Talibanii nu mai lasă fetele să meargă la liceu. Negocierile cu SUA au fost anulate

Talibanii nu mai lasă fetele să meargă la liceu. Negocierile cu SUA au fost anulate

Statele Unite au anulat întâlnirile cu talibanii programate la Doha, care urmau să abordeze teme economice importante, au declarat oficiali, vineri, după ce conducătorii islamişti ai Afganistanului au revocat, miercuri, decizia de a permite tuturor elevelor de liceu să se întoarcă la şcoală.

Anularea discuţiilor a fost primul semn concret că acţiunile recente ale talibanilor privind drepturile omului şi incluziunea ar putea avea un impact direct asupra dorinţei comunităţii internaţionale de a ajuta grupul. SUA au sancţionat anterior gruparea talibană.

ADVERTISING

„Decizia lor a fost o revocare profund dezamăgitoare şi inexplicabilă a angajamentelor faţă de poporul afgan, în primul rând, şi, de asemenea, faţă de comunitatea internaţională”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

„Am anulat unele dintre angajamentele noastre, inclusiv întâlnirile planificate de la Doha, şi am clarificat că privim această decizie ca un potenţial punct de cotitură în angajamentul nostru”, a mai adăugat el.

Discuţiile au fost concepute pentru a viza aspecte precum independenţa băncii centrale afgane şi tipărirea bancnotelor în valută afgană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, discuţiile urmau să aibă în prim-plan o facilitate de schimb umanitar pentru a încasa numerar şi sute de milioane de dolari dintr-un fond fiduciar al Băncii Mondiale, care este alocat sectorului educaţional din Afganistan, potrivit celor trei surse.

Seria de întâlniri dintre oficialii americani şi talibani ar fi avut loc în cadrul unui summit în capitala Qatarului, Doha, sâmbătă şi duminică.

De asemenea, reprezentanţi ai Naţiunilor Unite şi ai Băncii Mondiale, urmau să participe, au adăugat sursele.

ADVERTISING

Un purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Externe a confirmat că o delegaţie talibană, inclusiv ministrul de Externe interimar, Amir Khan Muttaqi, erau aşteptaţi la Doha.

„Avionul din Qatar care trebuia să transporte delegaţia lui Muttaqi la Kabul nu a apărut”, a declarat un oficial.

Talibanii au revocat, miercuri, decizia de a deschide liceele pentru fete şi au invocat că liceele vor rămâne închise până când va fi elaborat un plan pentru redeschiderea lor.

Anunţul a şocat populaţia afgană, iar multe fete din Kabul au organizat proteste faţă de această decizie. Totodată, revocarea a atras condamnări din partea agenţiilor umanitare şi a guvernelor străine.

Talibanii întâmpină dificultăţi în accesarea asistenţei oferite de comunitatea internaţională şi eliberarea sectorului bancar, care se confruntă cu deficite valutare, intensificând inflaţia şi agravând criza economică din Afganistan.

De asemenea, talibanii nu au putut accesa miliarde de dolari în rezerve valutare deţinute în străinătate, deoarece guvernele, inclusiv Statele Unite, refuză să le recunoască regimul de conducere din Afganistan.

Potrivit SUA şi aliaţilor săi, gruparea talibană, care în trecut a interzis fetelor să meargă la şcoală şi femeilor să muncească, a înregistrat progrese cu privire la respectarea drepturilor omului.

Talibanii susţin că vor respecta drepturile tuturor cetăţenilor în conformitate cu legile islamice şi au promis că vor investiga acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇