spațială - Foto: Spotmedia.ro

Războiul din Ucraina, dar și dezvoltarea rapidă a comunicațiilor au determinat agențiile europene, guvernele și companiile să colaboreze pentru a găsi soluții la actualele provocări.

Explorarea spațială nu mai e pretextul unui film SF, ci o realitate de care depinde viitorul și dezvoltarea civilizației.

Proiectele sunt costisitoare, iar în acest domeniu se împletesc investiții publice cu cele private. E nevoie de persoane talentate și pasionate, dar și de o mare capacitate de colaborare din cauza complexității produselor și serviciilor.

Evenimentul “Spațiu și Securitate pentru Europa de Est” arată că România încearcă să se conecteze la zonele de înaltă tehnologie globală, deși mai are multe de făcut. 

Primul pas ar fi să plătească cele 60 de milioane de euro pentru a redeveni membră a Agenției Spațiale Europene cu drepturi depline.

Guvernul PSD a refuzat să achite taxa anuală în perioada 2017-2019, iar țara noastră e în pericol să piardă accesul la proiecte și oportunitățile de cercetare oferite de agenția europeană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇