Factorii de decizie din SUA nu au înţeles la timp ameninţarea talibanilor în Afganistan (raport al Pentagonului)

Factorii de decizie din SUA nu au  înţeles la timp ameninţarea talibanilor în Afganistan (raport al Pentagonului)

Responsabili ai guvernului american, inclusiv ambasadorul SUA în Afganistan, nu au înţeles ameninţarea avansului rapid al talibanilor şi au respins accelerarea pregătirilor de evacuare a personalului ambasadei SUA de la Kabul şi a colaboratorilor afgani, relevă un raport oficial elaborat de Pentagon.

Documentul, despre care a scris Washington Post, cuprinde mărturii sub jurământ ale mai multor ofiţeri comandanţi implicaţi în operaţiunea de evacuare din Afganistan încheiată pe 31 august anul trecut, după ce talibanii cuceriseră Kabulul pe 14 august.

ADVERTISING

Operaţiunea a fost marcată de scene haotice pe aeroportul din Kabul, unde mii de persoane s-au îngrămădit pentru a încerca să se urce într-unul din avioanele trimise de SUA şi de ţări aliate pentru a-şi evacua civilii şi colaboratorii afgani.

Contraamiralul Peter Vasely, principalul comandant al acestei operaţiuni, consideră că militarii ar fi fost mult mai bine pregătiţi să desfăşoare o evacuare ordonată, ''dacă politicienii ar fi acordat mai multă atenţie indiciilor cu privire la ce se întâmpla pe teren''.

ADVERTISING

Raportul face referire şi la divergenţe existente între militari şi diplomaţi americani chiar cu mai multe luni înaintea căderii capitalei Kabul.

Peter Vasely, care a preluat comanda trupelor SUA în Afganistan în iulie, menţionează că predecesorul său, generalul Austin Miller, îl atenţionase că urma să se lovească de opoziţia principalilor diplomaţi ai SUA din Afganistan faţă de ideea reducerii prezenţei la Kabul.

Potrivit lui, ambasadorul de atunci al SUA, Ross Wilson, era concentrat pe menţinerea prezenţei diplomatice în Afganistan şi se întreba cum şi-ar putea menţine SUA influenţa acolo fără o ambasadă.

ADVERTISING

Comandantul american îi asigură pe autorii raportului că membri ai personalului ambasadei SUA i-au sugerat să-i prezinte ambasadorului date despre posibilitatea ca Afganistanul să cadă rapid în mâinile talibanilor.

Însă, aşa cum arată şi un alt responsabil militar, ambasadorul Wilson nu a înţeles necesitatea unei retrageri diplomatice, deşi Vasely îi descrisese riscurile de securitate.

Raportul de circa 2.000 de pagini cuprinde rezultatele investigaţiei deschise după atacul de pe 26 august asupra aeroportului din Kabul, soldat cu moartea a 13 militari americani şi a 172 de civili afgani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇